Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cum s-a apărat un pensionar în faţa judecătorilor: victima s-a înfipt în cuţit când se tăvăleau pe jos

GALERIE
victima cutit
  • victima cutit
- +

Un septuagenar s-a aflat la un pas de a-şi ucide vărul. O singură lovitură de cuţit i-a adus unuia o lună de îngrijiri medicale, iar celuilalt, o condamnare pentru tentativă la omor. Curtea de Apel a confirmat sentinţa iniţială a Tribunalului, respingând atât contestaţia înaintată de procurori, cât şi pe cea depusă de inculpat.

Dumitru Rotaru fusese plecat multă vreme în Valea Jiului, motiv pentru care rudele sale îl şterseseră din gând, ca şi din calculele legate de moşteniri. Ca urmare, nu a fost primit cu braţele deschise după ce, la pensionare, se întorsese în Zbereni. Relaţiile dintre el şi vărul său, C.R., deja tensionate, s-au înrăutăţit în timp, Dumitru fiind acuzat de vărul său că i-ar fi furat frânghia cu care lega calul sau nişte plasă de gard. Pe 6 octombrie 2019, C.R. a plecat să aducă calul de la păscut.

La întoarcere, băut fiind, i-a adresat vărului său câteva înjurături, cu voce tare, fără să ştie că acesta se afla în curte, după o stivă de lemne, curâţind nişte mere. Auzind injuriile, Dumitru Rotaru s-a ridicat, a ieşit în drum şi a ridicat braţul stâng pentru a-şi lovi vărul. Acesta a blocat lovitura, dar a rămas cu braţele ridicate. Dumitru Rotaru a mai lovit o dată, în zona abdominală, dar cu mâna dreaptă, în care încă ţinea cuţitul. Apoi, s-a întors în curte, în timp ce victima cădea la pământ. C.R. s-a ridicat şi a plecat spre casă.

În primă instanţă, acesta nu şi-a dat seama că fusese înjunghiat, crezând că a fost lovit în abdomen cu un ciot sau cu vreun alt obiect. Abia în cursul nopţii, în jurul orei 3.00, simţindu-se rău şi având dificultăţi în respiraţie, C.R. şi-a trezit fiica şi i-a cerut să sune la ambulanţă. Bărbatul a fost transportat la spitalul orăşenesc Hârlău, unde a primit îngrijiri medicale de urgenţă. În jurul orei 15.00, a fost transportat la "Sf. Spiridon", unde i-a fost extirpată splina şi suturat muşchiul diafragm. C.R. a fost externat după o săptămână, dar a mai avut nevoie de trei săptămâni de îngrijiri medicale.

Audiat întâi ca suspect, apoi ca inculpat, Dumitru Rotaru a recunoscut că-şi lovise vărul, dar a negat că ar fi folosit cuţitul. El a susţinut că îşi pusese cuţitul cu lama în sus, în buzunarul drept al pantalonilor, vrând să plece acasă. Şi-a auzit vărul înjurându-l şi l-a luat de guler, amândoi căzând la pământ. C.R. s-ar fi înţepat singur în cuţit. Declaraţiile date de Rotaru au prelungit ancheta, fiind necesară o expertiză care a demonstrat că rana lui C.R. nu ar fi putut fi produsă în circumstanţele descrise, ci numai printr-o lovitură dată din lateral.

Negarea faptei i-ar fi putut aduce lui Rotaru o pedeapsă severă, dar magistraţii Tribunalului au luat în calcul vârsta de 69 de ani a acestuia la data comiterii faptei, lipsa antecedentelor penale, ca şi statutul social superior, acesta fiind un bărbat înstărit, bine integrat în comunitate şi apreciat de vecini. El a fost condamnat la 5 ani de închisoare, ca şi la plata a 3.000 de euro către vărul său, ca daune morale. Încă 12.000 de lei vor trebui plătiţi în contul cheltuielilor de spitalizare. La solicitarea lui C.R., acesta urmează să fie înştiinţat cu privire la eliberarea în orice mod sau evadarea lui Rotaru.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri