Cum să evităm transformarea pandemiei COVID-19 în "pandemie economică"
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cum să evităm transformarea pandemiei COVID-19 în "pandemie economică"

GALERIE
Alin Andries
  • Alin Andries
- +

În timp ce pandemia COVID-19 generată de virusul SARS-CoV-2 se extinde la nivel global, autorităţile încă se "luptă" să înţeleagă modul de propagare şi să identifice cele mai eficiente modalităţi de gestionare ale epidemiei. 

În ultimele săptămâni autorităţile din întreaga lume au luat măsuri drastice pentru a minimiza consecinţele coronavirusului asupra sănătăţii şi vieţii populaţiei. Din nefericire, s-a dovedit că virusul este la fel de contagios din perspectivă economică precum este şi din perspectivă medicală. Restricţiilor stricte impuse la nivel naţional şi internaţional (carantină individuală sau colectivă, munca de acasă, restricţii de circulaţie, închiderea şcolilor, a restaurantelor etc.) s-au dovedit a fi cele mai eficiente măsuri de atenuare a ritmului de răspândire a virusului, dar din păcate au un impact major şi dramatic asupra populaţiei şi economiei. Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) estimează că închidere anumitor sectoare de activitate poate genera o reducere a Produsului Intern Brut mediu între 15 şi 35%, scăderea economică depinzând de cât de lungă va fi perioada în care vor fi active aceste măsuri, precum şi de nivelul de dezvoltare a economiei1.

Astfel, recesiunea globală pare inevitabilă şi întrebarea nu mai este dacă ne va afecta, ci cât de mult şi pentru ce perioadă. Dacă pe termen scurt prioritar pentru autorităţi este reducerea numărului persoanelor infectate şi a victimelor, pe termen mediu autorităţile trebuie să anticipeze şi să adopte măsuri care să reducă efectele crizei economice generate de pandemie. Ideal ar fi ca măsurile de gestionare şi combatere a crizei de sănătate, care sunt prioritare, să stea la baza recuperării efectelor crizei economice şi să fie însoţite de un set de măsuri economice.

În primul rând, autorităţile ar trebui să sprijine administrativ şi financiar redirecţionarea capacităţilor productive existente pentru a depăşi deficienţele în creştere de echipamente şi servicii necesare pentru a răspunde eficient la pandemie. Este primordial ca guvernul să finanţeze producţia internă de măşti şi materiale de protecţie, ventilatoare, precum şi dotarea cu echipamente, consumabile şi personal a spitalelor existente, dar şi construcţia de spitale noi (precum spitalele militare construite în Bucureşti şi Constanţa) sau conversia unor structurilor existente. În România s-a dovedit că este absolut necesar angajarea de personal medical suplimentar, precum şi instruirea corespunzătoare a personalului.

Al doilea set de măsuri trebuie să se refere la menţinerea proviziilor indispensabile populaţiei, în special hrană, medicamente şi combustibil. Această problemă este una duală, în primul rând trebuie asigurată producţia şi disponibilitatea acestor bunuri în magazine şi farmacii, precum şi asigurarea că populaţia are mijloacele de plată necesare achiziţionării acestora. Astfel, este necesară sprijinirea firmelor pentru a putea continua să furnizeze bunuri şi servicii esenţiale, în special facilitarea accesului acestor firme la surse de finanţare şi lichidităţi. La fel cum din perspectivă medicală este acordată o atenţie deosebită grupelor de risc (persoane în vârstă sau persoane cu alte afecţiuni cronice), la fel şi din perspectivă economică trebuie acordată o atenţie deosebită asigurării unor mijloace suficiente pentru achiziţionarea acestor bunuri şi servicii de către persoanele din grupurile sociale vulnerabile, dar şi a persoanelor afectate direct de restricţiile impuse de autorităţi.

Al treilea set de măsuri trebuie să se refere la pregătirea "terenului" pentru repornirea economiei atunci când criza medicală va fi rezolvată. Astfel, vor fi necesare măsuri care să determine atât creşterea ofertei de bunuri şi servicii, cât şi creşterea cererii agregate.

Până în prezent, Banca Naţională a României a adoptat un set de măsuri de politică monetară şi macroprudenţială pentru a asigura băncilor fluxuri neîntrerupte de numerar pentru toate operaţiunile, inclusiv cele de lichidităţi pentru bancomat, precum şi buna funcţionare a sistemelor de plăţi şi de decontare2. Guvernul României a anunţat de asemenea un set de măsuri prin care să sprijine populaţia şi firmele aflate în dificultate, printre care cele mai importante fiind suportarea din bugetul asigurărilor pentru şomaj a indemnizaţiei de care beneficiază salariaţii pentru perioada suspendării contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activităţii3, posibilitatea amânării ratelor la bancă până la o perioadă de 9 luni4 şi acordarea de garanţii de stat pentru creditele contractate de firme5.

Criza generată de pandemia COVID 19 este diferită de criza din 2008 care a fost declanşată pe pieţele financiare din cauza ineficienţei sistemelor de guvernanţă, astfel în vederea reducerii efectelor acestei crize va fi nevoie ca autorităţile naţionale, dar şi cele europene să adopte măsuri neconvenţionale. Amploarea acestor măsuri va depinde de amploarea crizei de sănătate.

1 https://read.oecd-ilibrary.org/view/?refâ126_126496-evgsi2gmqj&titleâEvaluating_the_initial_impact_of_COVID-19_containment_measures_on_economic_activity&fbclidâIwAR1RynkMo8-VFrTIeHq5YTBwlSjl-HwmvpeYM1S1r9gEsl5rq-bDzLDWEvM

2 https://www.bnr.ro/Comunicate-de-presa-1004.aspx

3 http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/comunicare/comunicate-de-presa/5839-guvernul-a-stabilit-conditiile-pe-perioada-starii-de-urgenta

4 https://gov.ro/ro/guvernul/procesul-legislativ/note-de-fundamentare/nota-de-fundamentare-oug-nr-37-30-03-2020&page=1

5 http://www.just.ro/wp-content/uploads/2020/03/ordonanta-urgenta-29-2020-m-of-230-din-21-mar-2020.pdf

 

Alin Andrieş este profesor universitar doctor la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Europa se loghează în reţea

Lucian DÎRDALA

Europa se loghează în reţea

Platforma digitală, accesibilă la adresa futureu.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Sigur că tot talentul, pregătirea minuţioasă şi inspirată la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Constantin Bugeanu (din păcate, rolul său de pedagog în formarea dirijorilor afirmaţi ulterior este trecut astăzi sub tăcere...), pregătirea permanentă după absolvire l-au detaşat pe Cristian Mandeal din rândurile generaţiei sale, dorinţa de a învăţa în continuare, de a-şi înfăptui concepţia interpretativă fructificând ocaziile apărute, i-au asigurat evoluţia. 

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

pulspulspuls

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Atenţie mare în aceste zile nu numai la ştirile politice mai şugubeţe, stimaţi telespectatori, ci şi la alea economice mai săltăreţe, că şi de-aici pot sări iepuri după care să alergi de-ţi ies ochii din cap şi tot să nu-i prinzi. 

Caricatura zilei

Fără facebook

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.