Cum prostește oamenii Șoșoacă: conturi false din Vietnam, Filipine etc, conținut rusesc propagandistic, conspirații de doi bani
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 20.10.2021

Cum prostește oamenii Șoșoacă: conturi false din Vietnam, Filipine etc, conținut rusesc propagandistic, conspirații de doi bani

GALERIE
sosoaca, conturi false
  • sosoaca, conturi false
- +

Reyes Jinky e o pagină de Facebook creată la mijlocul lunii ianuarie, 2021 și administrată de conturi din India, Indonezia, Mexic, Vietnam și Filipine. Are puțin peste 1.000 de likes și aproape 20.000 de followers. În mod normal, utilizatorii din România n-ar avea de ce să interacționeze cu această pagină, scrie pressone.ro. 

Doar că, de la începutul lunii martie, Reyes Jinky are la fotografia de profil un portret al senatoarei Diana Iovanovici Șoșoacă, iar postările pe care le afișează zilnic pagina sunt live-uri cu conținut video preluat de pe pagina oficială a senatoarei. 

Aceasta este doar una din cel puțin 15 pagini de Facebook pe care le-am identificat și care urmează același tipar: sunt create la finalul anului trecut sau începutul acestui an, sunt administrate din afara României și amplifică în mod artificial prezența Dianei Iovanovici Șoșoacă pe rețeaua socială. Unele dintre ele i-au clonat identitatea.

Însumate, cele 15 pagini au cel puțin 95.000 de likes și peste 230.000 de followers, adică aproape de trei ori mai mulți decât are pagina oficială a senatoarei (36.000 likes și 74.000 followers).

O parte din aceste pagini acționează concertat, postând constant live-urile senatoarei pe un grup public de Facebook, Diana Iovanovici Șoșoacă Group, cu peste 55.000 de membri.

În plus, o parte din paginile menționate mai fac ceva: postează constant conținutul unui singur site, newsfloe.com, al cărui deținător este secret.

La rândul său, site-ul preia masiv conținut creat și publicat inițial de Sputnik România Moldova, instituție de propagandă și dezinformare a Rusiei.

Potrivit unei analize Rubrika, pentru luna martie, 2021, conținutul copiat din Sputnik și amplificat de paginile atribuite Dianei Șoșoacă a avut mai multe interacțiuni pe Facebook decât conținutul promovat de pagina oficială a Sputnik.

Iată câteva din paginile redenumite cu numele senatoarei Diana Șoșoacă:

Diana Iovanovici-Șoșoacă  – 15.005 likes, 33.140 followers

Creată inițial în 28 octombrie, 2020, pe numele Jeff Gifford, și-a schimbat numele în Diana Iovanovici-Șoșoacă în 31 decembrie, 2020. Pagina este administrată din țările: SUA (2), Vietnam (2), Costa Rica (1), Republica Dominicană (1), Franța (1), Malaezia (1), Filipine (1). Pagina distribuie conținut de pe site-ul menționat, live-uri și video-uri cu Diana Șoșoacă, alături de episoade vechi din Vacanța Mare (Leana și Costel / Garcea).


Diana Iovanovici-Șoșoacă video creator – 26.249 likes, 55.547 followers

Creată inițial pe 28 octombrie, 2020, pe numele Byron Brock, și-a schimbat numele în 24 decembrie, 2020, în Diana Iovanovici-Șoșoacă. Este administrată din țările: SUA (3), Costa Rica (1), Malaezia (1), Mexic (1). Pagina distribuie același conținut ca prima pagină prezentată – texte de pe site-ul newsfloe.com și live-uri înregistrate cu Diana Șoșoacă.

Diana Iovanovici Șoșoacă 2021 – 38.014 likes, 74.841 followers

Creată inițial în 24 septembrie, 2020, cu numele Las Fierbinți 2020. Și-a schimbat numele în Diana Iovanovici Șoșoacă 2021 în 19 ianuarie, 2021.  Este administrată din țările: Indonezia (2), SUA (2), Costa Rica (1), Franța (1), Vietnam (1). Pagina postează același tip de conținut ca cele menționate mai sus.

Diana Iovanovici-Șoșoacă Bucharest – 7.650 likes, 7.957 followers

Pagină creată original în 28 octombrie, cu numele RobbeeRoy, redenumită în 8 decembrie, 2020, Diana Iovanovici Șoșoacă Bucharest. Este administrată de o singură persoană din SUA și distribuia live-urile senatoarei și fotografii postate pe contul ei personal.

Diana Iovanovici Romania – 5.087 likes, 25.361 followers

Pagină a fost creată inițial în 28 octombrie cu numele Deawkaew Bollo, redenumită în 13 februarie, 2021, Diana Iovanovici Romania. Este administrată din Vietnam (2) și Indonezia (1). Postează același conținut cu paginile enumerate mai sus.

Mai multe conturi false folosite de Șoșoacă, pe pressone.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fraţii de cruce strâmbă

Cătălin ONOFREI

Fraţii de cruce strâmbă

Cum ar arăta un stat condus de nişte microbişti ce-şi fac cruce în timp ce înjură?

Filmuletul zilei

opinii

Dacii liberi

Briscan ZARA

Dacii liberi

Precum oamenii din Neanderthal, peste doar 50 de ani se va pomeni despre românii din spaţiul carpato-danubiano-pontic ca despre o naţie dispărută care a locuit câteva sute de ani pe aceste meleaguri. Pandemia de coronavirus va fi ca o linie roşie de hotar în istorie văzută ca punct final de eliminare a lor.

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Ciprian IFTIMOAEI

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Oficiul de statistică al UE, Eurostat, a diseminat recent indicatorul AROPE care arată că România este cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, cu 35,8% din populaţie în risc de sărăcie sau excluziune socială, în anul 2020. 

Un geniu

Nichita DANILOV

Un geniu

Aici ar trebui să depună jurământul atât preşedintele, cât şi tot guvernul României, a spus el. Da, aici, în fosta închisoare de la Sighet, unde se mai aud scâncetele şi urletele foştilor deţinuţi politici care au fost supuşi la privaţiuni şi chinuri inimaginabile, tocmai ca să avem acum o temelie pentru a ne clădi noua democraţie şi noua societate...

pulspulspuls

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Pentru că, iată, Cioloş tocmai a depus ieri lista şi programul guvernului său în parlament, unde în următoarele zile se va decide prin vot dacă merge echipa asta înainte au ba, şi pentru că avem un ieşean pe acea listă, am zis că musai să-l chestionăm olecuţă pe amicul Archibald Tănase despre subiect, în calitatea lui onorabilă de om cu doftorat în sforăraie politică. 

Caricatura zilei

Certificate

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.