Cum recunoști cel mai bun strugure de masă? Degustare organizată de specialiștii USV/GALERIE FOTO
Ce poate fi mai potrivit într-o zi răcoroasă de toamnă decât un ciorchine ,,bogat” de strugure, dulce acrișor? Peste 30 de soiuri din fructul viței de vie au ajuns ieri la Universitatea de Ştiinţele Vieţii din Iaşi (USV) în cadrul unei degustări pentru pofticioși.
Pe lângă soiurile cultivate în viile Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Iași (Gordin, Gordan, Berbecel, Cruciulița, Frâncușă, Grasă, Tămâioasă românească, Chasselas roz și doré, Italia, Moldova, Victoria, Cardinal, Muscat de Hamburg și altele) pe „tarabele” din curtea USV Iaşi şi-au făcut loc şi soiuri cultivate de producători cunoscuți (Cotnari, Panciu și altele).
,,Are o pulpă destul de crocantă, o aciditate destul de acceptabilă, e un soi foarte bun, se numește «Ozana». Sunt consumatoare de struguri, mai ales că acum e sezonul lor. Dacă nu consumăm acum, atunci când?”, a declarat o tânără care a participat la degustarea organizată de USV.
“Boabe de soare” i-a ţinut pe copii lipiţi de farfuriile cu struguri, în timp ce adulţii şi-au luat în serios rolul de degustători şi au parcurs traseul strugurilor, testându-i pe fiecare.
CITESTE SI: Cum se face o degustare de cireșe. 30 de soiuri au fost încercate ieri la USV Iași
,,La evenimentul «Degustare de boabe de soare», organizat de Facultatea de Horticultură și USV Iași am adunat peste 30 de soiuri de struguri, atât pentru consum în stare proaspătă (struguri de masă), cât și soiuri pentru vin, pentru a arăta diversitatea și bogăția paletei de material viticol în România. Avem și soiuri albe, rose, negre, dar ce este foarte interesant în cadrul acestei degustări este prezența partenerilor noștri care ne-au trimis exemple din soiurile de masă, create de ei. Cele două crame partener, «Cotnari» și «Domeniile Panciu» ne-au trimis materia lor primă pentru vinuri. Ce am adus noi sunt soiuri mai puțin cunoscute consumatorului și publicului larg, de exemplu «Gordin», «Gordan», sunt soiuri de vin și soiuri pentru consum în stare proaspătă, care pot reprezenta răspunsul tehnologic la această mare problemă a schimbărilor climatice ce poate să îi lovească foarte tare (și deja se întâmplă acest lucru) pe viticultori. Aceste soiuri au o aciditate foarte bună, lucru care în ultimul timp pare că lipsește. Și atunci, aciditatea din struguri se va transforma în prospețimea vinului alb, pe care toți consumatorii o doresc”, a declarat conf.univ.dr. Cintia Colibaba, prodecan în cadrul Facultății de Horticultură.
Caracteristicile celor mai buni struguri de masă
Specialistul a explicat și care sunt caracteristicile unor struguri pe care să nu-ți pară rău că ai dat banii. Astfel, dacă ne referim la strugurii de masă, putem ține cont de aspect.
,,În general, strugurii de masă sunt mari, aspectuoși, bobul este frumos. Strugurii de vin sunt mai mici, mai zemoși, pentru că trebuie să extragem din ei cât mai mult suc, cât mai mult must. Strugurii de masă sunt mai crocanți, atunci când mușcăm din ei. Ceea ce rămâne totuși pe primul loc este gustul consumatorului, cu siguranță cu toții am mâncat cu mare poftă struguri de Muscat Ottonel, din care se face vinul și cu toții am gustat cu mare plăcere și din soiul „Moldova”, care este soi de struguri de masă”, a subliniat prodecanul.
,,Gelu”, soiul preferat de public
Dintre toate tipurile de struguri prezentate, un soi hibrid din partea USV Iași (intitulat ,,Gelu”) a fost extrem de apreciat de participanți.
,,Avem trei sortimente de struguri rose, pentru masă, aici avem un soi hibrid, făcut în laboratoarele USV, între «Paula» și «Gelu». Este foarte timpuriu și rezistent, chiar și la temperaturi de -20-25 de grade. Cei mai mulți preferă soiul acesta”, a menționat Răzvan, student la Horticultură.
Recoltă mai mică anul acesta
Totodată, se remarcă că anul acesta recolta de struguri a fost mai mică, cdar alitatea acestora a crescut datorită concentrației de zahăr.
,,Din păcate, în acest an, recolta este peste tot mică, cu cel puțin 20% din anii anteriori, dacă nu chiar mai mult, însă calitatea probabil este una ridicată (cantitatea de zahăr este mai mare), totul din cauza acestei veri foarte calde și a secetei”, a conchis Cintia Colibaba.
Degustarea de struguri s-a înscris în seria de evenimente adresate publicului larg, invitat să se familiarizeze cu diversitatea soiurilor de fructe, până acum la instituția ieșeană fiind organizate și degustări de cireșe și pepeni.
Publicitate și alte recomandări video