De Sănătate

Punem punctul pe știi

Cum poți dona sânge la Iași, care sunt criteriile și recomandările. Au fost 14.000 de donații în 2023

miercuri, 10 iulie 2024, 02:49
6 MIN
 Cum poți dona sânge la Iași, care sunt criteriile și recomandările. Au fost 14.000 de donații în 2023

Mii de pacienți care ajung în spitalele din România au nevoie de transfuzii de sânge sau de preparate sanguine pentru a supraviețui. Fie că e vorba de boli oncologice, anemii severe, intervenții chirurgicale, cei 450 mililitri de sânge, cât se recoltează la o donare, pot salva trei vieți.

Citiți aici integral Ziarul de Sănătate nr. 14

dr. Alina Pleșu

dr. Alina Pleșu

La Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași vin zilnic zeci de oameni pentru a dona sânge. Unii o fac pentru cineva apropiat care se află pe un pat de spital, alții sunt donatori fidelizați pentru că revin la câteva luni. În 2023 s-au înregistrat la Iași 10.107 de donatori, care au făcut 14.184 de donații, până la momentul redactării acestui material. Și în acest an numărul lor a continuat să crească, la fel și cel al donatorilor regulați sau fidelizați (cei care donează de mai multe ori pe an).

Se recoltează câte 450 de mililitri

Ceea ce trebuie să știm este că donarea de sânge este un act voluntar, anonim și neremunerat. Prin donare de sânge se înţelege recoltarea de sânge sau componente sanguine de la un donator, indiferent de metoda de recoltare utilizată. Nu va există o taxă cerută sau oferită pentru a dona sânge, însă cei care aleg să își ajute semenii vor primi din partea statului român tichete de masă cu valoarea de 280 de lei.

Volumul sanguin este de aproximativ 7% din greutatea corporală. De exemplu, la un adult de 70 kilograme cantitatea de sânge este de 4.9 litri.

De la un donator se recoltează 450 ml de sânge, cu mențiunea că în cazul donării de sânge total, volumul recoltat nu trebuie să depăşească 13% din volumul sanguin total estimat al donatorului, iar volumul sanguin se calculează în funcție de înălțimea și greutatea donatorului.

„Intervalul minim între două donări de sânge este de 8 săptămâni, cu recomandarea de maximum 5 donări pe an pentru bărbați și 4 donări pe an pentru femei. De asemenea, intervalul dintre donări este stabilit de medicul care efectuează examenul medical al donatorului, în funcție de  specificul fiecăruia”, a explicat dr. Alina Pleșu, director al Centrului de Transfuzie Sanguină Iași.

După o donare de sânge, volumul recoltat se reface în câteva ore. Pentru a ajuta organismul în acest sens, se recomandă consumul de lichide, dar este exclus cel de alcool.

Importanța grupelor sanguine. Care sunt cele mai rare?

În funcție de genele moștenite de la părinți și de compoziție există patru grupe de sânge: A, B, AB și O. Factorul Rh este o proteină care se găsește pe suprafața globulelor roșii. Atunci când este prezent vorbim de Rh pozitiv, iar absența înseamnă Rh negativ.

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Iași spune că cea mai mare frecvență în populație o are grupa A pozitiv, urmată de O pozitiv. Persoanele cu Rh negativ au frecvență redusă, iar dintre acestea AB negativ este cea mai rară grupă de sânge.

La CTS Iași sunt 2 tipuri de donări care pot fi efectuate: donarea de sânge total și donarea prin afereză (trombocitafereză). Prin donarea de sânge total obținem concentrate eritocitare, concentrate trombocitare, plasmă, crioprecipitat, iar prin donarea prin afereză se obțin doar concentrate trombocitare.

„Există mai multe tipuri de componente sanguine în cazul sângelui donat. Vorbim prima dată de concentrate eritrocitare, cu indicații în anemie sau în pierderi acute de sânge, când se administrează în asociere cu soluții cristaloide sau coloide. Apoi concentratele trombocitare recomandate în trombocitopenie și în deficiențe funcționale plachetare. Plasma proaspătă congelată este indicată pentru înlocuirea deficitelor multiple de factori de coagulare, coagularea intravasculară diseminată, purpura trombotică trombocitopenică. Crioprecipitatul este folosit ca alternativă la administrarea concentratului de factor VIII, ca sursă de fibrinogen în coagulopatii dobândite”, explică dr. Alina Pleșu.

