joi, 30.03.2023
Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe atrage atenția că România ar putea să piardă sume importante din fondurile europene la dispoziția sa pentru mediu în perioada 2023-2027.
Pe scurt, în propunerea privind Plățile pentru angajamente de silvo-mediu și climă din Planul Național Strategic PAC 2023-2027 guvernanții au alocat pentru mediu, climă și alte angajamente în materie de gestionare doar aproximativ 0,3 % din bugetul total.
Doar 45 de milioane de euro au fost cuprinse pentru păduri și mediu în documentul coordonat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, deși începând cu 2023 România are de cheltuit un total de 15,9 miliarde de euro, iar pentru perioada de tranziție 2021-2022 alocările sunt de 6,2 miliarde de euro.
”România se află deja în numeroase proceduri de infringement din cauza angajamentelor nerespectate în ceea ce privește mediul, iar în noiembrie anul trecut, Comisia Europeană a trimis din nou România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru neîndeplinirea obligațiilor - de data aceasta, cele privind depozitele de deșeuri. În aceste condiții, să nu profităm la maximum de banii europeni disponibili pentru mediu este intolerabil”, consideră Vlad Gheorghe, care susținut de colegii din grupul europarlamentar Renew Europe a solicitat recent înființarea unui Procuror Verde European pentru infracțiunile climatice.
Conform Rezoluției Parlamentului European din 9 iunie 2021 referitoare la Strategia Uniunii Europene privind biodiversitatea pentru 2030, statele membre trebuie să depună eforturi pentru a ajunge la un procent de cheltuieli anuale pentru biodiversitate de cel puțin 10% în cadrul financiar multianual (CFM). Mai mult, având în vedere importanța combaterii declinului dramatic al biodiversității, Parlamentul European prin Rezoluţia adoptată la 23 noiembrie 2021 susţine că sprijinul pentru planurile strategice ar trebui să contribuie la integrarea acțiunilor în materie de biodiversitate în politicile Uniunii și la realizarea obiectivului general ambițios de a aloca pentru obiectivele în materie de biodiversitate 7,5 % din cheltuielile anuale din cadrul financiar multianual în 2024 și 10% din cheltuielile anuale din CFM în 2026 și 2027.
Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe spune că a solicitat în scris încă de anul trecut Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, respectiv Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să ia urgent măsurile necesare pentru corectarea deficitului bugetar alocat pentru angajamentele în materie de mediu din Planul Național Strategic PAC 2023-2027: ”Altfel, ne aflăm în situația de a pune în pericol absorbția fondurilor europene,iar încă o dată România nu își va îndeplini toate obiectivele asumate la nivel european, ceea ce este inadmisibil”, subliniază Gheorghe.
În răspunsul transmis europarlamentarului USR, Ministerul Mediului susține că a transmis colegilor numeroase solicitări pe acest subiect, în timp ce Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu a răspuns nici până la această dată interpelării lui Vlad Gheorghe, deși Planul Național Strategic trebuia depus la Comisia Europeană încă de pe 31 decembrie 2021.
”Această pasare a responsabilității, lipsa de transparență și nepăsarea sau nepriceperea guvernanților sunt cauzele principale pentru care mediul din România suferă de peste 30 de ani”, consideră europarlamentarul USR care de la preluarea mandatului în noiembrie 2020, a adresat peste 130 de interpelări, inclusiv privind numeroase aspecte legate de protecția mediului către ministerul de resort, Regia Națională a Pădurilor, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Garda de Mediu.
România adăpostește două treimi din pădurile primare și seculare ale Europei din zona temperată - ecosisteme apărate de legislația europeană ca arii protejate de tip situri Natura 2000.
Din nefericire, activiștii de mediu, jurnaliștii și chiar avertizorii de integritate din instituțiile abilitate semnalează de ani de zile că aceste arii sunt însă distruse sistematic fie prin operațiuni de exploatare aprobate de autorităţi, fie prin tăieri ilegale încurajate de indolența acestora. România pierde astfel în mod ireversibil habitate întregi, precum și oportunități de dezvoltare turistică și economică a comunităților din zonă.
”Tocmai din acest motiv, folosirea maximală a fondurilor europene disponibile pentru conservarea biodiversității ar trebui să fie o prioritate pentru Guvernul României, mai ales că vorbim despre sume record de la aderarea României și până acum”, evidențiază europarlamentarul USR, Vlad Gheorghe.
Cuvinte cheie: + vlad gheorghe, miliarde euro, fonduri europene, mediu, paduri, agricultura
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Senatul american abrogă legile care au autorizat Războaiele din Irak. ”Lumea s-a schimbat”
A murit interpretul de muzică populară din Banat Tiberiu Ceia
Ciolacu: Coaliţia va susţine pragul de la 9.000 de lei la abuzul in serviciu
Dinamo Bucureşti, campanie încheiată în Liga Campionilor cu o victorie în deplasare la THW Kiel
Mureş: 54 de bovine evacuate din autocamionul răsturnat pe DN 13; 12 au murit în accident
Un foarte rar diamant roz, estimat la 35 de milioane de dolari, va fi scos la licitaţie
Ministrul ucrainean al apărării: Contraofensiva ar putea avea loc în aprilie-mai
Demisionează? Papa Francisc, spitalizat la Roma, la Spitalul Gemelli
Deputatul Vasile Nagy anunţă că pleacă din grupul parlamentar AUR şi va activa ca neafiliat
Protest la Iaşi în Piaţa Unirii împotriva pragului de la care va fi incriminat abuzul în serviciu
Octavian Strunilă ar filma o scenă fierbinte cu Geanina din serialul „Las Fierbinţi”
Rareş Bogdan: Să fie limpede, PNL nu susţine introducerea unui prag pentru abuz în serviciu
FOTO: Un camion plin cu bovine s-a răsturnat pe DN 13. Şoferul a reuşit să iasă din cabină
Raluca Turcan susţine că pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu este o greşeală
Ce spune ministrul Ligia Deca în legătură cu grila de salarizare
Proiectul de Hotărâre de Guvern privind limitarea tarifelor RCA, amânat din nou de Executiv
“America Express” a destrămat relaţia dintre Cătălin Scărlătescu şi Doina Teodoru
Putin recunoaşte că sancţiunile impuse Rusiei ”pot” avea consecinţe ”negative” asupra economiei
Ce spune Dacian Cioloş despre ajutorul de numai 10 milioane de euro acordat de UE fermierilor români
Fraţii Tate rămân în închisoare. Decizie definitivă a Curţii de Apel Bucureşti
Ludovic Orban, audiat de DNA în legătură cu primele tunuri din timpul pandemiei
Ministrul de externe al Rep. Moldova: "Avem nevoie urgentă de o interconectare electrică cu România"
Consultanta juridica, know-how-ul care se transmite cu viteza... experientei in domeniu! (P)
Ministrul Rafila nu vede nicio problemă ca persoanele cu pensii speciale să fie şi angajate la stat
Primavara aduce o poveste patimasa cu fiecare buchet de lalele oferit (P)
Alex Ferguson şi Arsene Wenger, primii antrenori din Premier League Hall of Fame
O țară păcălită de politicieni care se laudă că au fost păcăliți (P)
Vedetă de la Antena Stars reținută după ce a fost prinsă băută și drogată la volan
Măcelarul din Rusia, Evgheni Prigojin îi mulțumește Dianei Șoșoacă pentru că sprijină Rusia
Creierul își poate reveni prin eliminarea ”deșeurilor” apărute după o hemoragie cerebrală
Tips & Tricks pentru o performanță mai bună a Windowsului (P)
Drama unei fete de 14 ani vândută de tatăl său pe 50 de lei și o ladă de bere
Cantitatea de alcool, tutun și bani pe care o puteți avea în bagaje când călătoriți în țările UE
Lucian DÎRDALAPenultimul obstacol pentru Finlanda |
Florin CÎNTICDe ce scriu? |
Radu PĂRPĂUȚĂMeditaţie despre europubelă |
Alex VASILIUSpectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I) |
Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.