
Dacă vă faceți planuri să ieșiți la grătar cu prietenii sau dacă vă pregătiți lista de cumpărături pentru o masă demnă de un 1 mai muncitoresc, dar nelucrător, e bine să aveți în vedere recomandările directorului general al Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă, Autoritatea Naţională pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel.
La prima vedere, aceste recomandări sunt atât de simple încât nici nu te gândești că ar putea să-ți scape din vedere, dar puțină atenție acordată cumpărăturilor poate face diferența între o zi de sărbătoare reușită și una cu dureri de burtă.
Atenție la aspectul cărnii tocate
Românii care urmează tradiția meselor cu mici și bere de 1 mai, ar trebui să fie atenți, în primul rând, la aspectul cărnii tocate, la culoare și la miros. „Nu cumpărați produse neetichetate! Eticheta trebuie să conțină informații despre ingredientele alergene și termenul de valabilitate. Refuzați produsele cu etichete lipsă, modificate sau expirate. Evitați achiziția de carne tocată din locuri neautorizate – riscați să cumpărați produse nesigure!”, atrage atenția Paul Anghel, directorul general al Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă de la ANPC, într-o postare pe pagina sa de Facebook. Paul Anghel are o recomandare și pentru cumpărătorii de bere: „verificați integritatea ambalajului, limpiditatea și data durabilității minimale”.
Sfaturile sale vin ca urmare a faptului că în anii anteriori, cu ocazia controalelor făcute în această perioadă, ANPC a depistat comercianți care vindeau produse expirate sau fără etichetă, alimente cu urme de mucegai, precum și nerespectarea temperaturilor de depozitare și a condițiilor igienico-sanitare, lipsa informării privind alergenii sau proveniența produselor (proaspete vs. decongelate) și folosirea de ulei ars și ustensile neigienizate.
Ambalajele trebuie să fie intacte
Aceste controale au vizat atunci zonele de agrement deschise de 1 mai. În ce îi privește pe consumatorii care vor merge în acest an în zone de agrement, sfaturile pentru ei sunt următoarele:
- Asigurați-vă că produsele sunt expuse în vitrine frigorifice funcționale.
- Ambalajele trebuie să fie intacte, iar etichetele să conțină toate informațiile necesare.
- Vânzătorii trebuie să fie echipați corespunzător și să respecte regulile de igienă.
- Verificați concordanța între prețurile afișate și cele de pe bonul de casă.
Solicitați și păstrați bonul fiscal – este singura dovadă în cazul unei reclamații justificate!
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Publicitate și alte recomandări video