anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 03.06.2023

2.000 de locuri în programul de conversie didactică

Cum pot profesorii să obţină o a doua specializare la Iaşi

GALERIE
profesor
  • profesor
- +

Universitatea „Al.I. Cuza“ a aprobat în şedinţa de senat din cursul săptămânii trecute cele 20 de programe în cadrul cărora se poate realiza conversia profesională a cadrelor didactice din Iaşi. Astfel, la cele opt facultăţi din cadrul Universităţii s-au scos maximul de 2.335 de locuri, din care 850 sunt la ID şi 1.485 la învăţământul cu frecvenţă. Taxa de înscriere este cuprinsă între 120 şi 250, iar cea de şcolarizare între 2.400 şi 3.600 de lei pe an. „Avem 2.500 de profesori care cer singuri o a doua specializare, iar ministerul nu a realizat niciun studiu. Noi facem treaba ministerului prin acest proiect, iată că sindicatele nu ştiu să ceară doar salarii...“, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar din Iaşi (USLIP). Şi-au arătat interesul pentru cursurile de conversie profesională şi profesori din Bacău, Neamţ, Suceava şi Botoşani, care se pot înscrie chiar dacă au urmat o altă universitate, de stat ori privată. Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“ din Iaşi a cerut să fie introdusă în acest proiect şi oferă locuri în cadrul Facultăţii de Informatică. Aici însă se va da o formă uşoară de admitere, deoarece consideră că nu vor face faţă profesori precum cei de sport ori alte discipline artistice. Există două motive pentru care acest proiect este văzut ca o salvare pentru profesorii cu o singură specializare. În primul rând se acoperă norma de 18 ore pe săptămână, iar prefosorii vor putea fi plătiţi şi pentru a doua disciplină mai mult, deoarece sunt specializaţi cu diplomă. Al doilea motiv ni-l dau chiar cadrele didactice din judeţ: „Dacă se fac restrângeri de personal, profesorii vor putea să-şi găsească loc de muncă cu cea de-a doua specializare. La mine în şcoală sunt deja 22 de profesori interesaţi de acest curs“, a explicat Vasile Mindirigiu, director adjunct al Şcolii „Nicolae Iorga“ din Iaşi.

Cât costă

Cele opt facultăţi unde profesorii vor putea să se specializeze pentru o altă disciplină decât cea pe care o predau sunt Facultatea de Biologie, unde taxa de înscriere este de 200 de lei, iar taxa anuală de 3.000 de lei, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, unde taxa de înscriere este de 250 de lei, iar taxa pe an este de 2.900 de lei la ID şi 3.000 de lei la învăţământul cu frecvenţă, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, unde taxa de înscriere costă 150 de lei, iar cea de şcolarizare 2.400 de lei. Urmează Facultatea de Geografie, unde profesorii trebuie să plătească 190 de lei la înscriere şi 2.800 de lei pe an, Facultatea de Istorie, cu 140 de lei la înscriere şi 2.500 de lei pe an, Facultatea de Litere, cu taxa de înscriere de 200 de lei, iar taxa de şcolarizare 3.600 pe an, Facultatea de Matematică, cu 120 de lei taxa de înscriere şi 3.000 de lei pe an, şi Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, unde se plăteşte suma de 200 de lei la înscriere şi 3.500 taxa pe an. „Noi am luptat să se facă aceste cursuri gratuit, însă cei de la minister ne-au spus în nenumărate rânduri că nu sunt bani. Eu consider că este o oportunitate să poţi obţine o a doua specializare într-un timp mult mai scurt, deoarece aici termini cursul în maximum doi ani, iar ca să faci o a doua facultate îţi trebuie trei ani. Orarul este flexibil, cursurile se ţin doar sâmbăta şi duminica, iar programa este mai concentrată, prin urmare mai pragmatică“, a adăugat Laviniu Lacustă. În prezent, programul demarat de USLIP şi Universitatea „Cuza“ este singurul de o asemenea anvergură din ţară. Se mai ţin la universităţi din Bucureşti şi Cluj astfel de cursuri, însă doar câte unul în fiecare loc, pe când la Iaşi din toamnă se ţin 20. Cei care doresc să vadă numărul de locuri pe fiecare specializare în parte, atât la ID, cât şi la cursurile cu frecvenţă, pot accesa site-ul http://www.uslipiasi.ro/

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice

Radu POPESCU

Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice

Pentru că nu toate lucrurile pot fi perfecte până la capăt, un aspect interesant ce trebuie remarcat este modul în care primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban, (care se prezintă acum ca pro-european, în ciuda trecutului său pro-rus, așezat de-a stânga socialistului Igor Dodon) a încercat să-și schimbe imaginea, profitând de vizibilitatea evenimentului, pentru a-și promova propriile interese politice.

opinii

Dosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II)

Eugen MUNTEANU

Dosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II)

Autorul serialului continuă argumentația ideii formulate în titlu, marcând astfel aniversarea, în anul în curs, a celor 350 de ani de la tipărirea versiunii versificate a psalmilor biblici în limba română.

Rapide notaţii „la cald”

Alexandru CĂLINESCU

Rapide notaţii „la cald”

Negocierile dintre guvernanţi şi liderii sindicatelor nu m-au convins. Liderii mi s-au părut cam oscilanţi, gata să se înţeleagă cu puterea şi cred că doar presiunea venită de la „bază” i-a determinat să nu cedeze.

Carol Mihalic de Hodocin (1)

Neculai SEGHEDIN

Carol Mihalic de Hodocin (1)

În faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi există o lucrare monumentală din fontă, cu o înălţime de aproape 7 metri şi o greutate de 4,3 tone, realizată în stil gotic după planurile inginerului hidraulic şi montanist Carol Mihalic de Hodocin. Este vorba de o cişmea, turnată în Moravia, monumentul fiind consfinţit îndămânării publice de către Grigore Ghica la 1851, după cum este precizat în înscripţia în română şi latină de pe lucrarea cu pricina.

pulspulspuls

Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică

Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică

Prin partidoi se bârfeşte că unul din argumentele pentru care fostul activist pro-autostradă şi fost conţilier ministerial ieşean Cătălin Brânzoi a fost uns şef interimar la compania de autostrăzi şi drumuri naţionalear fi fost şi socoteala lui nea Măricel că, în acest mod, îşi măreşte baza de recrutare pentru un candidat cât mai viabil la Premăria ieşeană. 

Caricatura zilei

Greva și Mașina școală

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca daca salariile profesorilor vor fi dublate in urma grevei calitatea actului educational va creste

vezi raspunsuri