anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Advertorial

Cum să economisim până la 35% din consumul de energie iarna aceasta și să ne bucurăm de sărbători (P)

GALERIE
640
 • 640
- +
Fie că locuim într-o garsonieră sau apartament la bloc, fie că stăm la casă, există multiple metode de a consuma energie în mod eficient și să ținem costurile sub control, păstrând și confortul cu care suntem obișnuiți. Cu atât mai mult în luna decembrie, când temperaturile scad și, în mod normal, consumul de energie electrică și gaz crește, și când petrecem mai mult timp în casă și gătim mai mult.
 
10 metode simple de a ține costurile cu energia sub control
 
Putem aplica o serie de metode foarte simple și la îndemână pentru fiecare, pentru a scădea imediat consumul de energie. Experții Enel și Energy Policy Group (EPG) dau următoarele sfaturi:
 
1. Să folosim numai decorațiuni de sărbători care au în componență becuri cu LED, deoarece acestea consumă de șase ori mai puțină energie decât cele incandescente; 
2. Să stingem toate luminile decorative când nu suntem acasă sau noaptea când mergem la somn. Să deconectăm, pe timp de zi, luminițele de la bradul de Crăciun;
3. Să stingem becurile la părăsirea încăperii, chiar dacă plănuim să revenim peste câteva minute;
4. Să utilizăm capacele vaselor în timp ce gătim. Acestea conservă căldura în interiorul recipientului și ajută la reducerea timpului de gătit, precum și a consumului de energie cu 10%
5. Când gătim și sunt mai multe persoane în locuință, să oprim sau să reducem căldura, deoarece cea generată de cuptor și de numărul mare de persoane este suficientă pentru a păstra temperatura la un nivel optim;
6. Să pornim mașina de spălat vase doar atunci când este plină;
7. Să închidem ușile și geamurile încăperilor pentru a împiedica pierderile de căldură;
8. Să nu pornim căldura înainte de a aerisi locuința. Aerisirea nu trebuie să depășească 15 minute;
9. Să folosim un termostat inteligent sau robinete termostatice pentru a încălzi numai camerele dorite, iar în restul  încăperilor să menținem o temperatură minimă;
10. Să setăm mașina de spălat rufe la maximum 30ºC pentru a economisi până la 15% din consumul de energie
 
Dacă punem în practică aceste recomandări în preajma sărbătorilor de iarnă, putem economisi până la 35% din consumul de energie.
 
Câtă energie consumă o instalație de brad?
 
De sărbători, trebuie să acordăm o atenție sporită diverselor instalații luminoase, cum este cea pentru brad. O instalație de brad clasică de 100 de becuri, cu un consum mediu de 0,45 wați per bec, ajunge să consume cam 7 kWh pe lună. O instalație cu specificații similare (100 becuri), dar cu becuri cu LED, va avea un consum de 0,0075 kWh. Utilizând-o aproximativ cinci ore pe zi timp de o lună, aceasta va avea un consum lunar de doar 1 kWh, spun experții Enel și EPG.
 
Electripedia, platforma cu sfaturi de eficiență energetică pentru toți 
 
Mult mai multe sfaturi despre cum să consumăm energie în mod inteligent, fără să renunțăm la confort, găsim pe Electripedia, o platformă cu conținut original, generat de Enel cu partenerii. Acolo sunt publicate numeroase informații utile despre ce putem face concret pentru a scădea risipa de energie, sunt demontate mituri, sunt prezentate scenarii de consum bazate pe calcule reale, totul pentru a răspunde nevoii de a fi eficienți energetic. Pe baza scenariilor prezentate, o gospodărie poate calcula ce tip și câți consumatori să folosească într-o perioadă anume de timp, de exemplu dacă are ca obiectiv un consum lunar de energie electrică de până la 100 kWh sau 255 kWh, pentru a putea beneficia de măsurile de plafonare a prețurilor la energie.
 
Izolarea locuinței, iluminatul inteligent, tipul de centrală termică pe care să îl alegem, alături de accesoriile pentru sistemele de tip smart home sunt doar câteva dintre soluțiile concrete pe care le găsim descrise în amănunt pe Electripedia și care ne ajută să consumăm energie în mod inteligent.
 
Cum să facem să fim facturați pentru consumul real de energie dintr-o lună?
 
Alături de toate măsurile de consum eficient prezentate mai sus, pentru a ține costurile cu energia sub control este necesar și să transmitem lunar indexul în perioada alocată. Evităm astfel diferențele dintre consumul efectiv realizat și cel estimat în lipsa indexurilor citite. Pentru a face acest lucru, aflăm care este perioada de transmitere a indexului chiar din factura noastră. Clienții Enel Energie și Enel Energie Muntenia găsesc această informație pe factura de piață concurențială, în pagina 3. În acest mod, se vor putea emite facturi care să reflecte consumul real al fiecărui consumator.
 
Este la fel de important să permitem accesul la contor reprezentanților operatorilor de distribuție, acolo unde aparatul de măsură se află în incinta locului de consum.
 
Cum poți contacta furnizorii Enel?
 
Toate activitățile operaționale ale Enel în România se desfășoară și vor continua să se desfășoare în mod normal, fără a afecta clienții finali care vor beneficia în continuare de toate serviciile și produsele cu care sunt obișnuiți.
 
Avem la dispoziție un întreg ecosistem digital de interacțiune, menit să ne însoțească pe tot parcursul experienței alături de companiile Enel. Astfel, putem primi factura electronică la energie electrică sau gaze naturale, imediat ce a fost emisă: în aplicația MyEnel (care poate fi activată cu ușurință fie online, pe my.enel.ro, fie prin descărcarea pe telefonul mobil din App Store, Google Play și direct pe telefoanele Huawei), pe mail sau prin SMS, sau putem opta pentru descărcarea copiei facturii de aici.
 
În MyEnel, putem și plăti facturile, ne putem înregistra indexul sau verifica balanța de plată, alături de alte funcționalități utile. În plus, avem acces și la un asistent virtual care oferă suport pentru mai multe tipuri de operațiuni de tip self-care ce vin în întâmpinarea celor mai frecvente solicitări: soldul la zi, confirmarea unei plăți, neprimirea facturii, activarea facturii electronice, modalitatea de obținere a unei copii a facturii, adeverința de sold zero.
 
Toate modalitățile de contact ale furnizorilor Enel pot fi găsite aici.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.