Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cum ne putem proteja cu ajutorul sistemelor de detecție (P)

GALERIE
sistem-detectie-foc-molid
  • sistem-detectie-foc-molid
- +

Paginile media ale ultimelor zile au fost pline de evenimente tragice, care au dus la pierderi importante. Toți am privit neputincioși cât de ușor se ajunge la pierderea vietilor omenești în locuri neașteptate.

Pentru ca situațiile petrecute să nu se repete, sau să fie cât mai mult limitate, am dorit să aflăm ce putem face pentru paza noastră și a celor dragi, atât in spatiul public, cât și in cel privat.

Pentru aceasta am apelat la reprezentantii Grupului de firme MOLID - MTS, specialiști cu vechime pe piața sistemelor de securitate. La întrebările noastre a raspuns domnul Vergil Darie, fondatorul Grupului Molid - MTS.

- Domnule Darie, având în vedere dorința, dar și necesitatea, de a ne proteja de evenimente care se pot transforma în tragedii, vă rugăm să ne spuneți ce rol trebuie să aibă sistemele de securitate și de detecție în viața noastră?

- În ierarhizarea nevoilor noastre, ca indivizi, nevoia de siguranță și de securitate personală figurează pe poziția a doua în piramida definită de Abraham Maslow. Această nevoie de siguranță ne-o asigurăm prin mijloace moderne, care ne stau la îndemana și care includ și sistemele electronice dedicate securității, care – iată - sunt necesare pentru confortul nostru, pentru protecția noastră și a bunurilor noastre.

Orice sistem de securitate lucrează pe principiul de protecție a zonelor de acces, cum sunt ușile și ferestrele, precum și pentru securizarea anumitor elemente din spațiul interior, sau exterior, unde sunt păstrate bunuri și valori, sau unde există un potențial pericol de distrugere, ori de incendiu.

Dezvoltarea cunoscută de echipamentele electronice le conferă, în prezent, ușurintă în exploatare și fiabilitate, au dimensiuni mici, astfel încat pot fi ușor folosite, iar prezența lor nu deranjează.

- Care sunt pericolele de care ne putem păzi cu ajutorul sistemelor de securitate?

- Aceste sisteme sunt proiectate urmărind fidel construcția, spațiul, incinta, sau curtea pe care trebuie să le securizeze, anticipând pericolele care trebuiesc prevenite, descurajând tentativele sau semnalând stările neconforme și în acest fel oferind protecţie şi semnalizând momentul în care este nevoie sa intervenim prin prezență umană.

Cu ajutorul sistemelor de securitate specializate putem detecta tentativele de efracție, putem supraveghea prin imagini incinte sau spații exterioare, putem restricționa accesul, sau putem detecta atingerea pragurilor potențial explozive.

- Pentru că ați amintit de situații potențial explozive, în lumina evenimentelor care marchează spațiul public în aceste zile, vă rugăm sa ne spuneți ce putem detecta cu ajutorul acestor echipamente? Și unde pot fi ele folosite?

- Exista sisteme speciale pentru detectarea gazelor, sisteme care se instalează în condiții impuse de lege, doar de către societăți special avizate, sisteme care pot fi echipate cu detectori pentru o gamă mare de gaze periculoase și de amestecuri de vapori. Acești detectori se aleg în funcție de emisia care poate exista în zona protejată și pot fi instalați în locuri unde se folosesc tuburi cu oxigen, de exemplu, sau unde se pot forma atmosfere explozive sau inflamabile. Sunt multe unități de lucru unde se folosesc substanțe periculoase, de aceea și acești detectori pot semnala existența, în atmosfera a oxigenului, a hidrogenului, a monoxidului de carbon, a dioxidului de carbon, a etilenei, a amoniacului, a GPL-ului, a butanului, a propanului, a vaporilor de petrol, a acetonei, a alcoolului etilic, ca să enumerăm doar cele mai întâlnite detecții, dar fără să ne limităm la acestea.

Ce este important de subliniat este ca în toate aceste zone sensibile și nu numai, de o importanță deosebită este instalarea și a unui sistem de detecție și semnalizare a incendiului. Un incediu înseamnă tragedie și pierdere și într-o locuință, ca și într-o unitate de lucru, sau o unitate școlară. Iar dacă sistemul pentru detecția gazelor spunem că se adresează locurilor unde există astfel de substanțe potential explozive, în schimb sistemele pentru detectarea și semnalizarea incendiilor își au aplicabilitate absolut în orice incintă!

Revenind la situațiile tragice despre care ați amintit la început, vă dau un exemplu despre cât de ușor se poate ajunge la o concentrație periculoasă a oxigenului într-o încapere. În secțiile de spital unde este necesară administrarea oxigenului prin măști, acest oxigen este în flux continuu în instalația specială. Dacă bolnavul își scoate masca pentru a mânca, sau pentru a ieși din salon de exemplu, acest oxigen continuă sa curga în încăpere prin tubul nefolosit. Nimeni nu poate detecta, prin simțuri, concentrația sporită de oxigen din încăpere, dar acest lucru îl poate face un echipament electronic, adica un detector.

Vreau sa subliniez că în cataloagele actuale ale furnizorilor de sisteme de securitate identificăm echipamente pentru orice cerință a beneficiarilor noștri. Primul pas absolut necesar pentru protejarea unei incinte este decizia beneficiarului! Orice decizie lăsată pe mâine poate însemna o amânare tragică, înseamna să îi dăm ocazia evenimentului să se producă!

– Putem să ne instalăm și singuri aceste sisteme de securitate?

- Activitatea de protejare a bunurilor și persoanelor este legiferată în România, există prevederi clare în legatură cu modul în care se obțin avizele și ce reguli trebuiesc respectate de către cei care doresc să instaleze sisteme de securitate. Mai mult, există organisme legale care avizează societățile de profil pentru fiecare tip de sisteme pe care vor sa le instaleze: Inspectoratul General al Politiei Romane eliberează licența care dă dreptul de a instala și menține în funcțiune sistemele de alarmare a efracției, sistemele de supraveghere video și sistemele de control al accesului, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență eliberează Autorizațiile pentru instalarea sistemelor de detectare și alarmare la incendiu, iar Institutul Insemex Petroșani avizează societatile care au dreptul de a instala echipamentele de detecție în medii potențial explozive. Trecerea prin fiecare astfel de avizare înseamnă să dovedești, ca societate de profil, că deții echipamentele și specialiștii care pot efectua astfel de lucrări.

Pe de altă parte, dispozitivele electronice sunt la fel de bune pe cât sunt și caracteristicile pe care le au și în funcție de gradul de fiabilitate pe care îl au. Iar noi, după cei peste 25 de ani de experiență pe piața sistemelor de securitate, am învățat foarte bine care sunt echipamentele fiabile, de cursă lungă.

Atunci când siguranţa ta, a familiei tale, sau a afacerii tale depinde de anumite dispozitive, vei vrea să fii sigur că produsele pe care le cumperi nu cedează imediat.

În plus, sistemele de detecție trebuiesc bine configurate, bine instalate și bine monitorizate din clipa punerii în funcțiune. Mulți conducatori de organizații consideră că odată cu instalarea echipamentului conform cerințelor legale, sarcina lor este îndeplinită. Dar, cadrele medicale de exemplu, sau profesorii, nu sunt datori să devină specialiști în urmărirea stării de funcționare a detectorilor instalați în saloane, sau în clasele școlilor. Aceste monitorizări ale stării de funcționare corecte trebuie să le facă reprezentanții societăților specializate, prin verificări periodice, pentru că doar așa sistemele de detecție și securitate își îndeplinesc menirea.

În concluzie, ca să răspund întrebării dumneavoastră, este cerință legală ca aceste sisteme de securitate și de detecție să fie instalatedoar de către societățile specializate.

- Vă mulțumim pentru răspunsurile dumneavoastra și vă rugăm sa spuneți cititorilor cum pot lua legatura cu dumneavoastra pentru îndrumare în instalarea sistemelor de securitate.

- Stăm la dispoziția beneficiarilor la sediul nostru din Iași, strada Carpați nr. 12, la telefon 0232.206.222, sau așteptăm mesajele pe adresa email office@molidts.ro. Dorim ca beneficiarii noastri să ia cea mai buna decizie în alegerea echipamentului potrivit pentru organizația  lor, de aceea vă rugam sa ne contactați pentru întocmirea ofertei corespunzătoare.

Vreau să închei cu îndemnul pe care îl adresez tot mai des în ultimul timp: asigur toți cititorii că este momentul pentru o decizie, nu pentru lipsa acesteia, pentru că lipsa unei decizii atunci când este vorba despre securitate înseamnă să ne facem un deserviciu major.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri