anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Cum poate fi prevenit cancerul colorectal? (P)

GALERIE
Dr. Enea
  • Dr. Enea
- +

Dr. Ancuța Enea, medic specialist Gastroenterologie, Arcadia

Cancerul colorectal reprezintă o cauză importantă de morbiditate şi mortalitate, această patologie fiind la ora actuală a treia neoplazie ca frecvență la nivel mondial.

Riscul de apariţie al cancerului colonic este diferit în funcție de prezenţa/absenţa unor factori de risc genetici/de mediu/de gazdă.

Există metode de prevenție a acestei afecțiuni. În primul rând, este importantă adoptarea unui stil de viață sănătos:

  • evitarea consumului de alcool,
  • renunțarea la fumat,
  • activitatea fizică;
  • dieta bogată în fibre, vegetale, pește;
  • dieta hipocalorică, hipoglucidică;
  • suplimente vitaminice (acid folic, vitamina B6, calciu, vitamina D, magneziu);

Consumul de cafea este permis, fiind considerat un factor protector.

Cancerul colorectal se dezvoltă cel mai adesea din polipi adenomatoși colonici care, în timp, devin displazici apoi se transformă în cancer. Intervalul de timp de la apariția polipului la dezvoltarea unui cancer avansat este de aproximativ 10 ani. De menționat că acești polipi pot fi asimptomatici pacientul putând avea inclusiv analize de sânge în limite normale.

Screeningul cancerului colorectal se realizează prin evaluarea persoanelor asimptomatice cu scopul de a depista leziunea în stadii incipiente (polipi colonici), când se poate beneficia de tratament eficient (polipectomie endoscopică) întrerupându-se astfel evoluția polipului către cancer.

Începând cu vârsta de 50 de ani, screening ul pentru cancerul colorectal este recomandat.

Important: este posibil să fiţi nevoiţi să începeţi screening-ul periodic sub 50 de ani dacă aveţi rude de grad I cu cancer colorectal, polipi colonici, boala inflamatorie intestinală sau afecțiuni genetice cu risc foarte mare de apariție a cancerului colorectal

Colonoscopia repetată la fiecare 10 ani este cel mai bun examen pentru screeningul colorectal. Se vizualizează întregul colon, în cazul depistării unor leziuni, acestea pot fi îndepărtate (polipectomie endoscopică) sau cel puţin biopsiate. Trebuie efectuată ori de câte ori una dintre celelalte  metode de sceening este pozitivă și poate fi efectuată sub analgo-sedare.

Rectosigmoidoscopia flexibilă, colonoscopia parțială care vizualizează ultimii 60 cm ai colonului, este recomandată la fiecare 5 ani. Are avantajul că durează mai puțin, aprox 5-10 minute, este relativ bine tolerată, putând fi efectuată fără sedare. Are dezavantajul că lasă neevaluat colonul drept și deci nu poate fi exclusă o patologie la acest nivel.

Computer tomograful abdomino-pelvin cu vizualizare tub digestiv repetat la fiecare 5 ani este o alternativă acceptabilă când colonoscopia nu se poate efectua, în cazul pacienților care au contraindicații pentru efectuarea colonoscopiei.

Celelalte metode – colonoscopia virtuală, irigografia, capsula endoscopică sau testele de evaluare a AND-ului fecal – nu s-au impus ca metode de screening.

Cancerul colorectal este o patologie ce poate fi evitată. Vă recomandăm o consultație la medicul gastroenterolog pentru a discuta despre metoda cea mai potrivită de prevenție. Pentru programare, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum a apărut criza bancară din America şi cum ne-ar putea afecta

Alexandru LĂZESCU

Cum a apărut criza bancară din America şi cum ne-ar putea afecta

Deşi nu a fost generată de asumarea unor riscuri iresponsabile, ca în 2008, şi suntem asiguraţi că ce s-a întâmplat atunci nu se va repeta, criza generată de falimentul Silicon Valley Bank din California introduce turbulenţe majore într-un mediu fragil în plan economic şi geopolitic cu consecinţe greu de estimat.

opinii

De la Val Gheorghiu, la Gabriel Caloian

Nichita DANILOV

De la Val Gheorghiu, la Gabriel Caloian

Singurul lucru comun între el şi actualul locatar al fostului său atelier este înălţimea. Amândoi sunt înalţi. Caloian ceva mai înalt decât Val Gheorghiu. Caloian cultivă spontaneitatea şi în dialog, şi în modul de-a gândi pictura, spre deosebire de Val Gheorghiu care îşi calcula fiecare pas şi fiecare gest.

Ce se cere pe piaţa muncii: profesii, experienţă, competenţe?

Ciprian IFTIMOAEI

Ce se cere pe piaţa muncii: profesii, experienţă, competenţe?

Cu excepţia Medicinei, toţi ceilalţi absolvenţi pot lucra în domenii în care contează mai degrabă competenţele pe care le deţin, modul în care îşi valorifică aptitudinile. Un absolvent de studii superioare cu competenţe digitale medii şi cunoaşterea măcar a unei limbi de circulaţie internaţionale, având disponibilitatea de a învăţa la locul de muncă, nu rămâne în afara pieţei muncii.

Sper să mor în timpul vieţii mele

Michael ASTNER

Sper să mor în timpul vieţii mele

Ei bine, abia zile mai târziu după ce mi-a apărut şi mie în minte un gând privind trecerea timpului - vine o vreme/ când timpul trece/ şi cam atât - mi-am dat seama că la origine n-are cum să nu se afle replica standard a mamei: Et vergieht!

pulspulspuls

Ce legături nebănuite mai sunt între jupânul fugar Ciorăpel de la Neamţ şi lumea politică şi de business din târgul nostru

Ce legături nebănuite mai sunt între jupânul fugar Ciorăpel de la Neamţ şi lumea politică şi de business din târgul nostru

Numai ce am vorbit ieri la rubrica noastră despre conexiunile jupânului Ciorăpel de la Neamţ prin judeţul nostru că au şi apărut informaţii noi, stimaţi telespecatori. 

Caricatura zilei

Doborârea dronei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.