anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Cum s-a apărat un pensionar în faţa judecătorilor: victima s-a înfipt în cuţit când se tăvăleau pe jos

GALERIE
victima cutit
 • victima cutit
- +

Un septuagenar s-a aflat la un pas de a-şi ucide vărul. O singură lovitură de cuţit i-a adus unuia o lună de îngrijiri medicale, iar celuilalt, o condamnare pentru tentativă la omor. Curtea de Apel a confirmat sentinţa iniţială a Tribunalului, respingând atât contestaţia înaintată de procurori, cât şi pe cea depusă de inculpat.

Dumitru Rotaru fusese plecat multă vreme în Valea Jiului, motiv pentru care rudele sale îl şterseseră din gând, ca şi din calculele legate de moşteniri. Ca urmare, nu a fost primit cu braţele deschise după ce, la pensionare, se întorsese în Zbereni. Relaţiile dintre el şi vărul său, C.R., deja tensionate, s-au înrăutăţit în timp, Dumitru fiind acuzat de vărul său că i-ar fi furat frânghia cu care lega calul sau nişte plasă de gard. Pe 6 octombrie 2019, C.R. a plecat să aducă calul de la păscut.

La întoarcere, băut fiind, i-a adresat vărului său câteva înjurături, cu voce tare, fără să ştie că acesta se afla în curte, după o stivă de lemne, curâţind nişte mere. Auzind injuriile, Dumitru Rotaru s-a ridicat, a ieşit în drum şi a ridicat braţul stâng pentru a-şi lovi vărul. Acesta a blocat lovitura, dar a rămas cu braţele ridicate. Dumitru Rotaru a mai lovit o dată, în zona abdominală, dar cu mâna dreaptă, în care încă ţinea cuţitul. Apoi, s-a întors în curte, în timp ce victima cădea la pământ. C.R. s-a ridicat şi a plecat spre casă.

În primă instanţă, acesta nu şi-a dat seama că fusese înjunghiat, crezând că a fost lovit în abdomen cu un ciot sau cu vreun alt obiect. Abia în cursul nopţii, în jurul orei 3.00, simţindu-se rău şi având dificultăţi în respiraţie, C.R. şi-a trezit fiica şi i-a cerut să sune la ambulanţă. Bărbatul a fost transportat la spitalul orăşenesc Hârlău, unde a primit îngrijiri medicale de urgenţă. În jurul orei 15.00, a fost transportat la "Sf. Spiridon", unde i-a fost extirpată splina şi suturat muşchiul diafragm. C.R. a fost externat după o săptămână, dar a mai avut nevoie de trei săptămâni de îngrijiri medicale.

Audiat întâi ca suspect, apoi ca inculpat, Dumitru Rotaru a recunoscut că-şi lovise vărul, dar a negat că ar fi folosit cuţitul. El a susţinut că îşi pusese cuţitul cu lama în sus, în buzunarul drept al pantalonilor, vrând să plece acasă. Şi-a auzit vărul înjurându-l şi l-a luat de guler, amândoi căzând la pământ. C.R. s-ar fi înţepat singur în cuţit. Declaraţiile date de Rotaru au prelungit ancheta, fiind necesară o expertiză care a demonstrat că rana lui C.R. nu ar fi putut fi produsă în circumstanţele descrise, ci numai printr-o lovitură dată din lateral.

Negarea faptei i-ar fi putut aduce lui Rotaru o pedeapsă severă, dar magistraţii Tribunalului au luat în calcul vârsta de 69 de ani a acestuia la data comiterii faptei, lipsa antecedentelor penale, ca şi statutul social superior, acesta fiind un bărbat înstărit, bine integrat în comunitate şi apreciat de vecini. El a fost condamnat la 5 ani de închisoare, ca şi la plata a 3.000 de euro către vărul său, ca daune morale. Încă 12.000 de lei vor trebui plătiţi în contul cheltuielilor de spitalizare. La solicitarea lui C.R., acesta urmează să fie înştiinţat cu privire la eliberarea în orice mod sau evadarea lui Rotaru.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

Pavel LUCESCU

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

La anumite intervale de timp, istoria pare să-şi iasă din minţi. Nu suntem departe, dimpotrivă, de un asemenea moment. Îl întrezărim şi îl simţim deja, dar e abia începutul. Nu ştim cât va dura mica apocalipsă, nu ştim de fapt nici cât de mică sau mare va fi şi nici cum voi ieşi din ea. Cei care vom ieşi. Dar ne putem pregăti, învăţând sau reînvăţând să fim mai buni. Cu ceilalţi şi cu noi înşine.

opinii

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

Iaşi, oraşul teilor

George PLEȘU

Iaşi, oraşul teilor

În niciun oraş rolul teilor nu este atât de important ca la Iaşi. Şi nu doar prin legătura cu Teiul lui Eminescu şi importanţa pe care poetul, sub influenţa folclorului german, unde era considerat copacul îndrăgostiţilor, a atribuit-o acestei specii. Ci prin modul în care mirosul teilor devine parte din patrimoniul intangibil al oraşului. Nu există ieşean, născut aici sau venit din alte părţi, ba chiar studenţi sau turişti, care să fi trecut în iunie prin capitala Moldovei şi să nu aibă amintiri unice legate de teii în floare.

Omul textual, noul protagonist postmodern

Codrin Liviu CUȚITARU

Omul textual, noul protagonist postmodern

Omul textual nu are o identitate stabilă, el migrează tipologic, în universul ficţional. Nu-şi arată niciodată fizionomia. Preferă imaginea „haşurată”, decompusă în „aburul” literaturii. Bret Easton Ellis este, indubitabil, unul dintre cei mai mari prozatori contemporani, un postmodernist pur-sânge.

pulspulspuls

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

La cererea publicului, stimaţi telespectatori, revenim la cele spuse aicea pe la începutul săptămânii curente referitor la destinul tragi-cosmic al şmenului penal Skoda şi la rolul unui procurorel nepoţel al unei inculpate conţilieră personală de actual edil şef. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.