
Cum recunoaștem știrile false? Expoziția „Fake News. Pe urmele minciunilor” oferă soluții pentru combaterea dezinformării, la Palatul Culturii

Expoziția „Fake News. Pe urmele minciunilor” își propune să dezvăluie mecanismele dezinformării în era digitală printr-o abordare interactivă și educativă.
Destinată tuturor categoriilor de vârstă, aceasta oferă vizitatorilor instrumente practice pentru detectarea și combaterea știrilor false. Evenimentul va avea loc între 26 și 30 martie 2025, în Sala „Petru Caraman” a Muzeului Etnografic al Moldovei, iar vernisajul este programat pe 26 martie, la ora 18.00.
Expoziția include studii de caz, simulări și elemente de realitate augmentată pentru a ilustra modul în care dezinformarea se răspândește online, punând accent pe importanța educației media.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
„Într-un an atât de important pentru democrația românească, această abordare își propune să stimuleze conversații oneste în comunitate despre viitorul informației și rolul nostru în protejarea adevărului, aducând cultura și educația media dincolo de granițele marilor centre urbane”, a declarat Ana Mocanu, coordonatoarea expoziției și Community Manager Funky.
Expoziție despre explorarea dezinformării
Expoziția include secțiuni dedicate istoriei dezinformării, tehnicilor de manipulare în era digitală, dar și instrumente practice de verificare a informației pe care vizitatorii le pot folosi în viața de zi cu zi. Un aspect central al expoziției este impactul dezinformării asupra proceselor democratice. Vizitatorii vor avea ocazia să experimenteze direct diverse forme de propagandă și manipulare a informației prin instalații interactive și exerciții practice.
Expoziția va include următoarele secțiuni:
- Instrumentele dezinformării și exercițiu practic de reziliență;
- Sufrageria comunistă;
- Alegeri furate? – studii de caz din 1946 și 2000, susținute de materiale explicative;
- Testează chatbot-ul de educație media;
- Comunismul în Târgu-Jiu, Focșani și Iași;
- Muzeul Memoriei – expoziția găzduiește o instalație a Muzeului Memoriei unde vizitatorii pot asculta amintiri din adolescența în comunism (1965-1989) și pot contribui la acest proiect care documentează digital istoria noastră colectivă.
„În contextul actual, este vital ca cetățenii de orice vârstă să conștientizeze pericolul dezinformării, să înțeleagă mecanismele de acțiune ale acesteia și, mai ales, să dobândească abilități practice de combatere. Știrile false reprezintă un fenomen din ce în ce mai des întâlnit, motiv pentru care considerăm oportună itinerarea unui asemenea proiect expozițional care accesibilizează educația media și creează un spațiu de dialog intergenerațional”, a precizat Andrei Apreotesei, manager al Palatului Culturii – Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași.
Dezbatere, tururi ghidate și acces gratuit pentru public
Programul expoziției va include și o dezbatere cu membrii comunității locale despre impactul dezinformării, tururi ghidate pentru grupuri școlare și ateliere de alfabetizare media adaptate diferitelor niveluri de studiu. Cei interesați pot programa tururi ghidate la adresa de email ana.mocanu@funky.ong sau la numărul de telefon telefon 0749 603 311.
Expoziția „Fake News. Pe urmele minciunilor” este realizată și curatoriată de Funky Citizens, o organizație civică ce promovează cetățenia activă și este membră a International Fact-Checking Network și European Fact-Checking Standards Network. Proiectul beneficiază de sprijinul Ambasadei Marii Britanii în România.
Accesul la expoziție și la evenimentele conexe este gratuit, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 17.00 (ultimul vizitator având acces până la 16.30).
Publicitate și alte recomandări video