anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

Toată conducerea aleasă duminică la USR Iaşi este formată din apropiaţi ai fostei şefe a filialei

Cum poţi câştiga meciul ieşind de pe teren? Vă explică Cosette Chichirău

GALERIE
Cosette-Chichirau1
 • Cosette-Chichirau1
- +

Drumul spre “O Românie fără hoţie”: alegeri în spatele uşilor închise la USR PLUS Iaşi pentru şefia alianţei. Rezultatele nu au fost făcute publice, iar Ziarul de Iaşi le-a aflat „pe surse”. Cosette Chichirău ni le-a confirmat telefonic, scuzând „supremaţia” USR în faţa PLUS prin faptul că membrii prezenţi ai primei formaţiuni au fost mai numeroşi. În urma acestor alegeri, deşi s-a retras din fruntea filialei, Chichirău o controlează practic mai bine acum.

 

 

 

După înfrângerea de luna trecută din Consiliul Local, Cosette Chichirău îşi consolidează poziţia de forţă în ograda proprie. Astfel, din conducerea alianţei USR PLUS de la Iaşi mai fac parte acum doar apropiaţii de încredere - iar printre aceştia, surprinzător, nu se numără niciunul din cei trei primari.

Doar doi au candidat, ne-a spus aseară fostul preşedinte al filialei, acum simplu membru al Biroului Politic Judeţean, Cosette Chichirău. Întrebată despre componenţa acestui organism de conducere, ea a spus că USR a fost mai bine reprezentat, ca urmare un al doilea primar, care este de la PLUS, nu a întrunit destule voturi.

Totuşi, potrivit clasamentului după numărul de voturi, primarul din Mirceşti (USR) a primit 30 de voturi, iar cel de la Rediu (PLUS), 29.

Alegerile i-au desemnat pe fraţii Tanasă - Ştefan, preşedinte cu 130 de voturi, subprefect din martie, consilier judeţean anterior timp de cinci luni, şi Nicolae, vicepreşedinte cu 104 voturi, consilier local la Popricani la al doilea mandat.

Dacă primarii nu au avut loc în BPJ, am întrebat-o pe Cosette Chichirău de ce nu sunt în schimb mai multe nume din rândul consilierilor judeţeni, de exemplu.

Răspunsul a fost că jumătate dintre cei 15 membri sunt administratori care se ocupă de extinderea partidului/alianţei în judeţ. Ştefan Tanasă a fost şi el un asemenea „administrator”, iar surse din partid susţin că aşa se justifică primii bani câştigaţi de el, ca „manager de proiect” în cadrul USR.

Cu toate acestea, Cosette Chichirău a recunoscut că formaţiunea politică este prezentă abia în jumătate din comunele din judeţ.

Deşi desfăşurată duminică, simultan cu alegerile pentru Organizaţia Municipală a PNL, sesiunea de alegeri de la USR PLUS a rămas cu rezultat necunoscut până aseară. Votarea s-a încheiat târziu în noapte, ne-a explicat copreşedintele USR al alianţei.

La rândul ei, Monica Berescu, copreşedintele PLUS - care a preferat să nu candideze la şefia alianţei ieşene - a promis că va fi emis un comunicat, pe care însă nu l-am primit până la închiderea ediţiei. Astfel, Mihail Bogdan (care i-a succedat lui Ştefan Tanasă în CJ), Răzvan Socolov şi Adrian Slabu sunt singurii consilieri judeţeni prezenţi în BPJ.

În ordinea numărului de voturi obţinute, cei 14 membri ai biroului condus de Ştefan Tanasă sunt: Cosette Chichirău (106), Nicolae Tanasă (104), Iulian Florin Bucşă (87), „tânăr antreprenor” din Paşcani - potrivit propriei descrieri, Ilie Bodale (84), unul dintre cei doi membri care au fost şi în componenţa anterioară a Biroului, Iulian Mititelu (83), celălalt membru cu vechime, Mioara Camelia Bicsabi (79) candidată la Primăria Popeşti, Costel Parfene (79), candidat la Primăria Ciorteşti, Laurenţiu-Andrei Porcăraşu (79), consilier local la Scânteia, Mihail Bogdan (71), Codrin Dănilă (68) aflat pe lista candidaţilor la CJ, Răzvan Socolov (67), Dumitru Eduard Todi (65), Adrian Slabu (60), Adrian Ionuţ Gociu (53) consilier local la Holboca.

Şi la Municipiu a ieşit cine trebuia să iasă

La Organizaţia Municipală, alegerile l-au desemnat preşedinte pe deputatul Filip Havârneanu, 26 de ani, fost consilier parlamentar. „Ziarul de Iaşi” a intrat în posesia unor mesaje care au circulat în interiorul USRPLUS pentru sprijinirea acestuia (vezi foto la finalul articolului).

El a câştigat poziţia mult râvnită cu o diferenţă de 16 voturi pentru. Mesajele ilustrează cum echipa lui Havârneanu le indică membrilor de partid cum să voteze pentru fiecare poziţie, unde sunt preferaţii grupării care conducem acum filiala ieşeană.

Spre exemplu, li se recomandă să voteze 11 membri în Biroul Local, 4 vicepreşedinţi, pe Havârneanu preşedinte, patru membri în comisia de arbitraj şi nouă nume care să facă parte din Biroul Local. Mai departe, este o înşiruire de numere pentru persoanele preferate să fie delegaţi la conferinţa judeţeană, în detrimentul altora, votul intern al partidului fiind unul complex din acest punct de vedere.

Practici  similare au fost atacate de senatorul Dan Lungu înainte de ieşirea din partid: un vot care ar trebui să fie liber, pe preferinţele fiecărui votant, de fapt este controlat cu mesaje „de la centru”.

„Aşa arată un control al votului complet - numerele de pe ele sunt numerele care trebuie să fie votate pe buletinul de vot şi era prea mult de ţinut minte. Chestia e că sunt şi oameni de la PLUS pe liste, ceea ce înseamnă că au fost obţinute din timp voturile necesare”, a explicat un membru PLUS mesajele scurse în spaţiul public, pentru „Ziarul de Iaşi”. (Radu MEŞNIŢA, Nicolae MANOLIU)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (II)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (II)

Este mult mai greu să articulezi, astăzi, o doctrină a îngrădirii, când ţintele ei sunt regimuri cu care nu demult Occidentul stătea - iar în anumite domenii, încă mai stă - la aceeaşi masă, tratându-le drept actori legitimi.

opinii

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

Caua şi politicaua

Radu PĂRPĂUȚĂ

Caua şi politicaua

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Alex VASILIU

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Siguranţă, sensibilitate, putere de adaptare, vecinătate netulburată a maturităţii. Sunt impresiile stabile de care am avut parte la primele audiţii ale pianistei Alexandra Dăriescu.

pulspulspuls

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Multă lume ne-a tot întrebat în ultimele zile cum se face de declaraţiile liderului liberal de la Iaşi, dipotatul Muraru, legate de rotaţia premierilor între PSD şi PNL, au fost aşa de preluate şi mediatizate de tătă presa naţională, asta în timp ce până atunci dipotatul şi-n limbă dacă stătea nu relata nimeni nimicuţa despre el. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.