Cum să avem grijă de buricul nou-născutului?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial (P)

Cum să avem grijă de buricul nou-născutului?

GALERIE
wm-dr-matei
 • wm-dr-matei
- +

Cordonul ombilical asigură, în timpul vieții intrauterine, legătura între placentă și făt și permite trecerea de elemente nutritive din sângele mamei în circulația copilului. După naștere, medicul va secționa cordonul ombilical. Bontul se va usca treptat și va cădea în maxim 3 săptămâni. Pentru evitarea infecțiilor și iritațiilor este important să acordăm o atenție sporită îngrijirii acestei zone.

Cordonul ombilical apare în săptămâna a 5-a de sarcină, fătul hrănindu-se prin vasele de sânge de la nivelul acestuia. Cordonul ombilical este alcătuit din 3 vase de sânge:

 • 1 venă, care transportă sângele oxigenat și nutrienții;
 • 2 artere, care transportă sângele neoxigenat, învelite într-un țesut gelatinos – gelatina Warthon – ce asigură protejarea vaselor.

După naștere medicul ligaturează (leagă provizoriu) și secționează cordonul la aproximativ 2 -2,5 cm de abdomenul copilului, aplicând o clemă sterilă. Astfel, fătul este separat de placentă. Ceea ce rămâne din cordonul ombilical, bontul (buricul), se usucă treptat și devine brun-negricios și dur. Involuția durează de la câteva zile la maxim 3 săptămâni, până când se va desprinde spontan.

După secționare, bontul ombilical se lasă liber, nu se pansează, se șterge cu comprese sterile îmbibate în alcool sanitar (sau alcool alb de 70 grade). Toaleta ombilicală se face de câteva ori pe zi. Pentru a grăbi cicatrizarea și a evita infecțiile, se aplică local pudră de antiseptice.

Când bontul cade, în zona de unde s-a desprins rămâne o mică plagă roșiatică ce se vindecă în câteva zile. Uneori, zona e acoperită de o mică crustă, sau, local, poate să existe o secreție seroasă sau o sângerare redusă. Toaleta trebuie să se facă în continuare, până la cicatrizarea completă.

Cum avem grijă de buricul nou-născutului?

Este recomandat să acordăm o atenție sporită îngrijirii buricului, pentru a evita infecțiile și iritațiile locale.

Ce este important să faceți?

 • Păstrați zona curată – toaleta locală se face cu comprese sterile, îmbibate în alcool sanitar, și pudre antiseptice, ori de câte ori este nevoie (măcar de 2 ori pe zi).
 • Toaleta ombilicală se realizează pe masa de înfășat, după spălarea prealabilă a mâinilor.
 • Este important să mențineți zona uscată – scutecul se poziționează întotdeauna sub buric, astfel fiind grăbită uscarea acestuia.
 • Baia nou-născutului este permisă – se va face baie parțială, cu o cantitate mai mică de apă, având grijă ca după baie să uscați complet zona, prin tamponare cu prosoape moi din bumbac.
 • Cordonul ombilical se vindecă natural – nu este necesar să îl ajutați să se detașeze.

Ce este granulomul ombilical?

Granulomul ombilical se întâlnește destul de des la nou-născuți. Granulomul arată ca un nodul mic, de culoare roz, neacoperit de piele, și apare din cauza cicatrizării deficitare după căderea bontului ombilical. Poate dispărea de la sine, într-o săptămână sau două, dar, în unele cazuri, poate persista până la câteva luni.

Granuloamele persistente și cele care irită necesită tratament cu nitrat de argint. Administrarea acestuia se face doar de către personalul medical avizat.

Trebuie să ne prezentăm la medic dacă observăm următoarele simptome:

 • baza cordonului se înroșește și se umflă;
 • sângerare continuă la nivelul cordonului;
 • miros neplăcut;
 • secreții locale gălbui, purulente;
 • agitația copilului.

Bontul ombilical poate constitui o poartă de intrare a microbilor în organismul bebelușului. Iată de ce este foarte importantă îngrijirea corectă a acestuia. În situația în care simptomele devin alarmante, recomandăm un consult medical de specialitate. Pentru informații și programări, aveți la dispoziție 0232 920  Call Center Arcadia.

Dr. Elena Matei, Medic primar Neonatologie, Medic specialist Pediatrie

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.