Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cum poate pune un hacker la pământ un spital de urgenţă? O analiză a specialiştilor în securitate cibernetică, la UMF

GALERIE
conferinta umf
  • conferinta umf
- +

Inteligenţa artificială, cum poate fi aplicată această în medicină şi riscurile aduse de atacurile cibernetice pentru sistemele informatice ale unităţilor medicale au fost subiectele principale dezbătute în cadrul conferinţei „Cyber Security şi Inteligenţa artificială în medicină. Oportunităţi şi riscuri într-o lume digitalizată”. Aceasta a fost organizată de către Centrul de Inovare şi Transfer Tehnologic MAVIS din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi (UMF).

Printre invitaţii care au dezbătut subiectul s-au numărut şi prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi, Anton Rog, general de brigadă, directorul Centrului Naţional Cyberint din cadrul SRI, Gabriel Constantinescu, general de brigadă, şeful Direcţiei Regionale de Informaţii Moldova Nord, sau Loredan Temneanu, general de brigadă, şeful Direcţiei Judeţene de Telecomunicaţii Speciale Iaşi.

„Este o conferinţă inedită pe care centrul de transfer tehnologic al UMF Iaşi o organizează, despre securitatea cibernetică, riscurile pe care le prezintă atacurile cibernetice pentru unităţile medicale. În acelaşi timp am discutat despre utilizarea inteligenţei artificiale în medicină şi posibilităţile de dezvoltare a acestor capacităţi tehnice. Am încercat să aflăm de la cei care furnizează astfel de soluţii cum putem să le implementăm în sănătate, iar din perspectiva colegilor noştri din universitate am încercat să aflăm care este o anumită limită a metodei şi care sunt restricţiile legale, etice pe care le putem întâlni”, a declarat conf.dr. Ionuţ Nistor, director al MAVIS.

Acesta a explicat că există o serie de riscuri majore în faţa cărora spitalele vor trebui să înveţe să se apere. Un hacker, a explicat conf.dr. Ionuţ Nistor, poate copia datele cu caracter personal al pacienţilor şi istoricul lor medical, lucruri pe care le denumeşte, în sine, a fi informaţii de valoare.

„Un hacker mai poate să scoată din uz un spital şi ne putem imagina dezastrul dacă, spre exemplu, este oprit un spital de urgenţă şi nu mai funcţionează. Trebuie să putem să le protejăm datele pacienţilor şi să le garantăm că informaţiile lor sunt protejate. Apoi, inteligenţa artificială va trebui să fie o unealtă obligatoriu de folosit în medicină, pentru fiecare domeniu vor exista întrebuinţări personalizate. Spre exemplu în ultimii ani am văzut utilizarea extensivă în imagistică, în citirea rezultatelor CT şi sunt progrese în multe alte domenii”, a mai explicat conf.dr. Ionuţ Nistor.

Pe această temă au dezbătut la conferinţă şi profesori universitari din Iaşi, medici primari, specialişti în IT şi în comunicaţii, inclusiv de la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. O prezenţă relevantă a fost cea a coordonatorilor firmelor din IT specializate pe Cyber Security sau pe inteligenţă artificială în medicină. Conferinţa continuă şi astăzi.

„Este o conferinţă cu tema aparte care face parte dintr-un proiect mai mare al nostru, al centrului MAVIS, care este primul centru de transfer tehnologic din UMF-urile din ţară. Ca tematică, da, este inedită, dat fiind faptul că la ora actuală există aceste tendinţe de dezvoltare într-un mod firesc al inteligenţei artificiale şi al digitalizării şi în medicină. Dar, ca în orice domeniu, există şi momente în care trebuie să ne punem problema siguranţei informaţiilor care circulă”, a spus şi prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri