Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cum s-a ajuns la o concurenţă de doar 1 candidat pe loc la Farmacie

GALERIE
umf
  • umf
- +

La acestă facultate va fi organizată o sesiune de admitere şi în toamnă.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi (UMF) va organiza o sesiune de admitere şi în toamnă, după ce în urma admiterii din vară au ră­mas 21 de locuri libere la Far­macie, la buget, şi încă 7 bugetate la aceeaşi facultate destinate studenţilor din mediul rural, care au absolvit un liceu din mediul rural.

Admiterea din toamnă de la UMF va fi organizată exclusiv pentru această facultate, decizia fiind luată în urma şedinţei Consiliului de Administraţie de la începutul acestei săptămâni.

„Dacă anali­zăm situaţia existentă, se remarcă un tren ascendent la medicină şi la medicină dentară, staţionar la bioinginerie şi o situaţie delicată la farmacie. Situaţia este la fel la nivel naţional, nici celelalte UMF-uri nu stau bine la acest capitol, se remarcă un interes mai scăzut pentru Facultăţile de Farmacie, explicat prin faptul că piaţa s-a cam umplut de farmacişti, posibilităţile lor de promovare au cam scăzut. Lanţurile mari de farmacii înglobează farmaciile de cartier, iar acestea au propria lor politică de cadre, cu angajaţi mai puţini pentru profit cât mai mare. Şi la nivel european se remarcă un astfel de trend, noi vom încerca să compensăm anul viitor prin dezvoltarea de noi programe de stu­diu anexate Facultăţii de Far­macie“, a explicat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

În ceea ce priveşte admiterea de vară de la UMF, rectorul a punctat o concurenţă care a crescut foarte mult la Facultatea de Medicină Dentară faţă de anul trecut. Practic, în anul 2017 facultatea a avut 313 candidaţi, 194 la Medicină Dentară şi 119 la Teh­nică Dentară, anul acesta au fost 461 de candidaţi, cu 50% mai mult, 336 la Medicină Dentară şi 125 la Tehnică Dentară.

În ceea ce priveşte concurenţa cu celelalte UMF-uri din ţară, Iaşul se regăseşte în top raportându-ne direct la numărul de candidaţi pe loc bugetat. Spre exemplu, la Medicină Generală, Iaşul a avut o concurenţă de 3,21, în timp ce UMF Bucureşti  a avut 3,30, UMF Cluj-Napoca 2,76, UMF Timi­şoara 2,42 sau UMF Craiova 2,3.

Practic, doar Bucureştiul şi UMF Târgu-Mureş, cu 3,38 de candidaţi pe loc,  au avut concurenţă mai mare la Medicină Generală faţă de Iaşi, în condiţiile în care numărul de locuri la buget a fost comparabil sau mai mic cu al Iaşului,  cu excepţia UMF Bucureşti, unde au fost 552 de locuri la taxă faţă de 298 la Iaşi.

UMF „Gr.T. Popa“ din Iaşi se află pe primele poziţii la nivel naţional în ceea ce priveşte concurenţa la Medicină Dentară, cu 3,78 candidaţi pe un loc, în condiţiile în care universităţile cu o concurenţă mai mare - Craiova, cu 4,74, şi Timişoara, cu 5,88, au avut aproximativ o treime din locurile de la buget faţă UMF Iaşi, care a avut 89.

Rectorul explică concurenţa mai mare prin faptul că elevii nu mai pleacă în număr la fel de mare spre Cluj sau Târgu Mureş cum o făceau înainte. „Nu ştiu dacă este neapărat un merit al universităţii, dar credem că, şi prin mediatizarea pe care am făcut-o în ultimii ani, în Mol­dova, absolvenţii care de regulă mergeau spre Târgu Mureş sau spre Cluj, anul acesta au rămas în Iaşi“, a precizat prof.dr. Viorel Scripcariu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri