Cum s-a ajuns ca pacienţI COVID-19 să fie trataţi în TIR-uri ATI
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

sambata, 08.05.2021

Cum s-a ajuns ca pacienţI COVID-19 să fie trataţi în TIR-uri ATI

GALERIE
TIR ATI
  • TIR ATI
- +

Trei din cei 8 pacienţi COVID-19 care erau internaţi în unitatea mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti - pusă în funcţiune sâmbătă - au murit luni seară. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a transmis că toate ventilatoarelor din TIR-ul ATI au intrat în avarie, iar reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la faţa locului , a refuzat intrarea în unitate, în final plecând. 

Tragedia are loc la nici două luni după ce TIR-ul ATI de la Institutul Marius Nasta din Bucureşti a fost la un pas de dezastru. Atunci, un generator s-a aprins şi a scos fum. HotNews.ro a scris, în luna februarie, despre povestea TIR-urilor transformate în unităţi mobile de Terapie Intensivă care au ajuns în curţile mai multor spitale COVID din ţară.

Care este povestea TIR-urilor transformate în unităţi mobile de Terapie Intensivă care au ajuns în curţile mai multor spitale COVID din ţară?

TIR-urile au fost donate vara trecută Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă în urma unei campanii umanitare derulate de Fundaţiile SMURD şi Mereu Aproape. Pentru dotarea lor s-au alocat şi bani de la Guvern, potrivit informaţiilor făcute publice de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă în iunie anul trecut. Unele dintre ele au avut nevoie de reparaţii la scurt timp după ce au fost achiziţionate. La Botoşani, spre exemplu, TIR-ul ATI a fost scos temporar din uz după ce a plouat pe el.

"Aceste tiruri nu au capacitatea de a funcţiona pe termen lung. Sunt gândite strict pentru calamităţi - inundaţii sau un cutremur. Ţii pacienţii acolo 2-3 zile până îi stabilizezi. Este motivul pentru care nicio ţară din lumea asta nu a folosit aşa ceva.

Cititi si: Trei persoane au murit din cauza unei defecţiuni la instalaţia de oxigen de la Spitalul Victor Babeş

Toate spitalele din lumea asta, în momentul în care au avut nevoie de paturi suplimentare, au construit spitale modulare", a explicat pentru HotNews.ro Oana Gheorghiu, co-fondatoare a Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, care a construit din donaţii cel mai performant spital modular ATI pentru pacienţi COVID din România.

Poziţia lui Raed Arafat

Varianta construirii de spitale modulare, mult mai sigure pentru pacienţi, a fost ignorată de autorităţi, chiar dacă Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii la acea vreme, declara în vara anului trecut, pentru HotNews.ro, că orice spital poate obţine fonduri europene pentru asta.

Cititi si: Eugen Istodor, despre Voiculescu: “Vlad, muşcă ăştia din tine ca din căprioară”

România are, în acest moment, 5 astfel de unităţi mobile de Terapie Intensivă - 4 dintre ele donate Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, aflat în subordinea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (condus de Raed Arafat), după o campanie umanitară a Fundaţiei SMURD şi a Fundaţiei Mereu Aproape, şi una la Spitalul Judeţean Suceava, pentru care s-a organizat separat o strângere de fonduri.

Nu sunt nici pe departe atât de sigure precum un spital modular de ATI, însă statul român a preferat această soluţie pentru spitalele COVID-19 unde secţiile interioare de Terapie Intensivă erau deja pline sau aproape pline.

Unele dintre ele s-au stricat la scurt timp după ce au ajuns în ţară şi au avut nevoie de reparaţii încă din primele luni.

Oana Gheorghiu (Dăruieşte Viaţă): "Aceste TIR-uri nu au capacitatea de a funcţiona pe termen lung. Sunt gândite strict pentru calamităţi - ţii pacienţii acolo 2-3 zile până îi stabilizezi"

Cititi si: Decesul pacienţilor de la unitatea mobilă ATI “Victor Babeş”, anchetat de poliţişti şi procurori

TIR-urile aflate în administrarea IGSU sunt utile doar în caz de calamităţi, precum cutremure sau inundaţii, dar nu sunt o soluţie pe termen lung, motiv pentru care "toate spitalele din lume care au nevoie de locuri suplimentare construiesc spitale modulare", a explicat, pentru HotNews.ro, Oana Gheorghiu, co-fondatoare, alături de Carmen Uscatu, a Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, care a construit din donaţii cel mai performant spital modular ATI pentru pacienţi COVID din ţară, în curtea Spitalului Elias din Bucureşti.

Asociaţia Dăruieşte Viaţă construieşte în acest moment un al doilea spital modular de Terapie Intensivă pentru pacienţi COVID-19 la Piatra Neamţ, unde secţia ATI a spitalului judeţean a fost distrusă de incendiul din noiembrie anul trecut.

Cititi materialul integral pe hotnews.ro

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.