anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

GADGET, MY LOVE

Cum pui în mişcare neuronii

GALERIE
Lumosity-games
 • Lumosity-games
- +

În ultimii ani au fost lansate un număr mare de aplicaţii pentru dispozitivele mobile care pretind că ajută la dezvoltarea creierului. Lăsând la o parte jocurile clasice precum integramele, jocurile de tip Sudoku şi puzzle, săptămâna aceasta la rubrica „Gadget, My love” vă prezentăm trei aplicaţii concepute cu scopul de a îmbunătăţi activităţile creierului.

„Lumosity” este una din cele mai apreciate aplicaţii de acest gen şi, pe lângă programul pentru iPad şi iPhone, are avantajul de a putea fi accesat şi online pe www.lumosity.com. Aplicaţia oferă programe personalizate care te vor ajuta să-ţi îmbunătăţeşti memoria, atenţia, viteza de răspundere, flexibilitatea şi capacitatea de a rezolva probleme. Creatorii acestui soft susţin că „Lumosity” are la bază ştiinţa neuroplasticităţii potrivit căreia creierul poate fi reorganizat şi activitatea acestuia poate fi îmbunătăţită cu ajutorul unor provocări construite special în acest sens.

După completarea unui chestionar în care fiecare utilizator va preciza ce doreşte să realizeze pentru fiecare din cele cinci categorii menţionate, aplicaţia va genera un program personalizat de jocuri care ar trebui să pună în mişcare neuronii potriviţi. Anumite funcţii ale creierului sunt „lucrate” în sesiuni de 10-15 minute, în fiecare zi, printr- o serie de jocuri solicitante. De exemplu, pentru îmbunătăţirea memorie există jocuri care au la baza reţinerea unor simboluri. Un alt joc ce testează flexibilitatea iti va cere ca în decurs de 60 de secunde să stabileşte corect cât mai multe asocieri între cuvinte şi culori (de exemplu, cuvântul „rosu” este scris cu culoare albastră). Aplicaţia te ajută să-ţi monitorizezi performanţa pentru fiecare categorie şi să ţii evidenţa progresului. „Lumosity” este un serviciu gratuit, dar pentru a debloca toate funcţiile trebuie achiziţionat un abonament lunar ce variază între 7 şi 15 euro în funcţie de perioada acestuia.

Un alt serviciu asemănator este denumit „FitBrain” şi oferă mai multe aplicaţii pentru dispozitivele mobile. Cea mai de succes aplicaţie a lor este denumită chiar „Fit Brain Trainer” şi este disponibilă în browser, dar şi pe telefoanele şi tabletele cu iOS şi Android. „Sparky’s Advenures”, o aplicaţie construită pentru copii cu vârste între 2 şi 8 ani, oferă jocuri de cunoaştere care se adaptează în funcţie de vârsta şi de abitităţile acestora. Softul îi ajută pe cei mici să-şi îmbunătăţească memoria, logica, viteza de reacţie şi concentrarea, iar părinţii pot vizualiza progresul acestora într-o secţiune specială a aplicaţiei ce poate fi parolată.

Într-un articol din The Guardian sunt puse la indoială promisiunile acestor aplicaţii şi autorul citează mai multe studii care au demostrat că dacă un utilizator devine mai bun, de exemplu, la un joc de memorie, nu înseamnă că îndemânarea dezvoltată aici poate fi corelată cu sarcini reale din viaţa de zi cu zi sau cu o îmbunătăţire a IQ-ului.

 

Tu crezi că aceste aplicaţii te ajută să-ţi dezvolţi activităţile cerebrale? Aşteptăm răspunsurile pe pagina noastră de Facebook: www.facebook.com/GadgetMyLove.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.