Cum să depășești teama de eșec: Lecții de viață pentru tineri, la Zbor Hub Iași

vineri, 21 martie 2025, 20:00
5 MIN
 Cum să depășești teama de eșec: Lecții de viață pentru tineri, la Zbor Hub Iași

Pentru mulți tineri, frica de a eșua este o provocare constantă, care îi împiedică să-și atingă potențialul maxim. Teama de penibil, de a nu corespunde așteptărilor celor din jur sau de a nu fi suficient de buni este o problemă des întâlnită în rândul adolescenților. Experții sugerează că schimbarea perspectivei asupra eșecului ar putea fi cheia pentru a depăși aceste temeri și a transforma frica în oportunitate de învățare.

Peste 20 de elevi au avut ocazia să participe la un workshop dedicat gestionării emoțiilor, în special a fricii de eșec, organizat la Zbor Hub din Iași. Evenimentul a fost susținut de Irina Olariu, life coach cu o vastă experiență în lucrul cu tinerii, care le-a arătat acestora, prin exerciții, jocuri și tehnici de teatru, cum teama de eșec nu ar trebui să le controleze viața.

„E vorba despre teama de penibil, despre neîncredere în sine, despre cum ei cred că se vor face de rușine”, a precizat Irina Olariu.

Irina Olariu, life coach

Potrivit acesteia, una dintre cele mai mari piedici pentru tineri este opinia celor din jur, care uneori le poate afecta foarte mult încrederea în sine. Prin intermediul activităților din cadrul workshop-ului, Irina i-a învățat pe elevi să abordeze eșecul ca pe o lecție de viață, nu ca pe o rușine.

„Prin exerciții, teatru și jocuri ne vom da seama cum să accesăm termenul «eșec», pe care eu îl văd ca pe un beneficiu în viața noastră”, a adăugat ea.

Teama de eșec, o barieră invizibilă pentru tineri

În opinia Irinei Olariu, cheia depășirii unui eșec constă în schimbarea perspectivei.

„Tinerii ar trebui să privească eșecul ca pe o oportunitate, ca pe o lecție, și să se oprească pentru a se gândi ce le-a adus bun în viață acel eșec. Trebuie să ia partea bună a unei experiențe”, a spus aceasta, pentru „Ziarul de Iași”.

Irina le-a sugerat tinerilor să nu se lase descurajați de un rezultat negativ, cum ar fi o notă mică sau o despărțire, ci să se gândească la beneficiile ascunse ale acelei experiențe.

„Cumva, ar trebui să se oprească și să vadă din postura unui observator ce beneficii aduce acea perioadă din viața lor”, a completat Irina Olariu.

Frustrarea trecerii de la școala generală la liceu

Un moment pe care mulți tineri îl percep ca pe un eșec major este trecerea de la gimnaziu la liceu, mai ales atunci când nu reușesc să ajungă la școala sau profilul la care au visat.

„Aici eu le dau foarte multe exemple din experiența mea de viață, pentru că și eu am dat la liceul și facultatea pe care nu le-am vrut, dar acum îmi dau seama că tot ce mi s-a întâmplat a fost pentru binele meu”, a povestit Irina.

Deși este frustrant să înveți într-un loc unde nu rezonezi, aceasta le recomandă tinerilor să vadă partea bună a acestor momente și să abordeze viața cu mai mult optimism.

Tinerii trebuie să ceară ajutorul

Și totuși, cum pot învăța adolescenții să vadă partea plină a paharului?

„Le face bine să vină la workshop-uri și, în plus, trebuie să ceară ajutorul, fiindcă de unii singuri, într-adevăr, chiar nu vedem partea plină a paharului”, este recomandarea Irinei Olariu.

În cadrul workshop-ului, elevii au învățat că nu sunt singuri în fața problemelor lor.

„La asemenea întâlniri ei își dau seama că și alții au probleme, mai mari sau mai mici decât ale lor, iar astfel se regăsesc în ceilalți. Aceste experiențe îi ajută să vadă că mai este și altcineva ca ei”, a mai spus psihoterapeuta.

Tehnologia și comparațiile din mediul online

Irina Olariu a explicat că fricile tinerilor au fost amplificate de evoluția tehnologică și accesul la internet.

„Ne raportăm foarte mult la ceea ce fac ceilalți. Vizualizăm doar partea bună a ceea ce se postează, dar nu știm ce este în spate, prin ce au trecut acești oameni ca să ajungă acolo. Există o comparație pe care o fac tinerii între ei și cei din mediul online. Ei trebuie să înțeleagă că suntem toți diferiți, unici și chiar dacă unul are mai mult, poate ei prezintă altă abilitate. Nu știm să ne raportăm la noi. Suntem foarte mult pe exterior – ce spun alții despre mine, cum mă văd ceilalți și nu cum ne vedem noi”, a mai precizat life coach-ul.

Ce au învățat elevii?

La workshop au participat și 20 de elevi din proiectul Pro Ruralis, care, pe lângă lecțiile despre gestionarea emoțiilor, au învățat cum să își canalizeze energia și să creadă în dorințele lor. Printre lecțiile învățate de aceștia s-au numărat: importanța lucrului cu propriile emoții, cum vizualizarea visurilor le poate ajuta să le îndeplinească și faptul că gândirea pozitivă este un prim pas spre succes.

Asociația a încheiat un parteneriat cu Zbor Hub Iași și BCR, care implică întâlniri pe teme precum educația financiară, gestionarea emoțiilor și orientarea în carieră.

Parteneriat cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza

În plus, a fost încheiat un parteneriat între Pro Ruralis și Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar profesori din cadrul instituției de învățământ vor face ședințe de pregătire pentru Bacalaureat cu elevii de clasa a XII-a. Prima ședință are loc sâmbătă, 22 martie, la Limba română, cu conf. univ. dr. Emanuela Ilie, care este și coordonatoarea proiectului.

„La temelia acestui protocol de colaborare între Universitatea noastră și Asociaţia Pro Ruralis stau câteva convingeri foarte simple și cât se poate clare, din punctul meu de vedere. Prima este aceea că, astăzi mai mult ca oricând, este nevoie de astfel de gesturi,întregitoare, pe calea întoarcerii calde și empatice înspre celălalt. A doua este justificată de însăși natura profesiei noastre, care implică o serie de responsabilităţi esenţiale, pe care în goana după tot felul de profituri individuale rapide riscăm cel mai adesea să le uităm. A fi profesor înseamnă nu doar a transmite, fie și printr-o metodologie seducătoare, conţinuturi specializate, ci și a le infuza cu sens, a le folosi pentru a stârni emulaţie, a le facilita copiilor sau tinerilor în faţa cărora te afli schimbări interioare esenţiale, poate chiar epifanii”, a transmis Emanuela Ilie.

Pro Ruralis sprijină 102 elevi din mediul rural, ajutându-i să ajungă la liceele de elită din Iași și oferindu-le oportunități care altfel nu ar fi accesibile. Este vorba despre copiii inteligenți din mediul rural care au visuri mari, dar resurse puține. În cei peste 20 de ani de activitate, Pro Ruralis a oferit 2.100 de burse și a pregătit 355 de absolvenți.

Persoanele fizice pot redirecționa 3,5% din impozitul pe venit către Asociația Pro Ruralis, completând formularul 230. De asemenea, companiile pot redirecționa 20% din impozitul pe profit.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii