
Cum să-ți revii mai repede după abuzul alimentar de Sărbători? Sfaturi interesante de la dieteticianul ieșean Rada Baltag

Sărbătorile au trecut, iar întrebarea care revine în fiecare an este: cum scăpăm de kilogramele în plus acumulate în această perioadă? Potrivit reprezentanților sălilor de fitness din Iași, interesul pentru abonamente este deja în creștere, iar cererea la început de an devine tot mai mare de la an la an.
Aceștia observă că mulți studenți fie revin la sală și își reînnoiesc abonamentele, fie decid, după sărbători, să înceapă pentru prima dată antrenamentele. Rada Baltag (foto jos), nutriționist și dietetician din Iași, subliniază că alimentația joacă un rol esențial în procesul de slăbire, în timp ce sportul, deși important, contribuie doar în proporție de 10-15%.
Reducerea porțiilor la dimensiuni normale
Nutriționistul recomandă ca, după perioada sărbătorilor, marcată de un program alimentar dezorganizat și mese îmbelșugate, tranziția să se facă treptat către un program de mese bine stabilit. Este util să includem una-două gustări între mese pentru a susține această perioadă de adaptare.
Totodată, nutriționistul precizează că mesele ar trebui să fie consumate la intervale regulate și să devină parte dintr-o rutină firească. De asemenea, se recomandă reducerea porțiilor la dimensiuni normale, fiind atenți la aportul de grăsimi, sare și zahăr, în special zahărul rafinat. Mesele ar trebui simplificate, preferând alimente precum carne slabă, respectiv de pui, curcan sau pește slab, însoțită de o garnitură de legume. Acestea pot fi asezonate cu condimente, puțin ulei și zeamă de lămâie pentru a adăuga savoare.
Este esențial să revenim treptat la activitatea fizică
Nutriționistul-dietician ieșean Rada Baltag recomandă renunțarea definitivă la sosurile și dressingurile bogate în grăsimi, care sunt frecvente în perioada sărbătorilor, precum maioneza sau sosurile grele. Dacă simțim nevoia unui element care să lege preparatele, putem opta pentru iaurt grecesc sau o vinegretă mai ușoară. Un alt aspect important este hidratarea corespunzătoare. După perioada sărbătorilor, când consumul de alcool a fost adesea mai ridicat, corpul are nevoie de rehidratare pentru a se reface. Nutriționistul spune că o hidratare optimă sprijină procesele metabolice și stimulează metabolismul. De asemenea, este esențial să revenim treptat la activitatea fizică. Pentru persoanele sedentare, Rada Baltag sugerează să înceapă cu plimbări ușoare, iar dacă aleg să meargă la sală, să opteze inițial pentru activități precum mersul pe bandă sau exerciții simple de gimnastică, urmând să crească intensitatea treptat.
„În perioada de după sărbători, este important să acordăm prioritate consumului de alimente nutritive. Deși aceasta ar trebui să fie o practică constantă, este momentul să ne concentrăm din nou atenția asupra acestui aspect. Se recomandă consumul legumelor și fructelor de sezon, fructele fiind un înlocuitor excelent pentru nevoia de dulce. De asemenea, este esențial să includem proteine slabe, precum și carbohidrați complecși, cum ar fi cartofii copți, pastele integrale, orezul integral, lintea, năutul și fasolea. Varierea acestor alimente în dietă ne va ajuta să revenim treptat la o rutină alimentară sănătoasă și, implicit, la o greutate echilibrată”, a explicat dieteticianul.
- Citește și: Lista greșelilor alimentare pe care le facem de Sărbători. Sfaturile nutriționistului ieșean Rada Baltag
Rada Baltag atrage atenția asupra riscurilor asociate înfometării
Nutriționistul avertizează asupra unei tendințe frecvente după o perioadă de abundență: apelarea la înfometare ca metodă de slăbire. Unele persoane cred că reducerea drastică a porțiilor alimentare sau opțiunea de a sări peste mese va accelera procesul de scădere în greutate. Din păcate, efectul este contrar. Rada Baltag explică faptul că aceste practici stresează organismul, încetinesc metabolismul și duc la rezultate nesatisfăcătoare. Pe termen lung, ele pot provoca scăderea masei musculare, deoarece corpul este privat de nutrienții necesari pentru sănătate. Mai mult, acest comportament extrem poate genera un blocaj al greutății, astfel încât, în ciuda eforturilor mari de a slăbi, progresul este îngreunat.
Calitatea somnului are un impact semnificativ asupra comportamentului alimentar. S-a observat că, în cazul unei „datorii de somn” – nopți pierdute sau culcat târziu și somn de calitate slabă – crește considerabil consumul alimentelor pe fond de recompensă. Nutriționistul Rada Baltag spune că această oboseală cronică determină adesea un apetit crescut pentru alimente hiperprocesate, bogate în grăsimi și zahăr, deoarece acestea oferă cea mai mare satisfacție în cadrul mecanismului de recompensă, cunoscut și sub denumirea de alimentație hedonică.
„Exercițiul fizic și alimentația pot fi văzute ca un cuplu, fiecare având rolul său specific. În procesul de slăbire, alimentația joacă un rol principal, având o influență de aproximativ 80% sau chiar mai mult, în timp ce exercițiul fizic contribuie cu aproximativ 10-15%. Totuși, unul dintre marile beneficii ale exercițiului fizic este că ajută la menținerea masei musculare, un factor esențial în procesul de pierdere în greutate. Combinând o alimentație echilibrată, cu un aport optim de proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine, minerale și hidratare, alături de activitate fizică, putem obține rezultate excelente”, a precizat dieteticianul.
Recompoziția corporală este un factor mai important decât greutatea afișată pe cântar
Rada Baltag subliniază că recompoziția corporală este un factor mai important decât greutatea afișată pe cântar, deoarece este esențial să ne încadram în intervalele normale pentru procentul de grăsime corporală, masa musculară și indicele visceral. În ceea ce privește persoanele care nu fac sport și doresc să slăbească doar prin alimentație, acest lucru este posibil, dar progresul va fi diferit. Este posibil ca procesul să fie mai lent, iar perioadele de stagnare în greutate să apară mai rapid comparativ cu persoanele care combină alimentația corectă cu exercițiile fizice. Mai mult, practicarea sportului în timpul scăderii în greutate ajută la menținerea elasticității pielii, prevenind astfel formarea unui surplus de piele după pierderea în greutate.
În astfel de cazuri, un specialist, cum ar fi un dietetician sau nutriționist-dietetician, este extrem de util, deoarece poate oferi un ghidaj clar și personalizat celor care au nevoie. Având informațiile necesare, specialistul poate elabora un plan alimentar bine structurat, care să asigure un aport optim de macronutrienți, garantând astfel un parcurs corect și susținut pe termen lung. Acesta include și educația alimentară, în cadrul căreia se discută toate aspectele procesului de slăbire, inclusiv așteptările realiste și etapele unui proces corect de scădere în greutate. Colaborarea cu un specialist ajută, de asemenea, la stabilizarea greutății pe termen lung, iar cu sprijinul său, procesul devine mult mai ușor, clar și bine structurat.
Publicitate și alte recomandări video