Cum oprim migrația românilor? Cumpărând produse și servicii românești!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Advertorial

Cum oprim migrația românilor? Cumpărând produse și servicii românești!

GALERIE
cumpara produse romanesti
  • cumpara produse romanesti
- +

Deși publicitatea ne influențează foarte mult decizia de cumpărare, totuși nu ne poate împiedica să comparăm ingredientele/prețurile produselor romanești cu cele din import. Dacă două produse au aceleași ingrediente, dar au costuri diferite, de ce l-ai cumpara pe cel mai scump? Doar fiindcă are reclamă la TV?

Economia de piață funcționează după un principiu simplu de cerere și ofertă. Cu cât un produs este cerut de mai mulți clienți, cu atât furnizorul îl va produce în cantități mai mari și asta înseamnă că firma lui se dezvoltă și că angajează mai mulți oameni, plătește mai multe salarii și cumpără la rândul său de la alți furnizori, care și ei implicit se dezvoltă.

Ce se întâmplă când cumpărăm produse din import?

Ei bine, prin deducere o parte din bani rămân și în România, dar o bună parte se întorc în țara de origine al produsului/serviciului respectiv și asta înseamnă că producătorul concurent din Romania are de pierdut și firma românească va fi nevoită să concedieze angajați care vor fi tentați să plece din România.

Cum ar fi ca data viitoare când construiești și cauți fose septice ecologice, să cumperi de la un producător local care își păstrează banii în țară, decât de la Praktiker care le importă din Germania?

Marele avantaj când cumperi de la producători locali este că îi poți contacta direct și de cele mai multe ori poți obține prețuri mult mai mici decât în marile lanțuri de desfacere. În încercarea lor de a rămâne pe piață, producătorii locali oferă pe lângă prețurile mici și servicii extra cum ar fi montaj gratuit.

Să luăm exemplul de mai sus cu fosele. Un producător local de astfel de produse este Eco Rotary SRL din Piatra Neamt. La o simplă căutare pe site-ul lor pe pagina fose septice de vânzare, observăm că o fosă tricamerală de 2000 litri costă 2049 lei cu transport inclus. La Dedeman o fosă de aceeași capacitate costa 2600 lei. Diferența poate rămâne în buzunarul tău, după cum spunea un celebru slogan acum câțiva ani.

Practic, de fiecare dintre noi depinde bunăstarea țării și felul în care ne folosim eficient resursele. România este o țară bogată în resurse de toate felurile: umane, energetice, naturale și în teorie și-ar putea satisface în foarte mare parte nevoile locuitorilor săi. Dar dacă noi continuăm să cumpărăm produse din import pentru sunt mai „bune” decât ale noastre deși la o simplă comparație, putem vedea că diferă doar „ambalajul” și felul în care sunt prezentate, comercianții vor continua să importe decât să caute furnizori locali.

Dar mai este o componentă aici, care de multe ori ne scapă. Este timpul ca și comercianții de produse românești să încerce să se modernizeze și să se adapteze la cerințele actuale, deoarece nu mai suntem în perioada comunistă când românii cumpărau orice pentru că nu aveau alternative. Acum clienții sunt mult mai pretențiosi și atenți cu ce produse folosesc, iar simplul fapt că vinzi un produs românesc, nu este de ajuns ca să reziști pe piață.

Iar astfel de exemple avem destule. Recomand pe această cale cartea „Cei care schimbă jocul” în care sunt prezentate 7 povești românești de succes, practic sunt poveștile fondatorilor a 7 companii romanești care au reușit în afaceri și sunt lideri de piață în segmenul lor și se bat de la egal la egal și chiar depășesc în vânzări mari corporații străine prezente în țara noastră.

În concluzie: cumpărați produse românești pentru că avem cu toții de câștigat și lăsați feedback constructiv daca este cazul, pentru că doar așa furnizorii își vor îmbunătăți produsele/serviciile.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ziua Regalităţii

Lucian DÎRDALA

Ziua Regalităţii

În mod normal, societatea românească va descoperi, în timp, de ce această zi merită celebrată: va fi, probabil, un proces similar celui de (re)descoperire a rolului jucat de instituţia monarhică în istoria secolelor XIX-XX.

Filmuletul zilei

opinii

Iluzii de primăvară

Nichita DANILOV

Iluzii de primăvară

Lebăda îşi croia netulburată mersul maiestuos alunecând pe luciul apei, în timp ce în jurul ei un cârd de răţuşte agitate se cufundau în apă şi ieşeau la suprafaţă chiar pe sub burta ei, făcând o gălăgie infernală. Lebăda însă plutea imperturbabilă, ignorând cu totul cârdul de raţe şi tot ce era în jur.

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Dana ȚABREA

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Pe muchia fragilă ce desparte ura de adoraţie, pot apărea relaţii toxice susţinute de sentimente contradictorii succesive sau chiar simultane. Monodrama La ordin, Führer! scrisă de autoarea austriacă Brigitte Schweiger, cu un uşor caracter autobiografic (bunica scriitoarei a murit într-un lagăr de concentrare), investighează frenezia care-a cuprins minţile oamenilor odată cu apariţia hitlerismului.

De Ziua Tatălui

Michael ASTNER

De Ziua Tatălui

În august 2011, am scris un text dedicat memoriei tatălui meu, o baladă bilingvă în germană şi-n săseşte (varianta amnăşană). Anul trecut, într-una din lungile seri de noiembrie (la Amnaş fiind), am tradus balada.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.