Cum poate fi gestionat stresul înainte de examene? Sfaturi de la specialiști pentru elevi

miercuri, 03 iulie 2024, 03:00
4 MIN
 Cum poate fi gestionat stresul înainte de examene? Sfaturi de la specialiști pentru elevi

Stresul este considerat boala secolului și, din păcate, face partea din viața noastră, după cum arată statisticile oficiale. Astfel, deseori înaintea unor evenimente importante, majoritatea oamenilor tind să devină stresați și să aibă reacții neobișnuite.

Fie că este vorba despre ziua nunții, un eveniment fericit în familie sau un examen dificil, oamenii adesea intră în panică și, în loc să se relaxeze pentru a se descurca cât mai bine, stresul îi împiedică să dea tot ce au mai bun. De aceea, înaintea evenimentelor importante, este esențial să avem grijă de corpul și mintea noastră pentru a fi în cea mai bună formă.

Anca Deleanu este președintele Societății Medicilor de Familie, filiala Iași

Anca Deleanu, președintele Societății Medicilor de Familie, filiala Iași

„Cu o zi înainte de un eveniment important, cum ar fi un examen, este recomandat să nu încerci să acumulezi mai multe cunoștințe, deoarece acest lucru poate bulversa și destructura informațiile deja sistematizate. În schimb, este indicat să ai un program relaxant, să te plimbi și să te destresezi înainte de examen. Seara, este bine să te culci la o oră rezonabilă. De asemenea, este important să te hidratezi, să iei vitamine și să adopți o alimentație ușoară, bazată pe fructe și legume, evitând mâncărurile grele care pot îngreuna digestia”, a declarat dr. Anca Deleanu, președintele Societății Medicilor de Familie, filiala Iași.

Înaintea unor evenimente importante, multe persoane recurg la pastile pentru gestionarea stresului sau pentru o concentrare mai bună. Cu toate acestea, medicii nu le recomandă, deoarece este puțin probabil să fie eficiente în astfel de situații, fiind necesar să fie luate cu mult timp înainte. În plus, pastilele de concentrare pot suprasolicita sistemul nervos, ducând la epuizare și incapacitatea de a performa atunci când este necesar. În astfel de cazuri, vitaminele sunt singurele suplimente care ar putea fi de ajutor.

Citiți și: 12 trucuri utile studenților luna aceasta. O gândire pozitivă = Un examen reușit! Multă baftă-n SESIUNE!

Un astfel de eveniment stresant poate fi reprezentat de examene, în special cele la care suntem supuși încă de la vârste fragede. Conform studenților, dar și elevilor, cele mai stresante examene sunt, în ordine, examenul de capacitate și bacalaureatul, după care lucrurile devin mai relaxate la facultate.

„Consider că examenul de clasa a 8-a este mult mai stresant. Presiunea este foarte mare deoarece admiterea la liceu se bazează exclusiv pe această notă și nu există opțiunea de a intra la taxă. La facultate, există posibilitatea de a intra pe ultimul loc la taxă și apoi studentul poate învăța pentru a trece la buget. De asemenea, dacă nu reușește să intre, se poate înscrie din nou. Totuși, al doilea examen ca nivel de stres și importanță este bacalaureatul, deoarece după acesta, lucrurile se relaxează considerabil la universitate”, a declarat Elena Adumitroaie, profesor consilier școlar în cadrul Centrul de Asistență Educațională.

Ea explică faptul că elevii își doresc note foarte mari deoarece examenele sunt cruciale pentru viitorul lor academic și profesional, ceea ce le poate genera mult stres. În plus, volumul mare de informații pe care trebuie să îl învețe și să-l rețină poate fi copleșitor, mai ales dacă se pregătesc și pentru admiterea la facultate. La acestea se adaugă așteptările din partea părinților, profesorilor și, uneori, ale societății. Toate acestea pot duce la anxietate și stres.

Consilierul școlar subliniază că toți simțim stres, dar în perioada examenelor, acesta se amplifică din cauza unei combinații de factori individuali și externi. Factorii individuali includ modul în care elevii își gestionează timpul și strategiile lor de învățare. Factorii externi includ complexitatea materiei, programul de studiu și condițiile socio-economice, cum ar fi resursele educaționale disponibile și mediul de studiu adecvat. În plus, responsabilitățile suplimentare pe care elevii trebuie să le gestioneze contribuie și ele la apariția stresului.

Citiți și: Obosiți cronic și nefericiți la muncă, sau zâmbitori și plini de energie? Doar un angajat din trei merge bucuros la serviciu. Studiu consultat de ZdI

Consilierii școlari obișnuiesc să îi sfătuiască pe elevi să își realizeze rezumate pe care le pot reciti cu două – trei zile înainte și să realizeze doar o revizuire de final a materiei, combinate cu pauze, odihnă și plimbări prin natură.

 „Pentru gestionarea stresului și anxietății, le recomandăm elevilor tehnici de relaxare precum respirația profundă, meditația ghidată și exercițiile fizice regulate. Există trei modalități de a ne relaxa: prin odihnă, meditație și prin activitate fizică în aer liber. Toate cele trei metode contribuie la bunăstarea mentală și fizică. Totuși, gestionarea stresului este strâns legat de modul în care elevii își planifică studiul și programul zilnic. O planificare eficientă a zilei, a programului de studiu și a recapitulărilor oferă un sentiment de control. Acest sentiment de control ajută la reducerea anxietății și a stresului”, a declarat Elena Adumitroaie.

Cu toate că de cele mai multe ori este greu să gândim limpede înaintea evenimentelor importante, este esențial să adoptăm practici care ne ajută să ne relaxăm și să ne pregătim mental și fizic.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii