De Sănătate

Punem punctul pe știi

Sfatul medicului

Cum puteți scăpa de grăsimea de pe abdomen

miercuri, 06 noiembrie 2024, 03:00
6 MIN
 Cum puteți scăpa de grăsimea de pe abdomen

Corina M., Bacău: Am 38 de ani și sunt fericita mămică a doi copii gemeni de 3 luni. Din păcate, sarcina a adus la pachet și o distensie foarte mare a abdomenului pe care nu am reușit să o controlez după ce am născut, rămânând cu destul de multe kg în plus. Eu am avut întotdeauna grijă de corpul meu și, recunosc, nu mă simt deloc confortabil acum când abdomenul meu și-a pierdut elasticitatea. Medicul ginecolog care m-a asistat la naștere mi-a spus că mușchii mei abdominali s-au îndepărtat și că o dietă nu mă va putea ajuta în viitor. Am discutat cu soțul meu și mi-aș dori să fac o abdominoplastie. Am mai citit pe internet, dar mi-aș dori să știu cum ar putea să decurgă lucrurile de la un medic.

Citiți versiunea integrală a Ziarului de Sănătate, numărul 31

dr. Andrei Lazăr

dr. Andrei Lazăr

Dr. Andrei Lazăr, medic primar Chirurgie Plastică, Estetică și  Reconstructivă, Iași: „Abdominoplastia (Lipectomia Abdominală) elimină surplusul de piele și, eventual, grăsime de la nivelul abdomenului. De regulă, este însoțită de liposucție pentru rezultate maxime și stabile în timp. Când este cazul, se îndepărtează și pielea cu vergeturi.

Practic, această intervenție chirurgicală restaurează abdomenul plat și subliniază talia prin îndepărtarea surplusului de piele și grăsime, apropie mușchii drepți abdominali și înlătură vergeturile abdominale.

Intervenția se adresează: persoanelor care prezintă un exces de greutate însoțit de surplus de grăsime și piele la nivel abdominal; femeilor la care, după naștere, pielea abdominală este în surplus, și-a pierdut elasticitatea și are vergeturi; persoanelor care au slăbit mult (zeci de kilograme) și la care excesul de piele abdominală nu se mai poate restrânge de la sine; persoanelor la care mușchii drepți abdominali sunt îndepărtați între ei (în special după sarcini voluminoase), ca în cazul dumneavoastră.

În mod normal mușchii drepți abdominali sunt uniți pe linia mediană având un rol important în menținerea posturii fiziologice și a integrității peretelui abdominal. Diastazisul de drepți abdominali reprezintă situația în care acești mușchi se îndepărtează de linia mediană, între ei rămânând o structură anatomică slabă, o fascie, incapabilă să mențină presiunea intraabdominală, de aici și aspectul bombat al abdomenului. Acest lucru se poate întâmpla subombilical, deasupra ombilicului sau pe toată linia mediană. Cea mai frecventă cauză a diastazisului de drepți abdominali este sarcina (din cauza creșterii presiunii intraabdominale), dar aceasta poate fi întâlnită în mod frecvent și la persoanele cu obezitate. De asemenea, chiar și alte persoane care nu se înscriu în categoriile de mai sus pot să dezvolte diastazis. Tratamentul este chirurgical și presupune sutura mușchilor drepți abdominali pe linia mediană.

În mod frecvent persoanele care au diastazis prezintă și exces tegumentar, astfel încât intervenția poate fi combinată cu abdominoplastia. Durata unei astfel de intervenții combinate este în jur de 3-5 ore. De amintit faptul că, în același timp cu abdominoplastia, pot fi reparate și alte defecte ale peretelui abdominal cum ar fi herniile ombilicale (destul de frecvente după sarcină). Herniile reprezintă dehiscențe ale peretelui abdominal prin care pot hernia intestinele. Tratamentul este unul chirurgical și constă în sutura directă a herniei sau folosirea unei plase în vederea închiderii orificiului herniar.

Odată cu surplusul de piele, numit și șort abdominal, se poate îndepărtă și tegumentul cu vergeturi din partea inferioară a abdomenului. Prețul estetic este o cicatrice, de obicei lineară, la nivelul limitei superioare a părului pubian.

Efectul optim se obține când, în decursul operației, se practică și o liposucție care îndepărtează grăsimea de sub pielea întregului abdomen, iar abdominoplastia nu îndepărtează decât surplusul de piele. În unele cazuri, când surplusul ponderal este important, excesul de piele este atât de amplu, încât devine necesară repoziționarea ombilicului. În cursul unei abdominoplastii fără liposucție se îndepărtează în jur de 3 kg de grăsime și piele, în timp ce la o abdominoplastie însoțită de liposucție se îndepărtează suplimentar încă 3-4kg de grăsime până la un total de 6-7 kg.

Rezultatul unei abdominoplastii fără liposucție este foarte instabil. O creștere în greutate de 4-5 kg poate aduce abdomenul la situația dinaintea intervenției. În contrast, dacă abdominoplastia a fost însoțită și de liposucție, nu numai că rezultatul este mult mai estetic (abdomen plat, talie subliniată), dar și stabil în timp, abdomenul operat fiind ultimul care se va mări în cazul unei creșteri în greutate.

Liposucția abdominală se efectueză de sub nivelul sânilor până la pubian, inclusiv, iar transversal, din anterior până în zona lombară. În decursul abdominoplastiei se efectuează și un lifting al vulvei care, la unele paciente, rezolvă și problema incontinenței urinare care se întâlnește frecvent după naștere.

În cazurile când nu există un surplus de grăsime ci doar piele care “atârnă” inestetic sub ombilic, se recurge la o mini-abdominoplastie prin care se îndepărtează doar surplusul de piele, fără liposucție și fără translocarea ombilicului.

Intervenția durează în jur de 3 ore și se desfășoară sub anestezie generală. La sfârșitul intervenției se aplică un pansament compresiv elastic și o burtieră. Un drenaj se menține timp de circa 3-5 zile. Primul pansament se schimbă în dimineața primei zile postoperatorii. O perfuzie este menținută pe toată durata spitalizării, de 1-2 zile, pentru administrarea antibioticelor și pentru combaterea durerii.

După externare, până în ziua a 14-a, cînd se scot firele, se schimbă 3-4 pansamente iar primul duș se poate face la 7-10 zile de la operație. În schimb, burtiera va fi menținută zi și noapte între 3 săptămâni și 3 luni, în funcție de caz. La fel ca și în cazul liposucției, un masaj de drenaj limfatic, început nu mai devreme de ziua a 10-a este benefic.

Rezultatele definitive se văd la circa trei luni. Cicatricea este, de obicei, de bună calitate și nu pune probleme estetice.

După intervenție, mai ales dacă abdominoplastia nu a fost însoțită și de o liposucție, este necesar un regim alimentar de întreținere, pentru menținerea în timp a rezultatului. De aceea se recomandă ca, în cazul în care excesul de piele este însoțit și de un surplus de grăsime, să se efectueze întotdeauna și o liposucție în același timp.

Complicații postoperatorii imediate pot fi: sângerare – tehnica operatorie și medicația intra și post-operatorie previn acest lucru; hematomul – este prevenit prin sistemul de drenaj folosit; infecția – măsurile de antisepsie, sterilizarea strict verificată și tratamentul antibiotic previn această complicație; seromul – acumularea de lichid sub piele este prevenită prin sistemul de drenaj și regimul hiperproteic; necroza cutanată – poate să apară în primele 2-3 zile postoperator, și implică aproape întotdeauna fumătorii. Durerea postoperatorie este de intensitatea unei febre musculare și se manifestă doar în decursul primei săptămâni postoperatorii, mai ales în momentul schimbării poziției. Vindecarea are loc de la sine, dar este un proces neplăcut care poate dura câteva săptămâni. Este una dintre intervențiile în vederea căreia este recomandată cu tărie oprirea fumatului cu câteva săptămâni înainte și până la vindecarea completă.

Complicații la distanță se referă la: cicatrizare patologică (cicatrici hipertrofice sau keloide) – de la primele semne se aplică plasturi siliconici.

De asemenea, nu este adevărat că după liposucție și abdominoplastie se revine în scurt timp la dimensiunile inițiale, liposuctia garantând menținerea rezultatului abdominoplastiei pentru mulți ani.

Așa cum nu este adevărat că după liposucție grăsimea se va depune de la sine în alte regiuni.

Totuși, dacă pacientul, fie din cauza exceselor alimentare, fie din cauza unor dereglări hormonale, se va îngrășa exagerat, zonele care nu au fost tratate se vor îngrășa cum ar fi făcut-o în mod normal.

Zonele tratate, însă, se vor îngrășa mult mai greu și de aceea pare că grăsimea se depune în restul corpului.

În concluzie trebuie să știți că atât timp cât variațiile în greutate sunt moderate, pacientul se va bucura de rezultatele firești ale intervenției”.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii