Cum (nu) depolitizează USR PLUS numirile la CCR
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 28.07.2021

Cum (nu) depolitizează USR PLUS numirile la CCR

GALERIE
cosmin pasca
  • cosmin pasca
- +

În loc să-şi plângă de milă pe reţelele de socializare, aleşii USR PLUS ar trebui să arunce un ochi pe site-ul propriului partid unde vor "descoperi" un proiect destul de închegat de reformare a CCR.

Curtea Constituţională a invalidat săptămâna trecută o modificare legislativă prin care era redusă de la zece la şapte ani vechimea necesară pentru transferul procurorilor la DNA şi DIICOT. Decizia CCR a generat un val de critici în sfera politică, în special din partea liderilor USR PLUS, în frunte cu ministrul Justiţiei, Stelian Ion. Hotărârea Curţii "închide uşa" pentru procurorii mai tineri, bine pregătiţi profesional, dar care nu îndeplinesc cerinţa de 10 ani vechime, "impusă de ministrul PSD Florin Iordache", a acuzat ministrul de resort pe Facebook. El a pledat pentru o reformă a CCR, iar postarea s-a bucurat de peste 1300 de like-uri. Colegul său de partid, deputatul Silviu Dehelean, a "muşcat" şi mai tare din judecătorii constituţionali. Parlamentarul USR PLUS a acuzat CCR că prin deciziile luate în ultima perioadă face un joc antidemocratic şi antieuropean şi că vrea să îndrepte România pe traiectoria Rusiei, amintind de laudele Sputnik la adresa lui Valer Dorneanu. Loialitatea unora dintre judecătorii CCR este doar faţă de cei care i-au numit politic – PSD şi ALDE, a concluzionat Dehelean, pe Facebook. Şi de la Iaşi, Cosette Chichirău a punctat "lovitura majoră" încasată de DNA şi DIICOT şi a exclamat: "CCR trebuie depolitizată!". A "ţipat" pe Facebook şi a primit peste 570 de like-uri.

În loc să-şi plângă de milă pe reţelele de socializare, aleşii USR PLUS ar trebui să arunce un ochi pe site-ul propriului partid unde vor "descoperi" un proiect destul de închegat de reformare a CCR. Iniţiativa propune o depolitizare parţială în procesul de numire la Curte, prin nominalizarea a trei judecători de către Consiliul Superior al Magistraturii (că mai nou şi deciziile CSM au vădit caracter politic e o altă discuţie), dar, mai important, li se interzice magistraţilor constituţionali să fi făcut parte dintr-un partid politic cu 9 ani înainte de numirea la CCR. Culmea, proiectul poartă semnătura lui Stelian Ion, la momentul datării, simplu parlamentar în comisia juridică a Camerei Deputaţilor. Aşadar, în loc de smiorcăială, liderii USR PLUS ar trebui să răspundă la următoarele întrebări (chiar şi pe Facebook). Care este stadiul legislativ al proiectului de reformă a CCR asumat de partid? Când s-a discutat în coaliţie ultima dată despre modificarea procedurii de numire a magistraţilor constituţionali şi care au fost concluziile dezbaterii? Dacă s-a discutat, cine s-a opus (cu nume, prenume, funcţie, partid)? Dacă nu s-a discutat, cine din USR PLUS îşi asumă răspunderea pentru îngroparea proiectului şi din ce motive? Ce demersuri paralele procesului politic de legiferare a făcut USR PLUS în ultimele luni pentru depolitizarea CCR (discuţii cu experţii din justiţie, cu societatea civilă, cu parteneri europeni)?

Argumentele nerostite public, pentru care USR PLUS nu s-a sinchisit în primele şapte luni de guvernare de reforma CCR, sunt uşor de intuit. Un referendum pentru modificarea Constituţiei presupune un orizont larg de timp, iar partidul trebuie să "servească" rezultate imediat – ideal, nişte kilometri de autostradă. Apoi, subiectul numirilor la Curte e prea nişat, publicul larg nu înţelege că actuala configuraţie a CCR împiedică orice încercare de reformă. Ambele argumente sunt doar parţial corecte. Pe de o parte, tema reformei constituţionale apare redundant în dezbatere pe finalul fiecărui ciclu electoral, iar tema depolitizării CCR, asumată din timp, poate fi o excelentă pârghie în negocierile cu celelalte formaţiuni, la momentul oportun. Pe de altă parte, electoratul USR PLUS este suficient de sofisticat să înţeleagă că într-un stat corupt, subminat la vârf de politrucii din CCR, mai devreme sau mai târziu toate autostrăzile se vor surpa. La fel ca voturile USR PLUS dacă îşi neglijează propriile promisiuni.

Cosmin PAŞCA

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimul val

Cătălin ONOFREI

Ultimul val

Câţi oameni au înţelepciunea de a se îndoi de lucrurile în care cred cu atâta tărie?

Filmuletul zilei

opinii

Măştile lui Adrian Marino (II)

Florin CÎNTIC

Măştile lui Adrian Marino (II)

În preambulul centenarului de la naştere (5 septembrie) aş cere îngăduinţa ca să amorsez dezbaterea reluând acest text, în trei părţi, scris în 2015, la un deceniu de la moartea cărturarului. E o discuţie care se cuvine făcută fără patimă, dar şi fără parti pris-uri, pentru a descrie şi devoala măştile succesive care se întrevăd sub chipul sever, aulic, al ieşeanului apostat.

...Şi parfumul de tei în Copou

Radu PĂRPĂUȚĂ

...Şi parfumul de tei în Copou

Se întâlneau în jurul Universităţii. Se plimbau, ţinându-se de mână, pe dealul Copoului şi pe străzile din jur: până la Biblioteca Eminescu şi luând-o apoi câteva sute de metri spre Păcurari, până-n parcul Copou spre liceul Negruzzi sau prin încrengătura de uliţe repezi din sus de liceu, pe partea cealaltă până ieşeau în Sărărie - în acest din urmă loc chiar nu-i întâlnea nimeni cunoscut. Când se întâlneau cu vreun profesor de-al lor, le era ruşine şi îşi desprindeau repede mâinile, deşi - îşi dădeau seama - profesorul sau profesoara zâmbeau când îi vedeau. Lui i s-a părut că a văzut o dată un fel de înduioşare în ochii unei profesoare la vederea lor.

Ion Baciu – O viaţă pentru o orchestră (II)

Alex VASILIU

Ion Baciu – O viaţă pentru o orchestră (II)

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.