anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 23.09.2020

Cum respiră copiii la școală în SUA și Canada. Reguli noi de pandemie

GALERIE
sala clasa sua
  • sala clasa sua
- +

După şase luni de vacanţă forţată din cauza pandemiei de SARS-CoV-2, autorităţile de peste ocean au decis să redeschidă porţile şcolilor în prima săptămână a lunii septembrie, dar în condiţii mult diferite faţă de perioada în care noul virus nu reprezenta o ameninţare, potrivit adevarul.ro.

Regulile impuse elevilor americani şi canadieni nu diferă cu mult faţă de ceea ce li se cere copiilor din România. Distanţarea fizică şi igienizarea sunt cerinţe de bază şi peste ocean, dar aici s-a lucrat ceva mai mult pentru ca cei mici să nu resimtă atât de mult restricţiile. În SUA, şcolile au autonimie, adică fiecare unitate decide propriile reguli. Am vorbit cu o familie de români stabilită în Cleveland (Ohio), dar şi cu români stabiliţi în Montreal care au descris regulile noi pe care copii lor trebuie să le respecte de acum încolo la cursuri.

Ce reguli trebuie să respecte elevii din Cleveland 

În Cleveland, în primul rând, fiecare elev al şcolii a primit un ghiozdan din plastic transparent în care să poată transporta manualele şi rechizitele. Ghiozdanul de şcoală este o noutate pentru elevii americani, pentru că aceştia îşi depozitau cărţile şi caietele în dulapul şcolii. S-a ales această soluţie pentru că aceste genţi din plastic pot fi dezinfectate foarte uşor la intrarea şi la ieşirea din clasă. Accesul la dulap a fost restricţionat.  O altă restricţie fără precedent se referă la masa de prânz. Cantina şcolii a fost închisă, astfel că fiecare elev îşi aduce pachet cu mâncare de acasă, iar masa se serveşte afară, în curte. Masca facială este şi aici obligatorie în timpul orelor de curs, dacă acestea se desfăşoară în spaţiu închis. În curte este permis accesul fără mască.  Fiecare clasă rămâne în aceeaşi încăpere indiferent de materie până la finalul programului. Înainte, orele de educaţie plastică, muzicală sau orele care necesitau material didactic se ţineau în laboratoare speciale. Nu există panouri despărţitoare între bănci, în clasă. Există modificări şi în ceea ce priveşte transportul la şcoală. În autobuzul şcolar elevii trebuie să lase un scaun liber între ei, atât lateral cât şi în faţă şi în spate. Şi în autobuz se poartă mască. 

Conceptul de ”bubble” la şcoala din Montreal

În schimb, în Canada, într-una dintre cele mai mari şcoli din Montreal, autorităţile de aici au cu totul altă abordare în ceea ce priveşte distanţarea fizică între elevi. Merg pe conceptul de ”bubble” (bulă). Pe scurt, elevii dintr-o clasă nu au voie să interacţioneze cu colegii din alte clase. Chiar şi atunci când ies în pauze, curtea şcolii a fost astfel împărţită încât fiecărei clase să îi revină un colţ anume. Sunt supravegheaţi de către gardieni, iar dacă unul dintre elevi încalcă regula, este trimis imediat acasă. Elevii nu poartă mască la şcoală, nici în clasă şi nici în curte, dar nu au voie să interacţioneze cu copii din altă ”bulă”. 

În Canada restricţiile în afara şcolii sunt în continuare destul de dure. Nu este permisă organizarea unei petreceri private cu mai mult de zece persoane, amenzile fiind de 2500 de dolari atât pentru organizatori cât şi pentru invitaţi. Pentru o persoană testată pozitiv care nu respectă izolarea amenda este uriaşă, de 75.000 de dolari canadieni.

Continuarea, pe adevarul.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cifre, voturi şi coaliţii (III)

Lucian DÎRDALA

Cifre, voturi şi coaliţii (III)

Fără a uita că duminică votăm în alegeri locale, că răspunsul la întrebarea unui operator este altceva decât votul şi că scorurile din sondaje nu „călătoresc” de la un scrutin la altul, ar fi realist să observăm, totuşi, că PNL nu are motive majore de insatisfacţie.

Filmuletul zilei

opinii

Perfectul diplomat

Florin CÎNTIC

Perfectul diplomat

A plecat dintre noi, săptămâna trecută, unul dintre cei mai eleganţi şi influenţi, la nivel internaţional, oameni pe care i-a avut vreodată Federaţia Română de Fotbal: Mircea Pascu.

O istorie de plâns în batiste

Radu PĂRPĂUȚĂ

O istorie de plâns în batiste

Cuvinte mici, dificultăţi mari

Ioan MILICĂ

Cuvinte mici, dificultăţi mari

Printre românii trecuţi prin învăţătură ca Trăsnea prin şcoală, am auzit, în repetate rânduri, spusa că gramatica e „chestia aia” pe care trebuie să o înveţi cândva, când eşti mic, şi pe care o uiţi atunci când te faci mare. N-ai, dom’le, ce face cu ea! E aridă şi inutilă!

pulspulspuls

Cum a fost făcut “muci” Maricel Popa chiar de şeful lui?

Cum a fost făcut “muci” Maricel Popa chiar de şeful lui?

Noi înţelegem că emisiunile astea electorale sunt puse mai pe seară la teveuri, ca să aibă lumea răgaz să se uite la ele mai pe îndelete, dar nu le mai duceţi, bă nene, mult după ora 20, că iote ce se întâmplă cu ăştia ce au faimă să nu le prea ducă la ureche!

Caricatura zilei

Șoric

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.