Cum ne păzim de “infecţiile de spital”? Știți să vă spălați corect pe mâini?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 07.03.2021

Cum ne păzim de “infecţiile de spital”? Știți să vă spălați corect pe mâini?

GALERIE
spalat pe mainispalat_corect_maini_dezinfectie_pas_02spalat_corect_maini_pas_01
 • spalat pe maini
 • spalat_corect_maini_dezinfectie_pas_02
 • spalat_corect_maini_pas_01
- +

Episodul de la Maternitatea Giuleşti aduce din nou în actualitate întrebarea cum ne putem totuşi păzim de “infecţiile de spital?”, aşa cum sunt denumite în limbaj popular Infecţiile Asociate Actului Medical. Specialiştii atenţionează asupra faptului că în realitate nu mai putem vorbi de germeni rezistenţi la antibiotice specifici doar mediului de spital. În prezent foarte multe persoane care nu lucrează în mediul de spital sunt purtătoare de Stafilococ auriu meticilinorezistent (MRSA). În aceste condiţii, limitarea transmiterii bacteriilor poate fi realizată în principal prin respectarea cu stricteţe a bunelor practici privind igiena mâinilor. Aceste bune practice trebuie să devină regulă nu doar în rândul personalului medical, ci şi al populaţiei. Faceţi un exerciţiu de imaginaţie: câţi dintre noi credeţi că ştiu să se spele corect pe mâini? Dumneavoastră ştiţi? Câţi dintre vizitatorii din spitale se spală pe mâini înainte şi după ce au intrat în contact cu un pacient? Dacă adăugăm la această realitate şi numărul cadrelor medicale care nu aplică strict aceste reguli din cauza supraaglomerării sau din cauza ignoranţei privind importanţa igienei, nu va trebuie să ne mai mire atunci când ne vom confrunta din nou cu episoade cum a fost cel de la Maternitatea Giuleşti.

Situaţia de la Maternitatea Giuleşti a adus din nou în atenţia opiniei publice problema infecţiilor nosocomiale; sau a Infecţiilor Asociate Actului Medical (IAAM), denumire utilizată în ultima perioadă  în lumea medicală. Medicii avertizează că episodul de la Maternitatea Giuleşti se poate repeta oricând dacă nu se va pune accent pe educaţia privind respectarea regulilor de igienă, mai ales a bunelor practice privind igiena mânilor, atât în rândul populaţiei, cât şi a personalului medical. Cunoaşterea şi aplicarea corectă a acestor reguli este cu atât mai importantă în condiţiile în care a crescut foarte mult numărul persoanelor purtătoare de Stafilococ auriu, inclusiv  de  Stafilococ auriu meticilinorezistent (MRSA). Cea mai importantă măsură de prevenire a transmiterii acestor germeni, rămâne spălarea corectă a mâinilor, spun specialiştii. Este un act  pe care trebuie să-l facă corect nu doar personalul medical, ci şi aparţinătorii, medicii subliniind că nu mai putem vorbi la ora actuală despre  purtători de Stafilococ auriu meticilinorezistent (MRSA) doar în rândul angajaţilor din spitale.

8 din 10 persoane sunt purtătoare de Stafilococ auriu, iar 40% dintre mame sunt purtătoare de Stafilococ auriu meticilinorezistent

“Stafilococul auriu este prezent pe tegumentele a 80-90% din populaţie.  Cel puţin 8 din 10 persoane sunt purtătoare de Stafilococ auriu pe tegumente ( pe piele) sau în nas. Indiferent de studii sau de poziţia socială, putem fi purtători de Stafilococ auriu. Nu facem infecţia dar transmitem mai departe bacteria dacă nu respectăm regula de aur a spălatului pe mâini. Problemele şi infecţiile cu Stafilococul auriu apar atunci când persoana căreia i s-a transmis germenele  are o perioadă de scădere a imunităţii, ceea ce permite înmulţirea bacteriilor şi declanşarea infecţiilor. Mai grav este că acest stafilococ a devenit rezistent la antibiotic. Şi mai grav: Stafilococul auriu meticilinorezistent (MRSA) îl întâlnim şi la persoane care nu lucrează în domeniul sanitar. Deja nu mai vorbim doar de zona spitalelor, ci de populaţia generală.  Astfel, acest germene rezistent la meticilină se poate transmite şi de la familii către copil sau către personalul medical.  Acesta este şi motivul pentru care din 2007 când am avut şi noi un astfel de episod la Maternitatea “Cuza Vodă”,  am demarat un proiect care prevede testarea la internare a mamelor prin efectuarea de exsudat nazal.  Atunci am descoperit că majoritatea mamelor sunt purtătoare de Stafilococ auriu. De asemenea, pe parcursul anilor am descoperit cu surprindere  că multe dintre mame  sunt purtătoare de Stafilococ auriu meticilinorezistent (MRSA): peste 40% dintre mame sunt purtătoare de MRSA”, arată prof. dr. Maria Stamatin, coordonatorul Centrului Regional de Terapie Intensivă Neonatală de la Maternitatea „Cuza Vodă“ Iaşi.

Aceasta a subliniat faptul că nou-născutul  oricum se colonizează la naştere cu flora maternă, floră care teoretic nu ar trebui să fie agresivă. Dar,  din cauza consumului abuziv de antibiotice ( autotratamente sau chiar recomandări excesive de antibiotic pentru orice răceală), flora tegumentară, digestivă,  genitală  a devenit  populată de bacterii tot mai agresive, rezistente la antibiotice. Şi această floră se transmite copilului la naştere dar şi după naştere.

Colonizarea nu presupune obligatoriu şi apariţia infecţiei

“Colonizarea nu înseamnă însă neapărat şi apariţia infecţiei. O persoană, adult sau copil poate fi  colonizată cu mai multe tipuri de microorganisme, inclusiv bacterii cum este Stafilococul auriu meticilinorezistent. Aceasta nu presupune obligatoriu şi apariţia infecţiei. Există anumite condiţii care duc la apariţia infecţiei. O perioadă în care imunitatea este scăzută combinată cu  prezenţa acestor germeni, mai ales la un anumit nivel numeric, constituie factori care pot determina apariţia infecţiei. Din aceste motive sunt foarte importante măsurile de igienă care limitează transmiterea de germeni sau de noi germeni. Spălatul corect al mâinilor poate diminua numărul de microorganisme ce ar permite dezvoltarea infecţiei”, subliniază prof. dr. Maria Stamatin.

Ce poate face familia pentru a diminua riscul de „infecţie de spital”

Care sunt măsurile elementare de igienă pe care ar trebui să le aplice familia pentru a evita aceste probleme? În primul rând spălatul corect pe mâini înainte de a atinge nou-născutul. Atenţie: pentru a fi eficient şi a îndepărta cât mai multe microorganisme, spălatul pe mâini ar trebui să se efectueze cu apă şi săpun şi să dureze minim 20 de secunde, insistând pe spaţiile interdigitale. De asemenea,  o lehuză  trebuie să facă un duş în fiecare zi. Să-şi spele sânii  înainte de a alăpta copilul.

“Nu trebuie să folosească substanţe dezinfectante. Pur şi simplu să spele sânii cu apă deoarece nu trebuie să înlăturăm mirosul pe care îl emană laptele. Extrem de important: mamele să înţeleagă că atunci când alăptează nu este indicat  să stea cu telefonul la ureche sau cu degetele pe tastatură şi cu copilul la sân. Studiile au demonstrat că ecranul sau tastatura de la telefon ori laptop au mai mulţi germeni decât există pe un capac de la toaletă. E important să înţelegem cât de mult ajută aceste măsuri minime de igienă. Revin la spălatul pe mâini: nu înseamnă că ai făcut corect acest act dacă îţi masezi un pic mâinile sub jetul de apă. Există acei paşi care reprezintă spălatul corect al mâinilor şi care ar trebui cunoscuţi de întreaga populaţie şi aplicaţi de fiecare dată când ne spălăm pe mâini. Spălatul pe mâini, atunci când acestea nu sunt vizibil murdare, poate fi  înlocuit cu dezinfecţia mâinilor utilizând soluţii dezinfectante şi efectuând corect gestul”, a adăugat prof. dr. Maria Stamatin.

Ne vom mai confrunta cu astfel de episoade!

Aceasta a mai adăugat că spălatul corect al mâinilor  este unul dintre paşii cei mai importanţi care ar duce la limitarea infecţiilor, inclusiv a celor asociate actului medical.

“Există o carte – “Mâinile curate salvează vieţi”, carte care prezintă rezistenţa  atât din partea personalului medical, cât  şi din partea populaţiei la implementarea unui program privind  bunele practice de igienă a mâinilor. Este povestea modului în care  medicul Didier Pittet, profesor  la un mare spital din Geneva, a luptat pentru a implementa la scară mare acele bune practice de igienă a mâinilor.  Este vorba de  experienţa dintr-un spital mare din Geneva unde am crede că nu există infecţii nosocomiale. Fals! În orice spital există astfel de infecţii! Problema este că noi, în România, nu le recunoaştem şi dacă nu le recunoaştem nici nu putem lua măsuri de prevenţie eficiente. Cartea de care vorbeam mai sus demonstrează că aceste infecţii se limitează foarte mult dacă se practică corect igiena mâinilor: fie prin spălare cu apă şi săpun, fie prin  utilizarea soluţiilor dezinfectante, înainte şi după ce atingi pacientul, înainte sau după practicarea oricărei  proceduri neinvazive. Iar această bună practică a igienei mâinilor trebuie să o înveţe şi să o aplice atât personalul medical, cât şi familiile”, a mai adăugat prof. dr. Maria Stamatin.

Aceasta a mai punctat că supraaglomerarea şi suprasolicitarea personalului, pot duce într-adevăr la  situaţii cum a fost cea de la Maternitatea “Giuleşti”.

“Supraaglomerarea unei secţii poate fi una dintre cauze deoarece nu permite o igienizare şi o dezinfecţie eficientă, iar personalul suprasolicitat nu mai este atât de atent sau pur şi simplu nu are timpul fizic pentru a aplica de fiecare dată toate regulile menţionate mai sus. Luând în calcul toţi aceşti factori – numărul tot mai mare al persoanelor purtătoare de bacterii rezistente la antibiotice, lipsa de programe care să conştientizeze atât populaţia cât şi personalul medical de importanţa bunei practici de igienă corectă a mâinilor, supraaglomerarea secţiilor şi suprasolicitarea personalului medical, cred că ne vom mai confrunta cu astfel de episoade”, a încheiat prof. dr. Maria Stamatin.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.