Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cum s-au implicat firmele private în campania de vaccinare la Iaşi: o mobilizare exemplară

GALERIE
Poze spital Sfantul Sava1
  • Poze spital Sfantul Sava1
- +

Cum s-au implicat privaţii în campania de vaccinare. Săli de aşteptare şi ceai cald pentru evitarea aglomeraţiei la Sf. Sava. Vaccinări pentru angajaţi dar şi din afara companiei la Antibiotice.

Etapa a doua a campaniei de vaccinare a debutat luni cu cu unele probleme, cauzate în special de sistemul aprovizionării cu vaccin şi funcţionarea uneori defectuoasă a platformei de programare. La Institutul Marius Nasta din Bucureşti,  supraprogramările au dus la aglomeraţie şI proteste, dar situaţii similare au fost şI în Iaşi. Întârzierea livrării vaccinului, în unele centre cu peste o oră, şI unele programări duble au cauzat de asemenea nervi şi nemulţumiri. Mulţi dintre ieşenii incluşi în această etapă s-au programat la imunizare în centrele de vaccinare deschise în spitalele private. Aceştia arată că difficultăţile menţionate mai sus au fost adresate mai bine în cadrul acestor unităţi faţă de altele similare din spitalele de stat.

„Ziarul de Iaşi” a discutat cu omul de afaceri Viorel Blăjuţ, care deţine mai multe unităţi medicale în Iaşi, printre care şi Spitalul „Sf. Sava” - cu două centre de vaccinare împotriva Covid-19, cu reprezentanţi ai companiei Antibiotice SA – care are deschise două puncte de vaccinare, cu o capacitate de 120 de oameni/zi, cât şi cu dr. Vasile Cepoi, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, care au oferit un punct de vedere despre modul în care se derulează campania de vaccinare şi cum pot fi preîntâmpinate disfuncţionalităţile. 

„În cazul Spitalului Sf. Sava, am urmărit îndeaproape procesul de la primele ore ale dimineţii. Vaccinul a întârziat, au fost şI suprapuneri, aşa că, la orele 9,30 se crease aglomeraţie. Am luat imediat măsuri de bun-simţ. În primul rând, persoanele care au fost programate la centrul deschis în cadrul spitalului nostru şi care s-au prezentat mai devreme nu au fost lăsate în frig. Le-am făcut un ceai cald, am purtat discuţii cu ei, acţiuni care nu costă nimic altceva decât amabilitate. Tot personalul s-a mobilizat în aşa fel încât să recuperăm întârzierea fără a crea disconfort pacienţilor. Rezultatele mă bucură, din cei 120 de oameni programaţi la centrul deschis în cadrul Spitalului „Sf. Sava” s-au vaccinat toţI şI încă patru.

Din cauza unor defecţiuni tehnice la STS s-au prezentat în plus patru persoane, aveau programare făcută către punctul nostru de vaccinare şi bineînţeles că nu au plecat fără să fie vaccinaţi. La noi există un angajament total pentru vaccinare. Am înfiinţat centrul fără pretenţii financiare de la stat, convins fiind că trebuie să ajutăm şI să ne implicăm acum, când este nevoia mai mare. Unele experienţe personale ne-au motivate şI mai mult. În urmă cu câteva luni, mama a murit de COVID, iar eu am avut o formă severă a bolii. Trebuie să ieşim din coşmarul ăsta. Eu m-am vaccinat zilele trecute, este cea mai bună metodă prin care ne putem proteja”, a precizat Viorel Blăjuţ. 

Regina Maria, Medlife, Spitalul Elytis, sunt alte clinici private în care bătălia cu virusul este purtată în paralel cu eforturile statului. Inedită este şi iniţiativa firmei Antibiotice SA de a organiza două puncte de vaccinare. „Faptul că Antibiotice deţine un modern Centru de Studii Clinice, cu proceduri de lucru bine stabilite şi personal instruit în conformitate cu cerinţele regulatorii specifice studiilor clinice, a făcut posibilă organizarea rapidă a celor două puncte de vaccinare,  determinând astfel eficientizarea procesului. Centrul deţine toate facilităţile pentru realizarea fluxului de personal conform cerinţelor, asigurând astfel spaţii generoase atât în vederea înregistrării, triajului medical, administrării vaccinului, cât şi post-vaccinare.

Echipa medicală, formată din medici, asistenţi medicali, angajaţi cu experienţă ai companiei, asigură în condiţii sporite de siguranţă derularea fluentă, cu respectarea circuitelor în întregul proces de vaccinare. Faptul că în cadrul Centrului sunt programaţi pentru vaccinare şi angajaţii companiei, comunicarea constantă cu aceştia printr-un sistem propriu ce facilitează accesul la informaţii în timp real a favorizat, totodată, buna organizare a procesului de vaccinare, necreând aglomerări sau decalări ale orelor de programare. De asemenea, aceeaşi situaţie s-a regăsit şi pentru persoanele din afara companiei care au respectat orele de programare. ”, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi” Mihaela Melinte, coordonator comunicare&PR în cadrul companiei Antibiotice SA.

Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate publică IaşI, spune că greul în lupta cu pandemia este dus împreună de spitalele publice şI cele private. „Este îmbucurător faptul că spitalele private se implică în procesul de vaccinare a populaţiei. În spitalele publice vorbim despre un volum mare de muncă, multe cheltuieli, o complexitate a intervenţiilor foarte mare. Consider că această campanie de vaccinare se derulează cu succes atât în spitalele private, cât şi în cele de stat, chiar dacă mai apar mici probleme”, ne-a transmis dr. Vasile Cepoi. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri