Cum s-a transformat „durerea croitoresei” în „durerea IT-istului”: din ce în ce mai mulți tineri ajung la spital cu dureri de spate
Pozițiile greșite pe scaun, pe care refuzăm să le îndreptăm și pe care le întreținem, adesea, și câteva 8-10 ore în aceeași zi, duc la probleme cu spatele care nu pot fi întotdeauna remediate cu ușurință. Dr. Bogdan Iliescu, neurochirurg, spune că în ultimii 10-15 ani a existat o creștere continuă a cazurilor de pacienți foarte tineri care vine cu dureri posturale, cu modificări ale curburii naturale a coloanei. Riscul este mare și repercusiunile simplu de anticipat: dureri, uneori grave, la nivelul spatelui, de la gât, cap, ceafă și până între omoplați.
Citiți versiunea integrală a Ziarului de Sănătate, numărul 34
„Coloana vertebrală are o poziție naturală, are acea «burtă» în față, care atunci când devine dreaptă își pierde resortul de funcționare normală și atunci apar durerile. Este o creștere mare a acestui număr de cazuri în ultimii ani, dar cel mai important este că vedem această creștere la tineri. Am multe domnișoare, care sunt înalte, cu gâtul lung și uneori mai firav, care resimt acele dureri posturale și vin la controale. Frecvent, sunt tinerii cu dureri interscapulare, între omoplați, care sunt șocați că nu au ce să facă pentru a rezolva problema imediat. Trebuie să își corecteze postura, să se miște, să facă kinetoterapie”, a explicat dr. Bogdan Iliescu.
Neurochirurgul spune că, pe vremuri, această dureri între omoplați se numea „durerea croitoresei”, pentru că femeile stăteau aplecate peste o masă de lucru foarte multe ore pe zi. Dar astăzi, medicul spune că poate fi numită cu ușurință „durerea IT-istului” – sunt extrem de frecvente cazurile în care tinerii care se prezintă cu astfel de probleme lucrează în domeniul IT sau în alt job în care stau mai mult de 8 ore pe scaun și nu fac mișcarea necesară.
Și totul sub efectul bulgărelui de zăpadă, explică dr. Bogdan Iliescu: cum explorările imagistice sunt mult mai frecvente și ușor de făcut, tinerii apelează la ele de la primele simptome, iar acolo se găsesc mereu „unele semne de întrebare, că nimeni nu e perfect”, dar acest lucru duce la alte îngrijorări. Adesea, chiar la probleme psihologice, date de stres și de îngrijorare. Însă medicul spune că adesea aceste cazuri se rezolvă ușor, mai ales dacă sunt prinse într-un stadiu incipient.
„Durerile între omoplați nu sunt plăcute deloc, fiindcă orice deformare fizică a coloanei duce la durere în mod obligatoriu. Mușchii lucrează mai mult pentru a ține o poziție nenaturală și automat apar durerile care-s musculare, nu-s osoase, că oasele nu se deformează și nu se rup atât de ușor, sunt bine construite. Dar dacă exagerezi o perioadă foarte lungă de timp vezi hernii de disc la vârste destul de tinere. Alunecă vertebrele una peste alta și poți să vezi lucrurile astea”, a spus dr. Bogdan Iliescu.
Kinetoterapia poate face minuni în cazul durerilor, dar și ca prevenție
Dacă oasele nu sunt „puse la treabă” cum trebuie, pe lângă gravitație își pierd și din rezistență. Apar tasări nu foarte grave la început, care nu sunt foarte mari, dar toate duc la spaime și la sperieturi, explică neurochirurgul. Pentru că un Computer Tomograf va scrie la diagnostic „factură de coloană”, chiar dacă e vorba de o tasare ce poate fi oprită la timp să degenereze.
„Nici nu se pune problema de intervenții chirurgicale la astfel de cazuri, dacă te apuci să le «șurubărești» coloana tinerilor de la vârsta de 20-30 de ani nu le va fi ușor toată viața. Va da dureri la schimbarea de vreme, de anotimp, ca orice cicatrice, dar aici vorbim de una pe coloană, care e ceva neplăcut și care va fi pusă constant la încercare. Nici măcar nu poți spune că somnul aduce repaus complet, pentru că tot există presiune și lucrează și atunci”, a punctat neurochirurgul.
Trăim o viață modernă, spune acesta, în care dacă stăm pe scaun „în neștire” inducem asupra coloanei curburi nesănătoase și lucrurile se agravează încet-încet, adesea pe nesimțite. Faptul că lumea suferă se vede, a explicat dr. Bogdan Iliescu, și în multitudinea de kinetoterapeuți care există și a în faptul că sunt mereu foarte aglomerați și e greu să găsești un loc liber pentru o programare.
De altfel, și „Ziarul de Iași” a scris în urmă cu două săptămâni de îngrijorarea celor care lucrează în domeniul IT că vor avea probleme cu spatele dacă nu se îngrijesc corespunzător. A fost organizat, în acest sens, un workshop la FabLab cu numele „Iar mă doare spatele”, susținut de Mircea Ardeleanu, kinetoterapeut, fondator și director general al Arra Medical Center. Concluzia întâlnirii, în care le-au fost prezentate mai multe tehnici de întărire a musculaturii și exerciții celor prezenți, a fost că fizioterapie devine esențială și ca prevenție, nu doar atunci când descoperi că ai o problemă.
Și dr. Bogdan Iliescu spune că în aceste cazuri kinetoterapeuții pot face minuni – prin regimuri de gimnastică și de mișcare foarte eficiente nu doar că se elimină durerea, dar coloanele deformate pot fi aduse înapoi la forma lor anatomică.
Pacienți frecvenți: contabile și elevi care se pregătesc de bacalaureat
A doua categorie de pacienți care ajung cu astfel de probleme dintotdeauna la spital cu persoanele, în special femei, care lucrează în contabilitate. Și care au zile constante cu șapte-opt ore în care stau nemișcate deasupra registrelor, iar medicul spune că pacienții îi povestesc cum, la final de lună, când fac tot felul de încheieri contabile, stau și câte 12 ore. Medicul le recomandă să lucreze în schimburi în cadrul aceluiași birou – iar schimburile să presupună că, periodic, cineva trebuie să se ridice, să meargă, să facă și altfel de muncă.
„Le zic să își facă program ca la școală. Dacă a dat ghinionul peste cineva din birou să fie simptomatică, atunci ea să fie responsabilă, dintre colege, de plimbat hârtiile. Măcar va fi obligată să se ridice, să ia un dosar, să facă cafeaua. Asta este așa, la rezistență minimă, fiindcă un kinetoterapeut le va învăța să facă exercițiile necesare de tonifiere și contractare, inclusiv cum să stea pe scaun ca să reducă riscul de afectare a coloanei”, a completat dr. Bogdan Iliescu.
Medicul ne avertizează să avem grijă și la tot ce înseamnă marketing pe zona de scaunele așa-numite ergonomice, în care poți stas cât vrei că nu ți se întâmplă nimic. „Sunt basmele românilor”, crede neurochirurgul, explicând apoi că niciodată o bucată de burete mai tare sau la un unghi mai diferit, care să țină coloana mai aproape de poziția naturală, nu va ajuta pe termen mediu sau lung fără a exista pauze sau exerciții.
„Până la urmă vorbim de încărcarea axială, dar adevărul e că ne și place să ne mințim. Un kinetoterapeut competent va propune regimuri de gimnastică și de mișcare foarte eficiente, ca să nu ajungi la durere”, a conchis medicul.
O categorie aparte de pacienți, mai spune dr. Bogdan Iliescu, o reprezintă elevii. De regulă, înainte de bacalaureat, au un an în care stau foarte mult pe scaunele de la birou și ajung cu tot felul de probleme la spital. Dar cum coloana este încă tânără, nedeformată substanțial, sunt readuse la o formă anatomică cu ușurință. Important este, subliniază medicul, ca să nu devină apoi un stil de viață.
Publicitate și alte recomandări video