Cum recuperezi „anii vechime“ dacă firma la care ai lucrat nu mai are arhiva? Iată ce soluţie au găsit judecătorii ieşeni!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Cum recuperezi „anii vechime“ dacă firma la care ai lucrat nu mai are arhiva? Iată ce soluţie au găsit judecătorii ieşeni!

GALERIE
carte-de-munca
  • carte-de-munca
- +

Judecătorii ieşeni par să fi găsit o soluţie pentru situaţiile în care firma la care a lucrat viitorul pensionar nu mai deţine în arhivă actele care să ateste vechimea sau încadrarea într-o grupă de muncă. O ieşeancă s-a adresat instanţei pentru a obţine atestarea condiţiilor în care a lucrat în urmă cu aproape 40 de ani.

Virginia P., acum cu domiciliul în Iaşi, a lucrat în trecut, până la revoluţie, în cadrul Fabricii Mixte de Industrie Locală Vatra Dornei, actuala Dorna Apemin SA. Mai exact, în perioadele 1973-1977 şi 1983-1990. În vederea pensionării, a solicitat în mai multe rânduri societăţii eliberarea unei copii după fişa postului sau a unei adeverinţe din care să rezulte obligaţiile de serviciu aferente poziţiei de laborant ocupate, dar fără succes. Detaliile i-ar fi necesare, întrucât activitatea sa presupunea un supracontrol de calitate pe fluxul tehnologic al apei. Prin urmare, ar fi intrat în categoria controlorilor tehnici de calitate, fiind îndreptăţită să beneficieze de încadrarea în grupa a II-a de muncă.

Miza procesului: grupa de muncă

În faţa instanţei, Apemin SA a susţinut că solicitarea femeii a mai fost cercetată o dată, pe cale judecătorească, la Suceava. Ar fi vorba astfel de autoritatea de lucru judecat. În plus, situaţia ar fi făcut obiectul şi al unui control efectuat de Arhivele Naţionale, care au constatat că Apemin nu deţine în arhive niciun fel de document cu privire la atribuţiile reclamantei pe postul de laborant, activitate care de altfel oricum nu s-ar încadra în grupa a doua de muncă.

„Societatea nu deţine niciun document pe baza căruia să se conformeze obiectului acţiunii deduse judecăţii în acest dosar şi nu îşi poate asuma responsabilitatea atestării ca reale a unei situaţii neconfirmate de documente istorice doveditoare. Reclamanta a încetat raporturile de muncă cu Întreprinderea de Extracţie Ape Minerale Vatra Dornei în anul 1990, sens în care identificarea la acest moment a atribuţiilor concrete de muncă, în lipsa unor probe specifice, care nu au fost identificate în arhivă, este imposibil de realizat în scopul soluţionării cauzei în sensul urmărit de reclamantă“, au menţionat reprezentanţii societăţii.

Cuvântul final în dispută a aparţinut magistraţilor Tribunalului. Aceştia au invocat Codul Muncii, conform căruia angajatorul este obligat să elibereze, la cerere, toate documentele care atestă calitatea de salariat a solicitantului, indiferent cât de lungă ar fi perioada de timp care s-a scurs. Faptul dacă aceste documente vor permite sau nu încadrarea în grupa a II-a de muncă a fost apreciat ca irelevant. Judecătorii au apreciat că, inclusiv în situaţia în care în arhivă nu se mai găsesc documente referitoare explicit la Virginia P., atribuţiile acesteia pot fi reconstituite prin raportare la atribuţiile de acum ale angajaţilor din domeniu.

Firma a pierdut

„În virtutea faptului că pârâta activează într-un domeniu de activitate specific - extracţia apelor minerale, pornind de la reglementările legale care îi organizează activitatea şi de la natura operaţiunilor desfăşurate, pârâta poate întreprinde cercetări în vederea reconstituirii atribuţiilor de natura celor îndeplinite de un angajat pe funcţia de laborant în perioada dovedită de reclamantă ca având această funcţie“, au precizat magistraţii.

Aceştia au admis acţiunea Virginiei P., obligând Dorna Apemin SA la eliberarea unei adeverinţe care să ateste atribuţiile de serviciu ale femeii. Societatea a atacat sentinţa la instanţa superioară, cazul fiind înregistrat luni la Curtea de Apel Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sfânta mare naivitate

Cătălin ONOFREI

Sfânta mare naivitate

Liberalii nu au făcut niciodată reforme. Vreme de peste 30 de ani, au trădat, au minţit şi au furat! La fel ca PSD. De ce acum ar fi altfel?

Filmuletul zilei

opinii

Poveste cu vaccin

Briscan ZARA

Poveste cu vaccin

Ce legătură are cartoful cu vaccinul anti-Covid? Chiar nu se vede? Poate că cel din urmă nu o fi la fel de bun la gust, dar cu siguranţă este util cum puţini dintre cei care-l urăsc sau cărora le e frică de el îşi imaginează.

Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor - runda 2021: om cu om, casă cu casă!

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor - runda 2021: om cu om, casă cu casă!

RPL-runda 2021 este un recensământ care va face istorie în statistica oficială românească deoarece este 100% digitalizat: de la culegerea datelor, verificarea, procesarea, analiza şi până la diseminarea acestora către utilizatorii de informaţii statistice. 

Regele Mihai. 100 de ani de la naştere

Mihai DORIN

Regele Mihai. 100 de ani de la naştere

Trăim vremuri urâte, întrucât suntem orfani de iubire şi de speranţă. Ne lipsesc spiritele înalte, dăruite cu iubire dezinteresată, credinţă neţărmurită şi curajul de a lucra împotriva risipirii. Vor fi fiind unii care cred că ne pot ei mântui. Dar eu sunt convins că doar un rege poate să o facă. El, regele taumaturg. De aceea îmi permit luxul să fiu pesimist şi să spun: ce mult ne-ai lipsit, ce mult ne lipseşti, Măria Ta!

pulspulspuls

Politichie de Bahlui cu mâinile înfinpte-n gât la adversari. Iată şpilul!

Politichie de Bahlui cu mâinile înfinpte-n gât la adversari. Iată şpilul!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre îmbrânceala cu mâini înfinpte-n gât de la partidoiul ieşean, stimaţi telespectatori, dar şi câteva şpiluri despre ce a urmat acestui episod politic sângeros. 

Caricatura zilei

Certificate mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.