Cum poti să o angajezi pe femeia care-ți face curățenie în casă? Tichetele pentru activități casnice încep să prezinte interes

miercuri, 22 mai 2024, 03:04
3 MIN
 Cum poti să o angajezi pe femeia care-ți face curățenie în casă? Tichetele pentru activități casnice încep să prezinte interes

Noutatea pe piața muncii legată de tichetele casnice începe să prezinte interes și la Iași. Chiar dacă cererea pentru astfel de servicii, deocamdată, nu este una foarte mare au fost totuși câteva zeci de beneficiari și prestatori înscriși pe platforma tichete.anofm.ro . Astfel, persoanele fizice pot angaja și plăti, legal, personal pentru activități casnice, în timp ce prestatorii beneficiază de aceleași drepturi pe care le au și angajații.

Dacă vreți să câștigați bani legal, din activități casnice, fără contract și, în același timp, să beneficiați de vechime în muncă și asigurare de sănătate, nu trebuie decât să vă înscrieți pe platforma tichete.anofm.ro. Tot aici pot intra și persoanele fizice care doresc să angajeze și plăti, legal, personal pentru activități casnice. Odată ce v-ați înregistrat online, veți găsi o listă cu 34 de activități, printre care se află și plimbatul câinilor, realizarea de cumpărături, curățenie sau spălatul mașinilor, din care vă puteți alege categoria la care vă încadrați. La o lună de când a fost lansată oficial platforma ANOFM, la Iași s-au înscris deja 32 de persoane, dintre care 17 prestatori casnici și 15 beneficiari, conform datelor puse la dispoziție de către reprezentanții AJOFM. Potrivit acestora, avantaje sunt și de o parte și de alta.

„Avantajele acestei legi pentru prestatori și beneficiari sunt foarte importante, de exemplu, prestatorul casnic dobândește, în baza legii, calitatea de asigurat, fără a plăti contribuția la CAS și are dreptul la pachetul de servicii medicale de bază de la data la care a solicitat preschimbarea a cel puțin 85 de tichete de activități casnice”, a explicat purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Iași, Adriana Sîrghie.

Ce presupune mai exact noul concept? Noul sistem de plată presupune achiziționarea tichetelor cu care pot fi remunerate persoanele care desfășoară activități ocazionale în gospodărie. Practic, prestatorii casnici pot face cumpărături pentru un beneficiar și curățenie în locuințe, pot îngriji persoane dependente și animalele de companie, pot spăla mașini sau îngriji grădini și pentru asta sunt plătiți cu tichete netransferabile. Acestea se preschimbă în bani și vă asigură aceleași drepturi pe care le au și angajații, atât în ceea ce privește sistemul public de pensii, cât și asigurarea de sănătate.

Menținerea calității de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate se face, prin preschimbarea în bani a minimum 85 de tichete de activități casnice, lunar.

„Prestatorul casnic datorează doar impozit pe venit 10% și contribuția la pensii de 25%, ambele cote fiind aplicate la jumătate din valoarea tichetului de activități casnice”, mai informează reprezentantul AJOFM Iași.

Valoarea nominală a tichetului de activități casnice este de 15 lei. Asta înseamnă că din valoarea unui tichet, 3 lei reprezintă contribuțiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie și sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părți.

Conform sursei citate, tichetele de activități casnice se pot achiziționa de la orice agenție pentru ocuparea forței de muncă sau de la furnizorul de serviciu universal, respectiv Poșta Romană ori de pe platforma electronică de evidența desfășurării activităților casnice.
Platforma informatică a devenit funcțională pe 23 aprilie a.c., iar în numai o săptămână s-au înregistrat în sistem aproape 500 de beneficiari casnici și peste 300 de prestatori casnici. Până acum, cele mai multe persoane înregistrate la nivel național au fost din București, Ploiești, Craiova, Brașov, Constanța sau Timișoara.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii