Cum s-a „simțit” ciclonul Ashley la Iași? Reacții savuroase din mediul online local. Ce spun specialiștii?

joi, 03 octombrie 2024, 03:10
4 MIN
 Cum s-a „simțit” ciclonul Ashley la Iași? Reacții savuroase din mediul online local. Ce spun specialiștii?

Ciclonul “Ashley” cu care autoritățile i-au speriat pe mulți oameni s-a dovedit a fi mai mult un episod tomnatic. În mediul online, însă, a fost o adevărată „tornadă” du glume.

Totuși, în timp ce oficialii s-au justificat, precizând că s-au așteptat le ce a fost mai rău, internauții au revărsat pe rețelele de socializare o „furtună” de glume care mai de care mai savuroase, întrebându-se unde e ciclonul.

„Ashley, unde ești, maică?”, “E aproape 1 dimineața și ciclonul nu a mai venit”, “Vine cu CFR-ul de întârzie?”, “Nici viitura nu vine la noi”, „Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, Ashley s-a amânat. Dacă vremea nu își revine, ciclonul se va ține în sală”, sau “În toată România astăzi a rulat filmul «Așteptându-l pe Ashley»” și “Când am ieșit din bloc am călcat într-o baltă, cred că 2 centimetri adâncime avea, grav rău”, sunt doar câteva dintre comentariile și postările de pe Facebook, având ca subiect ciclonul.

Mai mult, derutați de declarațiile în contradictoriu dintre autorități și meteorologi, dar în continuare în așteptarea lui “Ashley”, unii au creat filmulețe cu frunze căzute din copaci, scriind la descriere: “Ciclonul a făcut prăpăd! Frunza asta aseară era în copac”.

Trendul de pe TikTok a adunat zeci de mii de reacții. Și pe pagina oficială a Apelor Române au apărut o serie de comentarii menite să stârnească râsete.

„Hai că suntem salvați! Aștept update după potop…Păcat că Dunarea nu are pagină de Facebook…altfel se speria si curgea pe diagonală!”, a scris un internaut.

 

De la ciclonul “Ashley”, la o ploaie de toamnă

Zilele trecute autoritățile erau în alertă în așteptarea așa numitului ciclon “Ashley”. Recomandau măsuri preventive, cum ar fi închiderea feroneriilor și deconectarea echipamentelor electrice pentru a evita pagubele materiale și defectarea acestora din cauza întreruperilor de curent.

De asemenea, în patru județe (Argeș, Brașov, Galați și Vaslui), peste 6.000 de oameni au fost evacuați preventiv, iar 110 școli au fost închise. Ulterior, Mircea Fechet, ministrul Mediului, a precizat că situația a fost mai bună decât s-a anticipat. „Prognoza meteo a fost una care, cel puțin într-o primă fază, părea mai gravă decât ceea ce s-a întâmplat în realitate(…) Mă bucur să constat că situația a fost mai mai bună decât ne așteptam. Alternativă ar fi fost să ne confruntăm cu o situație mai gravă, lucru care ne-ar fi pus în dificultate și în acest episod, a declarat Mircea Fechet.

 

“Ashley e o găselniță pur românească”

La polul opus, conf.univ.dr. Lucian Sfîcă, de la facultatea de Geografie din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, unul din cel mai buni experți români în meteorologie, a explicat, printre altele, că „Ashley e o găselniță pur românească”. „Din situația acestor zile rezultă un risc major ca meteorologia să fie decredibilizată ca știință în percepția publicului larg. Așa încât, măcar aici (alături de alte câteva opinii raționale ale meteorologilor profesioniști sau doar pasionați), merită subliniate câteva nuanțe importante ale acestui episod meteorologic. În primul rând, la o căutare pe google veți afla că Ashley e o găselniță pur românească, Nu veți găsi știri cu Așlei decât din România. Iar lucru ăsta ar trebui să dea de gândit. Serviciul Meteorologic Italian a dat un nume potențial unui ciclon care e posibil să ia naștere în bazinul mediteranean în zilele din urmă, dar în mod efectiv acest ciclon nu există pe hărți”, a scris conferențiarul universitar Lucian Sfîcă pe pagina de Facebook Meteo Moldova.

De asemenea, și șefa ANM a dezvăluit anterior că nu există o furtună cu numele “Ashley”. „Serviciile meteorologice din Europa de vest au stabilit o listă de nume ce vor fi date următoarelor furtuni care se vor dezvolta în sezonul rece deasupra Oceanului Atlantic și care vor influența Europa. Primul nume din această listă este Ashley, deci, la un moment dat, va exista un ciclon sau un anticiclon care se va numi Ashley. Dar acum – cel puțin la momentul vorbirii noastre, numele Ashley nu a fost alocat unei furtuni”, a explicat săptămâna trecută dr. Florinela Georgescu.

 

Ce este, de fapt, un ciclon

Ciclonul este cunoscut ca fiind un fenomen meteorologic extrem, care poate fi însoțit de ploi torențiale și vânturi puternice. După cum a mai precizat conf. dr. Lucian Sfîcă, “un ciclon extratropical este definit prin prezența izobarilor închise (cercuri) care delimitează valori mici de presiune atmosferică. Aceste formațiuni barice sunt semnalate pe hărți prin litere specifice, în funcție de originea lor. În prezent, doar serviciul meteorologic sârbesc a indicat potențialul dezvoltării unui ciclon în regiunea noastră, dar fără dovezi concrete ale existenței sale actuale, deoarece nu sunt prezente izobarile închise”.

 

Citește și: 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii