Cum poate fi ocolit orașul Podu Iloaiei cu mașina? Se lucrează la două variante
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cum poate fi ocolit orașul Podu Iloaiei cu mașina? Se lucrează la două variante

GALERIE
Varianta 1 Podu Iloaiei
  • Varianta 1 Podu Iloaiei
- +

Câştigă cine pregăteşte mai repede documentaţia pentru licitarea studiului de fezabilitate

 

Anul acesta, autorităţile par mai hotărâte ca oricând să pună la punct o soluţie pentru fluidizarea traficului în zona oraşului Podu Iloaiei. Aşa cum aproape toţi ieşenii – şi nu numai – ştiu, şoseaua se îngustează la o bandă pe sens la intrarea dinspre Iaşi şi continuă aşa aproximativ 200 de metri înainte să ajungă la prima trecere de pietoni folosită intens. Aceste "piedici" determină o încetinire a traficului, care, evident, se resimte mai acut în orele de vârf. Cele mai aglomerate ore sunt în a doua parte a zilei de vineri, pe sensul dinspre Iaşi, şi luni dimineaţă, pe sensul spre Iaşi. În sezonul cald, dar şi în weekendurile favorabile călătoriilor, după-amiaza şi seara zilei de duminică dublează "dopul" de luni. Aşa a apărut prima soluţie de rezolvare a problemei: ocolirea acestor intervale orare. Dar nu e suficient.

La concurenţă

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri are altceva în plan: construirea unei variante ocolitoare pentru micul oraş. Directorul Dănuţ Pilă ne-a precizat că breteaua este o prioritate pentru DRDP, care aşteaptă acum stabilirea bugetului pe anul în curs. Practic, va fi lansată o licitaţie pentru realizarea studiului de fezabilitate. Documentul va trebui să arate care va fi traseul optim, ţinând cont de lacurile din vecinătate, de calea ferată care ocoleşte localitatea pe la sud şi est, de magistralele de gaz şi de apă, de reţelele de înaltă tensiune.

Şi Consiliul Judeţean a pus problema pe tapet. Vicepreşedintele Marius Dangă, preşedintele Costel Alexe şi directorul Direcţiei drumurilor judeţene au stabilit de asemenea că este necesară construirea unei variante alternative la DN 28/ E583 în zona Podu Iloaiei. În acest caz, traseul proiectului începe cu o notă conceptuală pe care urmează să o prezinte Ovidiu Ciucan, şeful DJADP. Pe baza ei va fi elaborată tema de proiectare şi, după ce consilierii judeţeni îşi vor da acceptul asupra finanţării primului pas, va fi lansată licitaţia pentru studiul de fezabilitate. Evident, ne-a spus Marius Dangă, va avea prioritate proiectul cel mai avansat. Pentru moment, pregătirile merg în paralel.

Ce variante avem acum

În acest moment, cei prinşi în coada de intrare în Podu Iloaiei au foarte puţine variante. Una ar fi drumul de pământ amestecat cu macadam care se desprinde din E583 înainte de traversarea căii ferate. După 300 de metri, el dă în DJ 281 care pleacă din aceeaşi şosea europeană după benzinăria de la intrarea în Podu Iloaiei. Mai departe, acest ocol continuă prin Erbiceni şi Spinoasa, de unde revine în Europeană prin Sârca, însă pe un drum pietruit (4 km). Aceşti ultimi kilometri sunt parcurşi în 11 minute, cam cât ar lua cei 16,5 km până la Spinoasa. Aşadar, 24 de minute, faţă de 10 minute – când traficul nu e blocat pe Europeană.

O alternativă ceva mai lungă presupune plecarea din Iaşi prin Breazu-Horleşti, apoi, pe DC11, spre Româneşti, iar de aici spre Podu Iloaiei. Drumul, care continuă spre Scobâlţeni-Popeşti, este în curs de modernizare.

În sens invers, atunci când GPS-ul arată "roşu" la Podu Iloaiei, cei care merg spre Iaşi pot vira dreapta între Bălţaţi şi Sârca, pe DJ 282E, prin Mădârjeşti-Lungani-Crucea-Bocniţa-Popeşti-Scobâlţeni-Podu Iloaiei (intersecţia de lângă pod, unde şoseaua are doar o bandă pe sens). Acest parcurs, conform Google Maps, ia aproximativ 27 de minute.

O soluţie mai bună pentru cei care merg spre Paşcani va apărea spre sfârşitul anului, când primele două loturi din Axa Iaşi-Suceava trebuie să fie finalizate. Este vorba de parcursul Iaşi-Breazu-Horleşti-Larga Jijia-Movileni-Gropniţa-Coarnele Caprei-Belceşti. De la Coarnele Caprei spre Cotnari (DJ 281D) sau de la Belceşti spre Cotnari (pe Lotul 3 al Axei, neatribuit încă), traseul revine pe DN 28A prin Blăgeşti (DN 28A) pe un segment de 25 km de drum deja modernizat. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

După Congresul PNL

Alexandru LĂZESCU

După Congresul PNL

În acest moment pare mai probabilă o formulă de guvern minoritar PNL - UDMR decât una în care să se refacă vechea coaliţie cu USRPlus.

Filmuletul zilei

opinii

Delta lui Bogdan Bârleanu

Nichita DANILOV

Delta lui Bogdan Bârleanu

Pe artist îl obsedează nu atât peisajul în sine, cât relaţia dintre elementele primordiale, apă, pământ şi cer, mirajul pe care îl poţi vedea răsfrângându-se în fiecare bob de rouă sau în fiecare respiraţie a stufului şi a ierbii ce se ridică în văzduh. Adevăratul mister al începutului de lume îl putem regăsi aici. Peste împărăţia apelor, simţi plutind şi azi cuvântul şi sufletul lui Dumnezeu.

Taberele mele

Michael ASTNER

Taberele mele

Prima mea tabără? La Cisnădie!? În vacanţa de iarnă!? Nu ştiu cum am ajuns eu să merg în tabăra aia, de ce, în plus la doi paşi, la circa 40 km de la Apoldu de Sus?

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.