anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 02.10.2022

Cum ne protejăm economiile de efectele tot mai distructive ale inflaţiei

GALERIE
inflatie_consum
 • inflatie_consum
- +

Datele publicate recent de Institutul Național de Statistică (INS) arată că inflația anuală a ajuns în luna iulie la 15%, spre disperarea românilor care se uită cu îngrijorare în portofel și își drămuiesc fiecare leu. Creșterea inflației din ultima perioadă i-a determinat pe mulți să „strângă cureaua” pentru a ține pasul cu explozia prețurilor, iar cei care au reușit totuși să pună în timp bani deoparte au constatat că inflația le-a micșorat și valoarea economiilor. Cum ne-am putea proteja în aceste vremuri „puținul” care ne-a mai rămas? Ținem banii la saltea sau în bancă? 

„Ziarul de Iași” a cerut informaţii despre acest subiect economiștilor Bogdan Căpraru, prof.univ.dr. la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) din Iaşi şi membru al Consiliului Fiscal al României, și Dan Chirleșan, conf.univ.dr. la FEAA Iași, specializat pe problematici ale sectorului financiar-bancar.

“Sugerez o diversificare a direcțiilor în care se fac plasamentele”

În opinia economistului Bogdan Căpraru, nu există o soluție universal valabilă. Depinde de înclinația către risc, nivelul venitului disponibil pentru economisire, obiectivele personale, orizontul de timp pentru care dorim să facem economii sau investiții etc. „Dar pot să spun că ar fi greșit să îi ținem «la saltea» sau să îi «aruncăm» în consum, mai ales de bunuri și servicii de care nu avem nevoie. De asemenea, pe cât se poate, sugerez o diversificare a direcțiilor în care se fac plasamentele, nu aș miza doar pe o singură alternativă. Cel mai la îndemână este să plasăm banii în depozite și conturi de acumulare la bancă, în condițiile în care dobânzile deja au început să se miște în sus! Apoi investiții în fonduri de investiții, funcție de aversiunea față de risc”, explică Bogdan Căpraru.

Acesta susține că în anumite domenii de activitate inflația se va repercuta și ca o creștere cel puțin nominală a profiturilor companiilor și asta va asigura randamente mai mari pentru fondurile de investiții. „Trebuie să devenim disciplinați în economisire dacă nu am fost până acum și unul dintre obiective ar trebui să fie acela de a strânge bani pentru «zile negre»

în perioada aceasta, pentru a ne asigura siguranța financiară. De asemenea, trebuie să fim cumpătați și să nu alergăm după plasamente cu randamente mari neapărat, riscante și pe care nu le înțelegem, ci mai degrabă pentru cele cu randamente constante, care să acopere cât mai mult din erodarea inflației și cărora să le înțelegem mecanismul de funcționare”, a încheiat Bogdan Căpraru.

“Inflația este o politică”

Economistul Dan Chirleșan consideră că „inflația este, în mod real, contabil, o impozitare ascunsă sau amânată, care are un beneficiar clar, Statul”. 

„Privitor la inflație este recomandată o schimbare a opticii, lipsa unor explicații referitoare la fenomenul inflaționist face ca mentalul colectiv, al publicului larg, să asocieze inflația doar cu o creștere a prețurilor. Dar marii economiști ne spun, citez «să nu uităm că inflația nu este un act al lui Dumnezeu, inflația nu este o catastrofă a elementelor naturale sau o boală care vine ca ciuma, ci că inflația este o politică», adică ei ne transmit că inflația trebuie asociată cu o creștere anormală a masei monetare, a cantității de însemne monetare, a banilor aflați în circulație și că acea creștere a prețurilor nu reprezintă decât un efect al inflației, adică prețurile cresc ca urmare a existenței inflației și nu invers”, spune Dan Chirleșan.

Economistul reamintește că, în SUA, în ultimii 2 ani (între septembrie 2019 – decembrie 2021) s-a tipărit o cantitate dublă de bani, pe care FED i-a distribuit pe piață, „deci este logic că o creștere a prețurilor la bunuri și servicii nu putea fi evitată”.

“Inflația produce un transfer de venituri, de bogăție, către Stat”

Potrivit INS, prețurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 16,59% în iulie 2022 faţă de iulie 2021, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 16,05%, iar serviciile cu 8,33%. Dan Chirleșan: „Cel mai important lucru de reținut este că inflația este o politică. Problema este următoarea: unii, cei care primesc primii cantitatea suplimentară de bani își cresc veniturile și au de câștigat, pentru că prețurile nu s-au modificat, adică cei care intră primii în posesia suplimentului de monedă sunt cei care au de câștigat, pentru că pot cumpăra produse, bunuri și servicii la prețurile anterioare nemodificate. Cei de la care aceștia cumpără au și ei de câștigat, dar aceste decalaje temporare nu sunt nici ele foarte lungi, pot fi de ordinul săptămânilor sau lunilor.”

 Ultimii, cei care au venituri fixe, cum ar fi salariații sau pensionarii sau chiar angajații la stat, aceștia au de pierdut pentru că ei sunt cu venituri fixe, accentuează economistul.

„Deja pentru ei, efectul cantităților suplimentare de moneda injectate în piață este dramatic, pentru că până se ajunge la ei, prețurile au crescut în general și ei vor cumpăra mai puțin cu banii pe care îi au. Inflația pentru ei este o făcătură a Statului care crește inegalitățile sociale. Deci putem remarca că, în primul rând inflația creează efecte diferențiate în timp și pe categorii de venituri, iar în al doilea rând inflația produce un transfer de venituri, de bogăție, către Stat în primul rând, dar și către ceilalți intermediari financiari care achiziționează datoria. După un timp însă cu toții avem de pierdut, pentru că ne scade puterea de cumpărare. Leul de acum nu valorează cu Leul de acum cinci ani. Potrivit datelor Eurostat, România a înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri la bunuri. Or, proasta guvernare este una din explicații, restul ține de factori externi”, punctează Dan Chirleșan.

*Notă. Opiniile exprimate de Bogdan Căpraru și Dan Chirleșan sunt opinii personale ale autorilor și nu implică instituțiile cu care aceștia sunt asociați.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tradiţionalul sacrificiu al Cupei României

Nicolae GRECU

Tradiţionalul sacrificiu al Cupei României

Dacă nu va fi câştigat, şi încă concludent, meciul cu Minaur, o echipă slăbuţă şi obosită, care a făcut turul României de dragul Cupei, ar fi adevărata ruşine pentru fotbalul ieşean.

opinii

Seimeni (XVI). Școala (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Școala (4)

Reluând evocarea satului natal, autorul încearcă să reînvie prin cuvinte primii ani de școală.

Paranoia autorităţii

arh. Ionel OANCEA

Paranoia autorităţii

Dintotdeauna comunităţile şi-au impus reguli de convieţuire. Într-un sat tradiţional românesc funcţionau cu rigoare, chiar dacă nu erau scrise şi nu exista un aparat administrativ pentru impunerea lor. Oamenii se considerau egali în faţa lui Dumnezeu, prin urmare casele erau aproape identice, realizate după acelaşi proiect ancestral cu minore influenţe alogene contemporane construirii.

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

pulspulspuls

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

Chiar aşa stimaţi telespectatori, iată câteva ipostaze de la o abordare revoluţionară a felului în care se pot face afaceri. În prima fotografie, city managerul Petru Movilă lucrează în timpul somnului la o întâlnire de tip conferinţă a pompierilor ieşeni. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.