Rețeaua analfabeților ieșeni care au spoliat zeci de milioane. Cum funcționează? Cum se împart banii? Cine e în spate?
Evazionistii fiscali par sa se fi concentrat în doar trei localitati din judet. Cei mai multi (...)
citeste totluni, 08.03.2021
*prof. dr. Carmen Dorobăţ, manager al Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, vorbeşte despre căile de transmitere a bolilor infecţioase din sezonul cald şi ce putem face pentru a ne păzi de acestea
* aflaţi mai multe citind articolul următor
Prof. dr. Carmen Dorobăţ, manager al Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi: ”Bolile infecţioase în sezonul cald au o anumită specificitate. Şi, pentru a fi mai didact, am să vorbesc despre ele ca şi cale de transmitere digestivă. Pentru calea de transmitere digestivă: când suspectăm o boală infecţioasă care e posibil să fi pătruns în organism pe cale digestivă? Apar febra, vărsăturile şi scaunele diareice; sunt prezente toate cele trei simptome sau numai două. Sigur că ideal este să nu fim nevoiţi să ne prezentăm la medic dacă - de exemplu - facem febră şi avem doar o senzaţie de greaţă. Dar, atenţie, pot apărea tablouri clinice foarte complicate care merg până la deshidratare. De aceea, este bine ca atunci când suspectăm o astfel de afecţiune să ne prezentăm cel puţin la medicul de familie, dacă nu direct în triajul Spitalului de Boli Infecţioase.
Cum putem preveni aceste boli infecţioase cu transmitere digestivă frecvente în sezonul cald?
Trebuie să fim atenţi în primul rând la ce alimente consumăm. Şi mă refer, în special, la alimente din lapte şi derivaţi din lapte, inclusiv la îngheţată, de asemenea, la preparate din carne – atenţie mare la mititei care sunt consumaţi în acest sezon la picnic! Ca urmare, trebuie atenţie, atât la locul de unde cumpărăm aceste alimente, cât şi la termenul de garanţie; magazinele care distribuie astfel de produse trebuie să se afle pe lista celor controlate de către medicii epidemiologi.
Tot pe cale digestivă, în afară de aceste toxiinfecţii alimentare, se poate transmite şi virusul hepatitic A – afecţiunea fiind cunoscută ca “boala mâinilor murdare”. Hepatita A se poate transmite şi prin apă de fântână contaminată.Meningite virale se pot declanşa dupa consumul de apă contaminată sau de la muşcături de ţânţari.
Prin apa contaminată de fântână se pot transmite virusuri – acele enterovirusuri care pot determina, în sezonul cald, meningite şi encefalite. Tabloul în meningite şi encefalite este zgomotos încă de la început. Pacientul prezintă febră, dureri de cap şi vărsături; în momentul în care apare aceasta triadă simptomatică, bolnavul trebuie obligatoriu să se prezinte la Spitalul de Boli Infecţioase. Diagnosticul se pune prin puncţie rahidiană.
Îmi amintesc de o asemenea epidemie de meningite în sezonul cald, în urmă cu peste 10 ani, când numărul pacienţilor era atât de mare, încât pacienţii trebuiau să stea la rând pentru efectuarea puncţiei; spitalul a fost atunci reorganizat pentru internările acestor meningite virale; de altfel, aceasta e o caracteristică pentru un episod epidemic. Iar Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi, care este construit în sistem pavilionar, răspunde perfect necesităţilor unui astfel de val epidemic.
Tot în sezonul cald apar şi bolile infecţioase transmise pe cale cutanată. Mă refer, în primul rând, la bolile cauzate de muşcăturile de ţânţar: meningită şi encefalită. Muşcăturile de ţânţar pot transmite astfel de virursuri.
O altă problemă, destul de frecvent întâlnită, o reprezintă muşcăturile de căpuşă, prin care se transmite Boala Lymme, cunoscută şi sub numele de “boala cu o mie de feţe” - aceasta pentru că în cadrul acestei boli, nu întotdeauna se pot identifica muşcătura de căpuşă şi căpuşa care a produs-o. Boala poate fi descoperită mai tarziu când pot apărea fenomene neurologice, cardiace, hepatice şi renale. De aceea este bine ca, ori de câte ori avem suspiciunea de muşcătură de căpuşă, să ne prezentăm la medicul infecţionist. Acesta poate recomanda o administrare profilactică de antibiotice care durează numai o săptămână, spre deosebire de antibioterapie care durează 30 de zile.
O baie în iazuri sau lacuri necontrolate epidemiologic ne poate îmbolnăvi de leptospiroză. Aceasta este o afecţiune gravă care se contactează în sezonul cald, în momentul în care se face baie în lacuri şi iazuri care nu sunt igienizate corespunzător. Boala prezintă, pe lângă febră şi icter (afectare hepatică), afectarea renală şi a sistemului nervos central, iar uneori apare şi afectare cardiacă. Este o boală a cărui prognostic rămâne întotdeauna rezervat.
Dacă ar fi să sintetizăm, pentru sezonul cald trebuie să fim atenţi în primul rând la ceea ce consumăm; apoi la locurile din care bem apă sau în care facem baie; să preferăm piscinele în locul iazurilor sau lacurilor; trebuie să ne ferim de insecte, să folosim pe cât posibil acele spray-uri care ne protejează şi, bineînţeles, să purtăm o vestimentaţie pe cât posibil adecvată”.
“Plec într-o vacanţă exotică. Ce pot face pentru a evita malaria sau febra hemoragică?”
Înainte de o vacanţă exotică, adresaţi-vă unui specialist pentru profilaxia bolilor infecţioase ca malaria sau febra hemoragică! “Pentru că este sezon estival şi se apropie vacanţele, aş mai vrea să atrag atenţia asupra unui aspect legat de vacanţele petrecute în locuri exotice cu risc, cum ar fi Africa, Asia de Sud-Est, care au agenţi infecţioşi cu care organismul nostru nu este obişnuit.
Nefiind imunizat organismul va reacţiona şi vom face boala, uneori chiar forme grave de boală. Este indicat ca persoana care vrea să meargă în astfel de zone, să primească iniţial un consult din partea unui specialist vaccinolog şi, la recomandarea acestuia, să facă o profilaxie a bolilor din ţara respectivă. De exemplu, profilaxie pentru malarie, dacă pleacă în Africa sau India.
Este important să primească un sfat în ceea ce priveşte protecţia şi măsurile ce se pot lua în cazul altor boli grave: febrele hemoragice. Acestea se transmit print înţepături de insecte din zonele respective. Se manifestă cu febră, de regulă ca o meningită sau ca o encefalită, dar care asociază fenomene hemoragice, uneori destul de greu de stăpânit terapeutic.
De aceea, vacanţa în astfel de zone trebuie să fie precedată de un sfat din partea unui medic specialist în acest sens.În Iaşi,specialist este doamna prof. dr. Doina Azoicăi, decan al Facultăţii de Medicină”, completează prof. dr. Carmen Dorobăţ.
Cuvinte cheie: + boli infectioase, prof. dr. carmen dorobat, sezon cald, vacanta, capusa, exotic
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
VIDEO Ia priviți ce jandarm ”viteaz” are România. Dă cu sete într-un copil
COVID, al III-lea val: secțiile ATI pline, șase decese. Situația la Iași
Cursă aeriană spre Dublin de la Iași, operată de HiSky. Cât costă biletul
Mai avem de așteptat implementarea sistemului de e-ticketing. Faza de studiu
În două zile, şase ieşeni au fost răpuşi de COVID. Numărul total al deceselor: 614
27 de şcoli din județul Iași sunt în scenariul roşu. Numărul ar putea crește
Livadă de cireși distrusă de hoţi. Păgubitul a cerut un milion, instanţa i-a dat 2.200 lei
Traficanții cu nume ciudate, Losangeles, McDonald’s şi Barcelona, vor să fie liberi
Favor pentru un hoț: a furat o sacoşă plină de pastă de dinţi din centrul Iașului
Și-a pus amicul la pământ, apoi i-a furat adidaşii din picioare şi telefonul din buzunar
Pedeapsa unui asistent medical beat care a şicanat în trafic o ambulanţă
De unde așteptăm salvarea! Ambulanța Iași - 13 intervenții pe oră. 60% dintre mașini trebuie casate
S-au înmulţit cazurile de copii cu arsuri grave. Șapte internați la Iași zilele trecute
O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică
Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie
Scenariul roşu: 15 elevi pe clasă la a VIII-a şi 17 elevi în clasele terminale de liceu
Protest anti-vaccinare în Capitală. Sute de persoane au ieșit în stradă
Protest cu sute de oameni la Timișoara, cu o zi înainte ca municipiul să intre în carantină
Greșeli de coafură care te pot îmbătrâni și cum le poți remedia
Crimă într-un bloc din Iași! Un bărbat și-a ucis iubita și a ținut-o câteva zile în casă
Austria suspendă vaccinările cu AstraZeneca după decesul unei persoane și îmbolnăvirii alteia
Cristian Diaconescu, ales preşedinte al PMP. Va fi și candidatul la prezidențiale
Imagini impresionante de la hirotonirea noului Episcop-vicar al Iașilor
Vaccinarea și recuperarea post-COVID 19, între recomandări și liste lungi de așteptare
224.640 doze de vaccin Pfizer BioNTech sosesc luni în țară. La Iași vor fi 29.250
Șeful ISU Suceava: Doar divinitatea are intervenții fără sincope, perfecte
„La început spălam toalete, astăzi am un hotel de 5 stele”. Poveste de succes
Până și duminica Iașul rămâne printre județele cu cele mai multe cazuri de COVID
3.288 cazuri noi și 46 de decese. Jumătate din numărul testelor obișnuite
Chiriile au scăzut cu 40% în marile orașe. Cauze: lipsa studenților, telemunca
Un centru medical se va ridica în Păcurari. Ieșenii pot trimite observații
34 de trenuri InterRegio vor deveni, de la 1 aprilie, trenuri Regio-Expres
FOTO: Un deceniu de chin pentru finalizarea construcției unei biserici în Iași
Profesorii care fac cursuri remediale vor primi 100 de lei brut pe oră
A murit în drum spre spital șeful Sanepid Gorj. Ambulanța a rămas fără oxigen
SCHIȚE: Propunerea ieșenilor din Frumoasa. „Facem 500 de metri în loc de 30 de metri”
Autoscara cu greu a ajuns la un incendiu în Nicolina din cauza mașinilor parcate
VIDEO: Cât de greu se virează la stânga de pe străzile din Iași! Manevra e dificilă
Partidul Mişcarea Populară organizează congres pentru a alege noua conducere
FOTO: Colina din spatele cartierului Păcurari s-a schimbat la față
Masca nu va mai fi purtată la orele de sport și la unele dintre cele vocaționale
Elon Musk a pierdut și a doua poziție în clasamentul celor mai bogați oameni din lume
Mall-urile din Timișoara vor fi închise în weekend. Alte măsuri pe timp de carantină
Carantinarea Timișoarei. Arafat: Măsurile locale ajută să nu ajungem pe plan național
FOTO: O zi la Centric. Cum se lucrează în clădirile moderne de birouri din Iași
Grădinile zoologice nu pot vinde animalele pentru vânătoare, circ sau sacrificare!
Recunoașteți zona? Fotografia a fost surprinsă în Iași în anul 1962
Alexandru LĂZESCUDespre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Nichita DANILOVLiviu Suhar |
Dana ȚABREARaportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă |
Michael ASTNERO întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.