anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Cum poţi dona 2% din impozitul plătit la stat

Persoanele care vor să redirecţioneze 2% din impozitul plătit la stat trebuie să completeze o declaraţie specială care poate fi găsită pe site-urile Ministerului de Finanţe.

GALERIE
doneaza-doi-la-suta
 • doneaza-doi-la-suta
- +

Ghişeele de la Fisc sunt tot mai aglomerate în ultimele zile din cauza apropierii termenului limită pentru depunerea declaraţiei privind veniturile realizate de contribuabili în decursul anului trecut.

 

 
Potrivit Codului Fiscal, data de 25 mai este termen limită pentru depunerea a aproxiamtiv 15 tipuri de declaraţii de venit, însă din cauza faptului că în acest an este zi nelucrătoare, termenul a fost prelungit până luni, 27 mai. Până luni trebuie declarate la Fisc veniturile obţinute în străinătate, cele obţinute din activităţI agricole, din achiziţii intracomunitare sau decontul special de taxă pe valoarea adăugată. Totuşi, interesul cel mai ridicat printre contribuabilii ieşeni este reprezentat de declaraţiile 200 şi 230. Primul tip de declaraţie se depune de către contribuabilii care au desfăşurat activităţI independente, pentru venituri din transfer de valori sau cedarea folosinţei unei bunuri, pentru drepturi de proprietate intelectuală sau pentru venituri comerciale din fapte de comerţ, altele decât profesiile libere. Până în acest moment, numai la ghişeele AFPM Iaşi au fost depuse circa 13.000 de declaraţii 200, reprezentanţii instituţiei preconizând că vor fi depuse încă 7.000. Nedepunerea declaraţiilor sau întârzierea acestora poate duce la amenzi cuprinse între 50 şI 500 lei. Tot prin intermediul Declaraţiei 200, la capitolul III, punctul 2, contribuabilii pot alege să doneze 2% din impozitul pe venit pentru o organizaţiile non-profit, acţiune care poate fi efectuată separat prin depunerea formularului 230. Contribuabilii trebuie să ştie că această redirecţionare nu reprezintă vreo plată suplimentară, ci o facilitate fiscală acordată de către bugetul statului prin care organul fiscal repartizează 2% din impozitul pe venit deja reţinut către asociaţii, fundaţii sau ONG. „În aceste zile care preced termenul limită stabilit pentru 27 mai pentru depunerea declaraţiilor privind veniturile realizate anul trecut, la nivelul unităţilor fiscale ale judeţului se înregistrează aglomeraţii mai mari. În această perioadă se depun foarte multe declaraţii 200, 201, dar şi 230. Este foarte important ca la completarea acestor declaraţii, contribuabilul să scrie corect şi complet datele în câmpurile ce reprezintă datele de identificare ale entităţilor non-profit către care se doreşte direcţionarea celor 2% din impozitul pe venit. Dacă aceste date nu sunt trecute corect, pentru a şti cu exactitate destinaţia transferului, suma va rămâne la bugetul de stat”, a declarat Maria Ţăran, purtător de cuvânt al DGFPJ Iaşi. În 2011, peste 57.000 de contribuabili au ales să doneze cei 2% către diferite organizaţii non-profit, cifră care reprezintă aproximativ 36% din totalul contribuabililor care au depus declaraţii pentru venituri salariale. În total, contribuabilii ieşeni au donat peste patru milioane lei către 3000 de entităţI non-profit.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.