Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cum păgubeşte Opera ieşeana cu 100.000 lei controversata emisiune "Ham talent TV"?

GALERIE
Vlad-Marculescu_OperaIasi
  • Vlad-Marculescu_OperaIasi
- +

Prim-solistul corpului de balet al Operei, concediat anul trecut de Beatrice Rancea, a câştigat definitiv procesul cu instituţia. Vlad Mărculescu fusese concediat după o serie de afirmaţii critice la adresa conducerii Operei Naţionale Române Iaşi (ONRI). Mai întâi Tribunalul, apoi Curtea de Apel, au apreciat însă că nimic din ce spusese Mărculescu nu a depăşit cadrul dreptului la libera exprimare. Răzbunarea Beatricei Rancea va costa instituţia pe care a condus-o şi 100.000 de lei, sumă stabilită ca daune morale.

 

Vlad Mărculescu s-a angajat la Opera ieşeană după ce lucrase pe poziţii similare la Bucureşti sau Budapesta. Intrat în conflict cu managerul Beatrice Rancea, de-a lungul timpului, Mărculescu a acuzat faptul că ar fi fost marginalizat şi distribuit în roluri minore. Anul trecut a fost sancţionat disciplinar cu reducerea salariului cu 5% pe o perioadă de trei luni, primind totodată la evaluarea anuală pe 2019 doar calificativul „bine”, după ce până atunci fusese apreciat cu calificativul „foarte bine”.

Conflictul cu Rancea s-a acutizat după ce Mărculescu a participat la o emisiune la un post local de televiziune, în cadrul căreia criticase activitatea conducerii Operei. Printre altele, el reproşase faptul că în loc să participe la turnee artistice, Opera ieşeană concerta în Grădina Botanică sau îşi asocia imaginea cu emisiuni de divertisment precum „Ham talent”, la care Beatrice Rancea fusese jurat.

Unele dintre afirmaţiile lui Mărculescu se bazau pe articole de presă apărute după efectuarea la Operă a unui control dispus de ministrul culturii. Participarea la emisiune i-a atras lui Mărculescu o nouă convocare în faţa comisiei de disiplină, fiind acuzat că afirmaţiile sale ar fi lezat imaginea Operei şi ar fi adus atingere onoarei, demnităţii şi reputaţiei altor angajaţi. În septembrie anul trecut, Mărculescu a fost concediat.

În octombrie anul trecut, pe rolul Tribunalului a fost înregistrată acţiunea prin care Mărculescu cerea anularea deciziei de desfacere disciplinară a contractului său de muncă, reintegrarea pe postul de solist balet, obligarea Operei la plata drepturilor salariale din momentul concedierii şi până la reintegrarea în funcţie, precum şi plata sumei de 100.000 de lei, ca daune morale. În faţa instanţei, reprezentanţii Operei şi-au reiterat aprecierea că declaraţiile balerinului afectaseră grav imaginea instituţiei, concedierea fiind astfel justificată. Nu de aceeaşi părere au fost însă magistraţii Tribunalului. Aceştia au considerat că, prin declaraţiile sale publice, Mărculescu încălcase regulamentul de ordine interioară a Operei. Însă oricare ar fi fost efectele asupra imaginii instituţiei sau a conducerii acesteia, afirmaţiile solistului se înscriau în limitele exerciţiului dreptului la libertate de exprimare, garantat de Constituţie.

„Aplicarea sancţiunii disciplinare a concedierii pentru simple opinii critice este vădit nelegală, sancţionând exercitarea unui drept constituţional şi este de natură să anihileze orice voce critică, o astfel de manieră de a acţiona fiind contrară în sine principiilor libertăţii de exprimare, aplicarea acestei sancţiuni fiind de natură a crea ea însăşi prejudicii de imagine instituţiei, sancţionarea cu orice preţ a criticilor (şi mai ales atunci când este realizată de cei criticaţi) nefiind compatibilă cu valorile societăţii democratice”, au precizat magistraţii, dispunând anularea deciziei de concediere. Judecătorii au apreciat şi că, timp de doi ani, anterior deciziei de concediere, Mărculescu fusese supus unui şir de persecuţii sistematice şi de discreditări profesionale. Pentru aceasta, magistraţii au considerat că suma de 100.000 lei este justificată ca daune morale. ONRI a contestat sentinţa în faţa instanţei superioare. Curtea de Apel a respins însă apelul, menţinând în totalitate sentinţa Tribunalului.

Pe rolul Curţii de Apel se află şi procesul deschis de Simona Alice Gogan. Contabilă la Opera ieşeană, Gogan a fost concediată la începutul anului trecut, ea acuzând cheltuirea în mod discreţionar de către Beatrice Rancea a două milioane lei din fondurile Operei. Curtea de Apel urmează să se pronunţe săptămâna viitoare asupra contestaţiei la concediere depusă de Gogan.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

În timp ce şoferii ieşeni au ajuns să citească romane în maşini, Chirica mai scoate din pălărie câte o machetă

Dan CONSTANTIN

În timp ce şoferii ieşeni au ajuns să citească romane în maşini, Chirica mai scoate din pălărie câte o machetă

Primarul ne tot ameninţă cu tot felul de proiecte, care de care mai fanteziste. Este campion la înşirat vorbe goale şi machete, niciun alt edil din ţară nu-l întrece.

opinii

Teroare academică

Codrin Liviu CUȚITARU

Teroare academică

Teroarea autentică se cunoaşte după maniera în care îi pici. Nota 4 pe linie reprezintă un act terorist primitiv, lipsit de rafinament. Eu evaluez numai pe o scară de la 0 la 1. Adică, în cataloagele mele, vei găsi note precum 0.12, 0.20, 0.37, 0.42, 0.63. În cazuri excepţionale, când mi se înmoaie şi mie sufletul, pun câte un 0.95 sau – cu mână tremurândă! – câte o notă de 1.

Universitatea lui Cuza și lumina cunoașterii (I)

Gabriel MURSA

Universitatea lui Cuza și lumina cunoașterii (I)

Universitatea constituie loc al reflecției produse de capul limpede. Universitatea nu trebuie să fie locul patimei, ci al calmului, al prezumției că adevărurile nu pot fi absolute, ci conjecturale, adică supuse permanentei verificări, cum ar spune Karl Popper. Ea constituie nu un spațiu al bigotismului, ci al toleranței, nu al comandamentelor, ci al spiritului critic, nu al spaimelor iraționale, ci al prudenței și al optimismului moderat. Universitarul și Universitatea nu pot pretinde statutul de deținător ultim al adevărului. 

Decriptarea trecutului prin lentilă literară şi lingvistică (I)

Florin CÎNTIC

Decriptarea trecutului prin lentilă literară şi lingvistică (I)

Cum Dan Alexe a stârnit Golemul adormit al naţional-ceauşismului istoric aş pune această introducere la viitoarea mea analiză a prodigioasei sale activităţi editoriale din ultimul deceniu de a construi o hermeneutică istorică cu ajutorul literaturii şi al lingvisticii:

pulspulspuls

O numire de şef cu schempsis la casa cu pătrate: bărboşi versus bărbieriţi

O numire de şef cu schempsis la casa cu pătrate: bărboşi versus bărbieriţi

Ehehee, nu ştim dacă aţi observatără, stimaţi telespectatori ai scenei politice locale, dar în ultima vreme se petrec lucruri tare interesante, cu schepsis şi cu bătaie lungă, în zona liberalilor de Bahlui. 

Caricatura zilei

Drona cu bunătăți

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

vezi raspunsuri