Cum pot fi reduse internările: să se dea Favipiravir în farmacii. Explicațiile șefului de la Infecțioase
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Cum pot fi reduse internările: să se dea Favipiravir în farmacii. Explicațiile șefului de la Infecțioase

GALERIE
Favipiravir, farmacie
  • Favipiravir, farmacie
- +

Din nou explozie de cazuri la Iaşi. Ieri, au fost raportate alte 599 de îmbolnăviri şi un număr uriaş de decese. 26 de pacienţi confirmaţi cu infecţia cu SARS COV 2 au pierdut lupta cu boala. Toţi, nevaccinaţi. În acelaşi timp, în spitalele COVID şi suport COVID, medicamentele din schema de tratament sunt pe sponci. Dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, solicită ca anumite medicamente care se administrează pentru formele medii de boală să se găsească în farmacii cu circuit deschis, acestea urmând să fie eliberate pe bază de reţetă.

“Propun ca antiretroviralul Favipiravir să poată fi eliberat prin farmaciile cu circuit deschis pe bază de reţetă eliberată şi completată de către medicul specialist, medicul de familie, decontată exclusiv de către stat. Acest deziderat ne va aduce mai mult ca sigur la reducerea numărului de internări în cadrul spitalului, de transformare a formelor severe în forme medii şi tratarea pacienţilor la domiciliu”, a declarat dr. Florin Roşu. În momentul de faţă, potrivit protocolului de tratare a COVID-19, aprobată de Ministerul Sănătăţii pe data de 12 octombrie, Favipiravir poate fi folosit în spitale şi eliberat în regim ambulatoriu de farmacia cu circuit închis, la recomandarea medicului specialist din cadrul spitalului. Potrivit, recomandărilor Agenţiei Naţionale a Medicamentului , tratamentul trebuie prescris de medic după o evaluare a stării de sănătate a pacientului, având în vedere afecţiunile preexistente şi riscurile utilizării Favipiravir. Deoarece Favipiravir prezintă risc de teratogenicitate, medicii prescriptori vor atenţiona pacienţii cu privire la acest risc. Favipiravir nu se va administra femeilor de vârsta fertilă şi care nu utilizează metode de contracepţie foarte eficace în timpul tratamentului şi cel puţin 7 zile după oprirea acestuia. Favipiravir prezintă risc de creştere a enzimelor hepatice (AST, ALT, GGT) şi de afectare hepatică/apariţie a leziunilor hepatice induse medicamentos, precum şi risc de hiperuricemie. Dacă în unele spitale din ţară există probleme în aprovizionarea cu Favipiravir, la Spitalul de Boli Infecţioase sunt stocuri. “Avem 4000 de comprimate şi urmează să mai primim astăzi (ieri -n.r.) Avem şi tocilizumab, şi Anakinra, dar în cantităţi mai mici”, a subliniat Florin Roşu.

Niciun pat liber la ATI

La Spitalul de Boli Infecţioase împreună cu secţia externă de la Leţcani, ieri erau internaţi peste 250 de pacienţi, iar în secţiile de terapie intensivă erau trataţi 65 de bolnavi cu forme critice. În toată reţeua sanitară COVID, ieri, nu mai era niciun pat liber. La UPU a Spitalului „Sfântul Spiridon”, presiunea pe echipa medicală este foarte mare. „Avem zece pacienţi de ATI, patru intubaţi, ventilaţi mecanic, patru pe ventilaţie non invazivă şi doi care necesitau flux cu debit mare. 12 pacienţi cu necesar de oxigen. Şi în jur de 10 pacienţi care au fost diagniosticaţi cu infecţie cu Sars Cov 2 care nu aveau nevoie de oxigen. În continuare, cazurile ajung la noi, solicită ajutor. Încercăm să găsim surse de oxigen pentru aceşti pacienţii, să iniţiem tratamentul şi să găsim un loc unde să fie trataţi. Pe parcursul dimineţii (ieri - n.r.) am reuşit să transferăm câţiva pacienţi, dar sunt în continuare foarte mulţi care ni se adresează. Este greu să găsim locuri pentru toţi. Sunt cazuri grave care necesită oxigen, bolnavii sunt nevoiţi să mai aştepte în ambulanţă. Rămân în ambulanţe, până găsim surse pentru a primi în continuare oxigen. Sunt nevaccinaţi, din păcate. Sunt extrem de rare cazurile de pacienţi vaccinaţi care să necesite volum mare oxigen şi terapie intensivă. Presiunea pe echipa medicală de la UPU Spiridon este foarte mare. Se lucrează în ritmul acesta infernal de trei săptămîni”, a declarat medicul Ovidiu Popa de la UPU „Sf. Spiridon”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Lapoviță

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.