anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Cum să ai grijă de anvelopele tale de vară (P)

GALERIE
_AAA4381-small-1169
  • _AAA4381-small-1169
- +

Odată ce media temperaturilor a crescut și minimele rar au trecut sub plus 7 grade, anvelopele de iarnă trebuie să dispară de pe mașini și să lase loc celor de vară. Unii amână totuși acest moment pentru a repartiza uzura între setul de iarnă și cel de vară. Este o greșeală, pentru că pneurile dedicate sezonului alb se tocesc excesiv odată ce temperaturile trec de 14 grade. Dar, totuși, cum să mărim anduranța anvelopelor de vară?

În primul rând, verificați regulat presiunea în roți. Acum există și opțiunea pentru a vă umfla anvelopele cu azot. Acest gaz inert are molecula mai mare și, prin urmare, pierderile sunt mai mici. În plus, coeficientul de dilatare al azotului este semnificativ mai mic decât al aerului înconjurător (care desigur, conține și el azot). Dacă le-ați umflat cu acest gaz, atunci deja ați scăpat de o grijă.

Mergeți să verificați și reglați unghiurile roților mașinii. Atenție, însă, multe mașini moderne au reglaje și pentru puntea spate, nu doar pentru puntea față! Dacă roata nu calcă perpendicular pe sol și unghiul de fugă nu este cel corect, anvelopele vor suferi o uzura accentuată pe exterior sau interior. Mai mult, un unghi dereglat duce și la o aderență mai scăzută și, implicit, o la o stabilitate mai slabă a mașinii.

Atenție la murdăria de pe anvelope. Atunci când mergeți cu mașina la spălătorie, nu uitați să spălați bine și anvelopele. Dacă mergeți la o spălătorie automată, gen tunel, atunci alegeți un program cu spălare a șasiului care va curăța bine și anvelopele. Produsele petroliere luate pe roți de pe asfalt (benzină, motorină, ulei, etc) deteriorează cauciucul din componența pneului.

Verificați periodic starea anvelopelor de vară (și nu numai). Chiar dacă v-ați asigurat că aveți presiunea corespunzătoare în anvelope și aveți unghiurile reglate, tot este bine să verificați aspectul pneurilor cel puțin o dată pe săptămână. Uneori se mai găsește un cui înfipt, o uzură anormală sau o gâlmă. Moment în care ar trebui să intrați pe anvelope.ro să căutați un pneu potrivit. Se recomandă schimbarea în set, pe punte. Nu mergeți niciodată cu o anvelopă nouă pe o parte și una uzată pe cealaltă.

Rotația anvelopelor nu este un mit! E adevărat, multe anvelope moderne sunt unidirecționale și/sau se pot monta doar pe o anumită punte a mașinii. Este evident că dacă aveți roți mai late pe spate decât pe față si sunt echipate cu pneuri unidirecționale, nu le veți putea roti. Una dintre cele mai simple soluții este să se mute roțile de pe spate pe față, iar cele de pe față pe diagonală pe spate. Această operațiune ar trebui făcută cam o dată la 8000 de kilometri. Astfel, nu veți ajunge cu două pneuri aproape tocite și alte două care să mai aibă un profil pentru încă cel puțin un sezon.

Verificați arcurile și amortizoarele mașinii, starea bucșelor și pivoților și, nu în ultimul rând, semibieletele de direcție. Dacă acestea nu sunt în stare bună, atunci orice reglaj ați face pe stand nu va avea efectul scontat pe drum. Este vorba, până la urmă, de siguranță și confort.

Atenție la lovituri! Știm cu toții că locurile de parcare nu sunt suficiente și că deseori trebuie să parcăm cu două roți pe bordură. Pentru aceasta, cel mai bine pentru anvelope este când parcați să nu urcați din inerție. Impactul anvelopei cu bordura poate duce la slăbirea sau chiar ruperea ranforsărilor metalice (sârmelor) ale anvelopei. Din nefericire, de foarte multe ori aceste șocuri sunt mai evidente pe interiorul roții, nu spre exterior.

Stilul de condus. Dar toate cele de mai sus pot fi anulate de un stil de condus agresiv, cu accelerări și frânări bruște. Îți recomandăm să ai grijă de cauciucurile tale. Iar când o sa ai nevoie sa le schimbi, vei găsi modelul potrivit pe anvelope.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Cosmin PAȘCA

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Aşa cum ANAF face publice listele marilor datornici persoane juridice, statul ar trebui să pună la dispoziţia cetăţenilor o listă, ideal sub forma unei aplicaţii, în care să existe un update la zi cu situaţia datornicilor infractori. Fireşte, nu înşiraţi acolo toţi găinarii, ci doar persoanele publice condamnate definitiv, respectiv cazurile penale cu prejudicii mari, să zicem de peste 50.000 de euro. Sunt informaţii de interes public, teoretic nu există vreun motiv să cadă sub incidenţa GDPR.

opinii

Inevitabilul scandal

Briscan ZARA

Inevitabilul scandal

Cele mai mari, mai sângeroase şi mai distrugătoare conflicte sunt acelea care au la bază atât diferenţe ideologice, cât şi interese de diverse feluri. Marile războaie au fost o asemenea combinaţie letală.

Soacra cu o singură noră

Cristina DANILOV

Soacra cu o singură noră

Două scaune sunt goale în Paradis - unul pentru o soacră bună și al doilea pentru o noră bună, am auzit pe cineva spunând odată. Iar tradițiile popoarelor lumii conving: natura tensionată a relației dintre soacră și noră este recunoscută de toată omenirea și în orice timp. 

Pe urmele incaşilor (II)

Mihai DORIN

Pe urmele incaşilor (II)

Lima este un loc de plecare, pentru a descoperi fabuloasa civilizaţie a incaşilor, nu o ţintă. Conchistadorii s-au ferit de vechile cuiburi de vulturi ale incaşilor, situate pe crestele Anzilor ori pe îngustele văi ale râurilor repezi. Lumea străveche e şi astăzi în inima munţilor; cea nouă, pe litoralul deşertic de la Pacific. Fractura e vizibilă până astăzi. 

pulspulspuls

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Zvonurile care tropăie prin târg de ceva vreme încoace legate de faptul că nea Măricel de la partidoiul local ar fi trimis la încălzire, printre alţii, şi un şef de spital ca să-l arunce la anul în competiţia pentru primărie, ei bine, cică aceste zvonuri ar arăta, de fapt, o strategie mai amplă la nivel naţional, şi nu ar fi neapărat o iniţiativă locală decât, eventual, în materie de alegere a omului. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

      Intrebarea zilei

      Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

      vezi raspunsuri

      Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.