Cum s-au micşorat de fapt unele pensii în timp ce s-a promis că vor creşte
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Cum s-au micşorat de fapt unele pensii în timp ce s-a promis că vor creşte

GALERIE
pensie
  • pensie
- +

Anul acesta, Ministerul Muncii a promis că repară o nedreptate care li s-a făcut pensionarilor cărora nu li s-au recunoscut grupele de muncă I şi II. În acest sens, începând cu luna iulie şi terminând cu luna noiembrie a acestui an, pensionari ar trebui să beneficieze de creşterea punctului de pensie şi de recalcularea a pensiei, scrie libertatea.ro. Doar că la recalculare, pensiile au ieşit mai mici, adică au crescut în jos. Cum este posibil să adaugi  un drept legal la o pensie dată şi aceasta să iasă mai mică?

Libertatea a făcut recent dovada că legea conform căreia veniturile unei anumite categorii de pensionari cresc de la 1 iulie prin introducerea grupelor I şi II este falsă. Casele de Pensii „au introdus” acest grupe printr-un calcul aiuristic care micşorează veniturile vârstnicilor cu 300-400 de lei de fiecare. Asemenea decizii de creşteri în minus au apărut iniţial în Teleorman, dar fenomenul s-a extins acum şi la Galaţi. Oamenii sunt nedumeriţi, înspăimântaţi.

Ministerul Muncii a comentat pentru Libertatea ce se întâmplă de fapt. Persoanelor cărora nu li s-au recunoscut grupele de muncă I şi II la ieşirea din câmpul  muncii vor beneficia de creşterea punctului de pensie cu 50% pentru grupa I şi 25% pentru grupa a II-a. De ce nu li s-a recunoscut acest drept la momentul ieşirii la pensie, nu se mai spune, arată libertatea.ro.

 

Între timp au apărut recalculările cu puncte de pensii mărite. Desigur, când unei cantităţi îi adaugi ceva ar trebuie să obţii o cantitate mai mare. În mod straniu, când la pensiile celor nedreptăţiţi, cum am arătat mai sus, s-a adăugat un punctaj mai mare… au rezultat pensii mai mici. Ca şi cum s-ar fi adăugat un fel antipensie, care în contact cu pensia se anulează reciproc, ca la antimaterie…

Exemple concrete: lui Ştefan Manda îi va scădea pensia de la 1903 lei, la 1525 lei. Lui Mircea Căpăţână îi va scădea venitul de la 1543 de lei, la 1.275 de lei, lui Ion Buşcă de la 1931 lei, la 1576 lei, iar lui Dumitru Rugă, pensia de 2.212 lei scăde la 1795 de lei.

Dacă iniţial puteamn crede că sunt doar greşeli izolate ale unor case de pensii teritoriale, Ministerul Muncii ne-a lămurit: „În situaţia în care, în urma aplicării algoritmului de calcul prevăzut de lege pentru această recalculare, rezultă un punctaj mediu anual mai mic, se vor menţine în plată punctajul mediu anual şi cuantumul aferent aflat în plată sau cuvenit la data recalculării”. Este clar că ministerul ştie şi explică ce are de gând să facă: transformă un drept legitim într-o armă împotriva celui prejudiciat. Adică, pensionarule, dacă ceri grupe, îţi tăiem din pensie. Mai vrei grupe? Ca atare, creşterea punctului de pensie pentru grupele I şi II va fi  ”zero” – şi astfel s-a rezolvat cu aceste drepturi: nu se poate!, scrie libertatea.ro

”Să ceară buletinele de calcul în instanţă”

Ce este de făcut în asemenea cazuri? Dorina Barcari referent pe probleme de drepturi sociale la Confederaţia Cartel Alfa: „Aceşti oameni trebuie să ceară buletinele de calcul în instanţă. Cum s-a ajuns la situaţia ca prin adăugare de ceva la ceva să iasă minus? Este o bătaie de joc generalizată, se menţine o stare de confuzie prin terorizarea pensionarului. Pot să vă spun că numărul dosarelor din judecătorii pe probleme de calcul al pensiei se ridică acum la câteva milioane. Ştiu că este greu de crezut. Pensiile nu se calculează legal şi am întâlnit un caz, în Harghita, unde Casa de Pensii a trimis în instanţă, unde se judeca cu un pensionar nedreptăţit, un document în care recunoştea că a emis o decizie de calculare a pensiei fără să aibă un buletin de calcul. Adică i-au dat omului un punct de pensie din burtă. Iar situaţia tinde să scape de sub control”.

”Să conteste în termen de 30 de zile aceste decizii”

”Până în prezent, în judeţul Teleorman s-au emis peste 100 de Decizii de pensie, în judeţul Galaţi peste 70 de Decizii de pensie şi toate sunt pe minus, fără ca cineva să primească un leu. Atunci, de ce a fost nevoie de atata propagandă cu privire la recalcularea pensiilor celor care au lucrat în grupele I şi II de muncă? Îi sfătuiesc pe cei care se află în acestă situaţie să conteste la Casele Teritoriale de Pensii în termen de 30 de zile aceste decizii ilegale, pentru a le putea apoi ataca în instanţă. Le numesc ilegale pentru că încalcă Decizia 40/2008 şi Decizia 11/2015 a Înaltei Curţi de Casaţie, precum şi Decizia Curţii Constituţionale a României nr. 794/2016”, ne-a explicat Filip Dumitrof, preşedintele Asociaţiei de Pensionari ”Dreptate şi Adevăr”.

SURSA: libertatea.ro 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.