Ulcerul cornean reprezintă o problemă oftalmologică comună și foarte frecvent diagnosticată la animalele de companie, în special la câini și pisici. Ulcerul este un defect la nivel cornean care implică epiteliul anterior, stroma, stroma până la membrana Descement sau toată grosimea corneei, și atunci vorbim despre perforare corneană.
Ulcerele corneene sunt, de fapt, niște răni deschise în interiorul corneei, stratul transparent de protecție care învăluie irisul, pupila și camera anterioară a ochiului. Ulcerele apar atunci când stratul exterior al corneei este lezat, expunând celelalte straturi mai profunde ale acesteia, inclusiv nervii.
Cum pot fi clasificate ulcerele corneene?
În funcție de infiltrarea bacteriană, ulcerele corneene pot fi simple (superficiale) sau complicate (profunde). Majoritatea ulcerelor sunt simple și implică doar straturile exterioare ale celulelor corneene, numite epiteliu, și se vindecă în decurs de trei până la șapte zile.
În timp ce ulcerele superficiale implică doar leziuni ale straturilor epiteliale, ulcerele profunde se extind până în stratul stromal sau, în cazurile severe, până la membrana Descemnent. În acest caz, medicul veterinar poate recomanda o intervenție chirurgicală.
Care sunt cauzele apariției ulcerelor corneene?
Există mai multe motive pentru care un animal poate avea un ulcer cornean. Iată câteva dintre acestea:
- protecție inadecvată la nivel cornean cauzată de deficiențe ale filmului lacrimal;
- iritație corneană excesivă cauzată de disfuncții la nivelul pleoapelor, cum ar fi entropion, ectropion, districhiazis, trichiazis, cili ectopici;
- tumori la nivelul pleoapelor;
- blefarite sau paralizia de nerv facial;
- infecții bacteriene, virale sau fungice;
- keratoconjunctivita sicca (boala ochiului uscat);
- traume la nivel ocular (zgârieturi);
- probleme de conformație (creșterea anormală a genelor);
- contactul suprafeței oculare cu agenți chimici iritanți.
Unele rase de câini (rasele brahicefalice, Bulldog francez, Shih Tzu, Pechinez) sunt mai predispuse să dezvolte această afecțiune din cauza conformației anatomice: globul ocular este ieșit din orbită.
Cum se manifestă ulcerul cornean?
Animalele de companie cu ulcere corneene prezintă, de cele mai multe ori, semne evidente de disconfort ocular:
- durere (animalul ține ochii închiși sau clipește excesiv);
- sensibilitate la lumină (fotofobie);
- secreții oculare (lăcrimare excesivă);
- roșeață la nivelul ochiului;
- umflarea sau opacitatea corneei.
Cum punem diagnosticul de ulcer cornean?
Ulcerele corneene pot fi diagnosticate în urma unei examinări clinice atente a suprafeței corneei și cu ajutorul testului cu fluoresceină, care evidențiază leziunea corneană, sub lumină ultravioletă. Colorantul se lipește de regiunea în care stratul exterior este deteriorat. În cazul în care testul cu fluoresceină iese pozitiv, diagnosticul de ulcer cornean poate fi confirmat. De asemenea, diagnosticul se stabilește și în funcție de opacitatea corneană: dacă nu există leziuni, corneea este transparentă. În caz contrar, corneea devine vizibilă.
Tratamentul ulcerului cornean variază în funcție de gradul de severitate și în funcție de cauza asociată. De regulă, medicul veterinar poate recomanda:
- administrarea de picături oftalmice sau unguente cu antibiotice;
- utilizarea gulerului elisabethan (guler de protecție) pentru a împiedica animalul să se frece la ochi;
- intervenții chirurgicale în cazurile severe, atunci când ulcerul cornean nu răspunde la tratamentele specifice.
Ulcerele corneene reprezintă o urgență oftalmologică care necesită un diagnostic și un tratament instituit imediat. În cazul în care nu se intervine la timp, pot apărea infecții și complicații bacteriene, care pot duce la pierderea ochiului animalului de companie.
La Arcadia Vet fiecare investigație se realizează cu empatie și profesionalism, iar animăluțul tău este în siguranță.
Arcadia Vet reprezintă un nou capitol în istoria serviciilor medicale veterinare din România și creează un circuit complex și integrat, cu accent pe profesionalism în prevenție, diagnostic, tratament și recuperare și pe o relație autentică și empatică cu proprietarii.
Arcadia Vet este policlinica, centrul de imagistică și spitalul veterinar non-stop, cu linie de primiri urgențe, unde profesionaliștii din domeniu tratează și găsesc soluții personalizate pentru animalele de companie, într-un cadru de îngrijire sigur și fără stres.
Publicitate și alte recomandări video