Sângele poate fi stocat cel mult 42 de zile

Durata de conservare diferă în funcție de componentul sanguin. Astfel, spune directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Iași, concentratele eritrocitare au o durată maximă de conservare de 42 zile, stocate la 2-6° C, concentratele trombocitare cinci zile, stocate între  +20°C si +24°C cu agitație lentă și continuă în plan orizontal. Pentru plasmă, durata maximă de conservare este de 12 luni, la o temperatură mai mică sau egală cu -30°C.

O persoană care dorește să doneze trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18-60 ani, cu mentiunea că peste 50 ani este sub directa responsabilitate a medicului care efectuează selecția donatorilor. Se solicită adeverință de boli cronice și examen EKG, iar medicul va decide oportunitatea donării. Greutatea minimă trebuie să fie de 60 de kilograme, pulsul între 50 și 100 de bătăi pe minut, presiunea arterială între 100 și 180 mm/HG. Pacientul nu trebuie să fie în evidență cu boli cronice (de inimă, afecțiuni maligne, boli autoimune), să nu fie cu tratament în momentul în care vine la donare, să nu fi suferit intervenții chirurgicale, tatuaje, piercing, intervenții stomatologice laborioase în ultimele 6 luni de zile.

Pentru femei există o interdicție de donare dacă acestea sunt însărcinate. După naștere, donarea de sânge este contraindicată 12 luni dacă nu alăptează și18 luni dacă alăptează. De asemenea este contraindicată donarea de sânge în perioada menstruală și 5 zile după terminare.

Înainte de a da sânge se determină hemoglobina și glicemia

Există și criterii de excludere permanentă de la donare. Acestea sunt afecțiunile cardiovasculare (infarct miocardic acut, accidente vasculare cerebrale, fibrilație atrială, endocardite), afecțiuni ale sistemului nervos central, tumorile maligne, afecțiuni hematologice, anumite intervenții chirurgicale și boli autoimune.

„Fiecare donare este în mod obligatoriu precedată de un examen medical al donatorului, constând în anamneză şi un examen clinic. Discuţia cu medicul este precedată de completarea unui chestionar scris, prestabilit, iar înainte de donare, se determină hemoglobina și glicemia”, explică dr. Alina Pleșu.

Directorul Centrului recomandă ca înainte de donare să fie luat un mic dejun ușor. De asemenea  persoana care dorește să doneze să se hidrateze, să doarmă minimum șase ore în noaptea dinaintea donării, să nu consume alcool cu 72 ore înainte, să nu se fumeze cu o oră înainte de donare și 2 ore după. După donarea de sânge sunt contraindicate conducerea autovehiculelor, lucrul la înălțime, expunerea la soare, efortul fizic intens.

Mai mulți bani pentru donatori

Începând cu anul 2024 a crescut valoare de pe cardul oferit donatorilor după donarea efectivă, de la 66.99 de lei la 280 de lei.

Donatorul de sânge are dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare efectivă, mai multe facilități. Salariații primesc zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării, iar elevii, studenții și militarii primesc o zi „scutire de frecvență”. Există apoi cardul încărcat cu 280 de lei, iar cei care folosesc transportul în comună să ajungă la centrul de donare sunt scutiți de cheltuielile de transport în ziua respectivă.

Dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioadă de o lună.

„Anual încercăm să organizăm campanii mobile la sediul diferitelor instituții, dar depinde foarte mult de personalul medical și nemedical pe care îl avem. În momentul în care organizăm colecta mobilă trebuie să avem 2 echipe de recoltare, una la centru și una la colecta mobilă. Pot spune că există o colaborare foarte bună cu partenerii noștri, astfel încât reușim să organizăm de cele mai multe ori câte 2 colecte mobile pe an la sediile lor”, a precizat dr. Alina Pleșu.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii