Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cum pot fi reduse internările: să se dea Favipiravir în farmacii. Explicațiile șefului de la Infecțioase

GALERIE
Favipiravir, farmacie
  • Favipiravir, farmacie
- +

Din nou explozie de cazuri la Iaşi. Ieri, au fost raportate alte 599 de îmbolnăviri şi un număr uriaş de decese. 26 de pacienţi confirmaţi cu infecţia cu SARS COV 2 au pierdut lupta cu boala. Toţi, nevaccinaţi. În acelaşi timp, în spitalele COVID şi suport COVID, medicamentele din schema de tratament sunt pe sponci. Dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, solicită ca anumite medicamente care se administrează pentru formele medii de boală să se găsească în farmacii cu circuit deschis, acestea urmând să fie eliberate pe bază de reţetă.

“Propun ca antiretroviralul Favipiravir să poată fi eliberat prin farmaciile cu circuit deschis pe bază de reţetă eliberată şi completată de către medicul specialist, medicul de familie, decontată exclusiv de către stat. Acest deziderat ne va aduce mai mult ca sigur la reducerea numărului de internări în cadrul spitalului, de transformare a formelor severe în forme medii şi tratarea pacienţilor la domiciliu”, a declarat dr. Florin Roşu. În momentul de faţă, potrivit protocolului de tratare a COVID-19, aprobată de Ministerul Sănătăţii pe data de 12 octombrie, Favipiravir poate fi folosit în spitale şi eliberat în regim ambulatoriu de farmacia cu circuit închis, la recomandarea medicului specialist din cadrul spitalului. Potrivit, recomandărilor Agenţiei Naţionale a Medicamentului , tratamentul trebuie prescris de medic după o evaluare a stării de sănătate a pacientului, având în vedere afecţiunile preexistente şi riscurile utilizării Favipiravir. Deoarece Favipiravir prezintă risc de teratogenicitate, medicii prescriptori vor atenţiona pacienţii cu privire la acest risc. Favipiravir nu se va administra femeilor de vârsta fertilă şi care nu utilizează metode de contracepţie foarte eficace în timpul tratamentului şi cel puţin 7 zile după oprirea acestuia. Favipiravir prezintă risc de creştere a enzimelor hepatice (AST, ALT, GGT) şi de afectare hepatică/apariţie a leziunilor hepatice induse medicamentos, precum şi risc de hiperuricemie. Dacă în unele spitale din ţară există probleme în aprovizionarea cu Favipiravir, la Spitalul de Boli Infecţioase sunt stocuri. “Avem 4000 de comprimate şi urmează să mai primim astăzi (ieri -n.r.) Avem şi tocilizumab, şi Anakinra, dar în cantităţi mai mici”, a subliniat Florin Roşu.

Niciun pat liber la ATI

La Spitalul de Boli Infecţioase împreună cu secţia externă de la Leţcani, ieri erau internaţi peste 250 de pacienţi, iar în secţiile de terapie intensivă erau trataţi 65 de bolnavi cu forme critice. În toată reţeua sanitară COVID, ieri, nu mai era niciun pat liber. La UPU a Spitalului „Sfântul Spiridon”, presiunea pe echipa medicală este foarte mare. „Avem zece pacienţi de ATI, patru intubaţi, ventilaţi mecanic, patru pe ventilaţie non invazivă şi doi care necesitau flux cu debit mare. 12 pacienţi cu necesar de oxigen. Şi în jur de 10 pacienţi care au fost diagniosticaţi cu infecţie cu Sars Cov 2 care nu aveau nevoie de oxigen. În continuare, cazurile ajung la noi, solicită ajutor. Încercăm să găsim surse de oxigen pentru aceşti pacienţii, să iniţiem tratamentul şi să găsim un loc unde să fie trataţi. Pe parcursul dimineţii (ieri - n.r.) am reuşit să transferăm câţiva pacienţi, dar sunt în continuare foarte mulţi care ni se adresează. Este greu să găsim locuri pentru toţi. Sunt cazuri grave care necesită oxigen, bolnavii sunt nevoiţi să mai aştepte în ambulanţă. Rămân în ambulanţe, până găsim surse pentru a primi în continuare oxigen. Sunt nevaccinaţi, din păcate. Sunt extrem de rare cazurile de pacienţi vaccinaţi care să necesite volum mare oxigen şi terapie intensivă. Presiunea pe echipa medicală de la UPU Spiridon este foarte mare. Se lucrează în ritmul acesta infernal de trei săptămîni”, a declarat medicul Ovidiu Popa de la UPU „Sf. Spiridon”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri