Cum poate fi apărat Iaşul în faţa unui atac inamic. Un scenariu improbabil analizat de generalul Vasile Roman

joi, 03 martie 2022, 02:50
6 MIN
 Cum poate fi apărat Iaşul în faţa unui atac inamic. Un scenariu improbabil analizat de generalul Vasile Roman

Generalul (r) Vasile Roman, fost comandant al Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”, arată care sunt avantajele oraşului nostru aşezat pe şapte coline. Gen. Roman arată şi de ce sunt şanse foarte mici ca municipiul să fie atacat terestru.

În acest momente, războiul din Ucraina a luat o turnură care afectează din ce în ce mai puternic populaţia civilă. Armata rusă a început să bombardeze obiective din cele mai mari oraşe ale ţării vecine, inclusiv din capitala Kiev. Se duc lupte în oraşe-cheie, populaţia se mobilizează, iar majoritatea civililor care nu vor să fie implicaţi în conflicte au părăsit localităţile.

„Ziarul de Iaşi” a discutat cu generalul în rezervă Vasile Roman, comandant al Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” între 2010 – 2014, despre cum ar putea arăta un astfel de conflict în regiunea oraşului Iaşi. Poate fi apărat oraşul nostru într-o luptă terestră împotriva blindatelor şi trupelor inamice? Care ar fi cele mai bune soluţii ce pot fi implementate? Menţionăm din start că un astfel de scenariu este improbabil. Nu doar că România are garanţii înalte de securitate prin apartenenţa la NATO, dar, în cazul unul astfel de conflict, cucerirea oraşului nu ar avea miză directă pentru implicarea forţelor armate inamice.

Avantajul colinelor şi al poziţiei geografice

Generalul Vasile Roman a precizat că Iaşul, ca oraş, are avantajul strategic de a fi înconjurat de coline, unele aflate la câteva zeci de kilometri depărtare, astfel încât căile de acces spre oraş pot fi concentrate, „ca într-o pâlnie” între acestea. Ele oferă şi vizibilitate bună şi sunt şi mai uşor de apărat, păstrând deschise liniile de comunicaţie cu oraşul pentru aprovizionare. Un alt element important în ceea ce priveşte apărarea oraşului ţine de faptul că avem în apropiere râul Prut, un baraj natural, care are doar două poduri majore în apropierea Iaşului: la Albiţa şi la Sculeni.

„La Iaşi avem un avantaj: dacă manevrele de forţă se fac pe căile de comunicaţii, fiindcă nu sunt alte variante, noi avem 2 poduri în zona Iaşului peste Prut. Am văzut cu toţii scenariul în Ucraina: în calea trupelor ruse armata ucraineană a distrus podurile. Îi interzici astfel capacitatea inamicului de a intra în oraş. Deci, aceste lucrări de infrastructură vor fi cu siguranţă blocate întâi, dar dacă capacitatea e prea mare să poată fi oprită, atunci le pregăteşti să le distrugi şi să izolăm printr-un curs de apă Iaşul de un posibil adversar”, a explicat generalul Vasile Roman.

Niciodată în ultimii 200 de ani nu s-a pus problema unei apărări circulare a Iaşului

Generalul spune însă că, din start, probabilitatea ca România să fie implicată în vreun conflict armat în viitorul apropiat este minoră. Dar chiar dacă s-ar întruni toate aceste condiţii, posibilitatea existenţei unui atac terestru asupra oraşului Iaşi este aproape inexistentă. Luptele se vor da la graniţă, iar punctele de interes în România sunt în centrul şi sudul ţării: atacarea Iaşului nu va duce decât la o irosire a forţelor inamice. Iar aceasta a fost situaţia dintotdeauna: niciodată în istoria din ultimii 200 de ani ai oraşului, spune Vasile Roman, nu s-a pus problema unei apărări circulare a oraşului.

„Nu am avut în istorie apărări ale oraşului Iaşi pentru că întotdeauna forţele armate au venit dinspre Bucureşti sau dinspre zona montană din interiorul României. A fost Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz, Măgura şi alte zone adiacente. Când a venit ofensiva dinspre centrul ţării, Iaşul a fost la distanţă mare, acesta a fost şi argumentul pentru care s-a retras şi regele României, şi Curtea Regală, Statul Major al Armatei şi multe instituţii aici. În al Doilea Război Mondial, linia pe care mareşalul Antonescu a vrut să facă apărarea Moldovei era Focşani – Nămoloasa (n.red. – judeţele Vrancea – Galaţi), acolo trebuiau blocaţi ruşii ca să nu se poată duce în jos către Bucureşti să ocolească Carpaţii”, a punctat generalul Vasile Roman. El a precizat că, pentru orice posibil inamic, trecerea prin Iaşi nu are niciun rezultat concret dacă vine dinspre est, iar o incursiune dinspre nord poate ocoli oraşul pentru a atinge alte obiective vitale ale ţării.

Apărarea unui oraş din interior înseamnă distrugerea acestuia

Nu există niciun motiv şi nicio strategie militară care să justifice apărarea oraşului din interiorul acestuia, a mai spus generalul. „Este ultima acţiune, este o apărare disperată”, a explicat Vasile Roman.

De ce vedem însă astfel de lupte în Ucraina? Generalul crede că ucrainenii au fost surprinşi de tactica abordată de invadatorii ruşi. Deşi se ştia de prezenţa trupelor în Belarus şi în Crimeea, generalul nu crede că s-au aşteptat ca o invazie pe toate flancurile să aibă loc în acelaşi timp, ci probabil au crezut că lupta se va concentra în est. De aceea au fost fortificate acum oraşele importante şi evacuarea civililor s-a produs destul de târziu. Dar riscurile sunt foarte mari în momentul în care o armată s-ar decide să apere un oraş dinăuntrul acestuia.

„Este un considerent pe care eu ca militar l-am învăţat: pregătirea unei localităţi pentru apărare însemnă evacuarea populaţiei, fiindcă nu poţi pregăti altfel oraşul, trebuie să faci tu distrugeri să blochezi căi de acces, să amplasezi tehnica militară, tancuri, tunuri, altfel de sisteme care trebuie protejate, eventual în parterul blocurilor. Şi trebuie să conştientizezi că apărându-te în localitate supui oraşul la toate distrugerile pe care le gândeşte inamicul. El nu mai are milă – ştie că acolo sunt luptători, nu civili, nu populaţie”, a precizat generalul Vasile Roman. Sunt două oraşe, spune generalul, care au fost pregătite pentru apărare de către armate, iar ambele au fost rase de pe faţa pământului: Fallujah, în Irak, şi Groznîi, în Cecenia.

„Este de neimaginat ca o ţară membră NATO să fie atacată acum de Rusia”

Generalul Vasile Roman a mai precizat că în cazul actualului conflict trebuie să mai luăm în calcul un aspect: faptul că armata rusă nu a reuşit să îşi atingă obiectivele încă în Ucraina. Fapt care face imposibilă o extindere a acţiunii în prezent împotriva Republicii Moldova sau, mai mult, către România.

„Mi-e greu să văd că o operaţiune în desfăşurare, fără succes, ar putea face un şef de stat sau un militar să spună că angajează alte obiective: trecem şi în Republica Moldova. E greu de crezut aşa ceva, mai ales gândidu-ne, pe modelul Ucrainei, ce ajutoare ar primi şi Moldova. Este de neimaginat ca o ţară membră NATO să fie atacată acum de Rusia. Mereu există posibilitatea, se poate declanşa un al treilea război mondial, dar probabilitatea ca el să se întâmple este foarte mică”, a punctat Vasile Roman.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii