anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 04.02.2023

Cum pot fi anulate în instanţă amenzile date de CNAIR pentru lipsa rovinietei

GALERIE
control rovinieta
 • control rovinieta
- +

Deşi reclamă faptul că şoselele se fac ţăndări din cauza traficului, drumarii nu par interesaţi nici măcar să încaseze amenzile pe care le aplică. Două firme au contestat procesele-verbale de amendă aplicate de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. În ambele cazuri, judecătorii au constatat că fapta sancţionată exista. În ambele cazuri însă, amenzile au fost anulate.

În iunie 2020, Grand Trans AV SRL a fost amendată cu 2.750 lei pentru că un autovehicul al acesteia fusese depistat pe DN 1, în judeţul Bihor, fără rovinietă valabilă. Procesul-verbal nu fusese însă comunicat societăţii, astfel încât aceasta să aibă posibilitatea de a plăti jumătate din minimul amenzii. Reprezentanţii firmei aflaseră însă de amendă doar atunci când au solicitat o fişă fiscală de la Administraţia Finanţelor Publice.

În plus, procesul-verbal nu menţiona adresa completă a societăţii şi nici datele de identificare ale reprezentantului acesteia. Pe confirmarea de primire prezentată de reprezentanţii CNAIR în instanţă se afla semnătura unui anume "Galeş R." în calitate de contabil. Societatea nu avusese niciodată un angajat cu acest nume. Audiat ca martor, acesta a precizat că nu are cunoştinţă de firma respectivă şi nici nu semnase vreo dovadă de comunicare.

Pe fondul cauzei, judecătorii au remarcat că lipsa adresei complete sau a numelui administratorului nu au relevanţă, strada şi numărul fiind suficiente pentru ca procesul-verbal să poată ajunge la destinatar. De asemenea, autovehiculul respectiv circulase într-adevăr pe DN 1 fără rovinietă, deci culpa firmei era clară. Faptul că procesul-verbal nu fusese însă comunicat în mod legal a dus însă la constatarea prescrierii dreptului de a încasa amenda. Prin urmare, acţiunea firmei a fost admisă.

Într-un al doilea caz, Safetrans-VF SRL a fost amendată cu aceeşi sumă pentru faptul că un autoturism al societăţii circulase fără rovinietă pe DN 1C. Din nou, procesul-verbal nu ajunsese la firmă, adresa fiind incompletă. În acest caz, instanţa a reţinut că dovezile de comunicare prezentate de CNAIR nu arătau decât că la 29 de zile de la emiterea procesului-verbal, acesta ar fi fost afişat la sediul firmei. Nu exista însă nicio probă că reprezentanţii firmei fuseseră informaţi efectiv şi nici că informarea fusese imposibilă.

"Simpla expediere a procesului-verbal, fără ca acesta să ajungă efectiv la destinatar, nu este conformă cu dispoziţia legală care obligă organul constatator să facă dovada că a comunicat procesul-verbal şi că destinatarul a primit actul", au reţinut magistraţii Judecătoriei care au constata şi acum prescrierea dreptului la executarea sancţiunii contravenţionale şi au admis plângerea societăţii.

În ambele cazuri, CNAIR a contestat sentinţele. Primul dosar abia a intrat pe rolul Tribunalului. În cel de-al doilea, apelul a fost respins ieri, anularea amenzii fiind definitivă. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viaţa publică românească în derivă

Alexandru CĂLINESCU

Viaţa publică românească în derivă

Au trecut doar câţiva ani de la marile demonstraţii de protest împotriva unor legi care urmăreau exonerarea unor infractori sus-puşi; astăzi, miile, zecile de mii de protestatari de odinioară par complet apatici, deşi ar avea nu o dată motive să iasă în stradă. Blazare? Resemnare? Indiferenţă? Evident că această lipsă de reacţie le dă guvernanţilor sentimentul impunităţii, ceea ce nu anulează însă teama că s-ar putea confrunta cu mişcări de protest.

opinii

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

George PLEȘU

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

Ar fi păcat ca cel mai iubit poet specializat în îngeri, întâmplător absolvent al liceului, să nu fie omagiat în spaţiul care marchează atât de multe momente importante din viaţa fiecărui adolescent care are privilegiul de a-i trece pragul. Măcar pentru următorii 75 de ani.

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

pr. Constantin STURZU

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

La recenta aniversare, pe 24 ianuarie 2023, a Unirii Principatelor Române, s-au trezit (în deja „buna” tradiţie woke!) unii să pună sub semnul întrebării prezenţa Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei pe scena din Piaţa Unirii, la momentul discursurilor festive. Motivul? „Biserica Ortodoxă s-a opus Unirii Principatelor”. 

În contra direcției noii legi a învățământului

Lucia-Gabriela MUNTEANU

În contra direcției noii legi a învățământului

Actuala variantă a proiectului de lege a învățământului prevede desființarea specializării învățătoare/ învățător din statutul de funcționare a liceelor și colegiilor pedagogice, școli din domeniul vocațional. Am afirmat argumentat în repetate rânduri, în spațiul public, ca profesoară de patru decenii la Școala Normală „Vasile Lupuˮ din Iași, că ar fi o greșeală, o nedreptate, o discriminare în raport cu celelalte tipuri de licee vocaționale, o lipsă de viziune în politica educațională, o intervenție brutală și lipsită de beneficii în continuarea unei tradiții educaționale vii și nu moarte, tradiția normalistă, în stare să slujească cea mai stringentă modernitate.

pulspulspuls

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Chiar aşa s-a întâmplat, dragi telespectatori: nea Măricel, şeful de la partidoiul ieşean, a profitat se pare de faptul că menistrul Sănătăţii e pe tarlaua lui la Bucureşti şi i-a şterpelit lui dom’ Costel, şeful liberalilor ieşeni, o marfa electorală toată numai macră, bună de chiftele în campanie, chiar de sub nas!

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.