Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cum poate fi prevenit cancerul colorectal? (P)

GALERIE
Dr. Enea
  • Dr. Enea
- +

Dr. Ancuța Enea, medic specialist Gastroenterologie, Arcadia

Cancerul colorectal reprezintă o cauză importantă de morbiditate şi mortalitate, această patologie fiind la ora actuală a treia neoplazie ca frecvență la nivel mondial.

Riscul de apariţie al cancerului colonic este diferit în funcție de prezenţa/absenţa unor factori de risc genetici/de mediu/de gazdă.

Există metode de prevenție a acestei afecțiuni. În primul rând, este importantă adoptarea unui stil de viață sănătos:

  • evitarea consumului de alcool,
  • renunțarea la fumat,
  • activitatea fizică;
  • dieta bogată în fibre, vegetale, pește;
  • dieta hipocalorică, hipoglucidică;
  • suplimente vitaminice (acid folic, vitamina B6, calciu, vitamina D, magneziu);

Consumul de cafea este permis, fiind considerat un factor protector.

Cancerul colorectal se dezvoltă cel mai adesea din polipi adenomatoși colonici care, în timp, devin displazici apoi se transformă în cancer. Intervalul de timp de la apariția polipului la dezvoltarea unui cancer avansat este de aproximativ 10 ani. De menționat că acești polipi pot fi asimptomatici pacientul putând avea inclusiv analize de sânge în limite normale.

Screeningul cancerului colorectal se realizează prin evaluarea persoanelor asimptomatice cu scopul de a depista leziunea în stadii incipiente (polipi colonici), când se poate beneficia de tratament eficient (polipectomie endoscopică) întrerupându-se astfel evoluția polipului către cancer.

Începând cu vârsta de 50 de ani, screening ul pentru cancerul colorectal este recomandat.

Important: este posibil să fiţi nevoiţi să începeţi screening-ul periodic sub 50 de ani dacă aveţi rude de grad I cu cancer colorectal, polipi colonici, boala inflamatorie intestinală sau afecțiuni genetice cu risc foarte mare de apariție a cancerului colorectal

Colonoscopia repetată la fiecare 10 ani este cel mai bun examen pentru screeningul colorectal. Se vizualizează întregul colon, în cazul depistării unor leziuni, acestea pot fi îndepărtate (polipectomie endoscopică) sau cel puţin biopsiate. Trebuie efectuată ori de câte ori una dintre celelalte  metode de sceening este pozitivă și poate fi efectuată sub analgo-sedare.

Rectosigmoidoscopia flexibilă, colonoscopia parțială care vizualizează ultimii 60 cm ai colonului, este recomandată la fiecare 5 ani. Are avantajul că durează mai puțin, aprox 5-10 minute, este relativ bine tolerată, putând fi efectuată fără sedare. Are dezavantajul că lasă neevaluat colonul drept și deci nu poate fi exclusă o patologie la acest nivel.

Computer tomograful abdomino-pelvin cu vizualizare tub digestiv repetat la fiecare 5 ani este o alternativă acceptabilă când colonoscopia nu se poate efectua, în cazul pacienților care au contraindicații pentru efectuarea colonoscopiei.

Celelalte metode – colonoscopia virtuală, irigografia, capsula endoscopică sau testele de evaluare a AND-ului fecal – nu s-au impus ca metode de screening.

Cancerul colorectal este o patologie ce poate fi evitată. Vă recomandăm o consultație la medicul gastroenterolog pentru a discuta despre metoda cea mai potrivită de prevenție. Pentru programare, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri