Cum sa faci diferenta intre distractie si dependenta (P)

vineri, 06 decembrie 2024, 01:45
4 MIN
 Cum sa faci diferenta intre distractie si dependenta (P)

In aceste vremuri avem multe activitati pe care le putem face pentru a petrece timp liber si pentru a ne relaxa. Insa ce facem atunci cand acestea care initial sunt considerate distractive ajung sa creeze o anumita dependenta?

Vom vorbi astfel in cele ce urmeaza despre cum poti identifica semnele care duc la dependenta si cum sa mentii un echilibru sanatos.

Ce inseamna sa te distrezi?

O sa incep sa vorbesc de una dintre activitatile de distractie care creeaza probleme majore in ceea ce inseamna dependenta si anume jocurile de noroc.

In anul 2024 apar din ce in ce mai multe cazinouri online (click aici pentru a vedea care sunt acestea), astfel ca posibilitatile de joc devin foarte multe. Acesta nu este un lucru rau, insa trebuie tinut cont de faptul ca jocurile de noroc pot provoca dependenta, astfel ca este necesar sa luam masuri pentru a impiedica acest lucru.

In primul rand, jocurile de noroc ar trebui privite ca o forma de divertisment si nu ca o forma de a face bani. Multa lume uita acest lucru si tocmai din aceasta cauza cade prada dependentei.

A te distra sanatos inseamna:

  • Sa fii bucuros fara consecinte negative
  • Sa poti alege sa faci sau sa nu faci acea activitate

Pentru a nu dezvolta dependenta fata de jocurile de noroc, iti recomand sa faci urmatoarele lucruri:

  • Stabileste un buget de joc – inainte de a incepe sa joci efectiv la un cazino, iti recomand sa stabilesti o suma pe care esti dispus sa o investesti la aceste jocuri. Suma nu ar trebui sa depaseasca niciodata 10% din veniturile tale lunare totale
  • Stabileste limite clar de timp – pentru fiecare sesiune de joc, este necesar sa stabilesti o limita de timp si sa o respecti cu strictete, indiferent de ce se intampla in sesiunea de joc

Distractia poate avea si alte forme si include: activitati sportive, jocuri de societate cu prietenii, jocuri video sau alte hobby-uri. Scopul prinicipal este relaxarea si reducerea stresului acumulat.

Semnele dependentei

Dependenta apare in momentul in care acea activitate pe care o facem pentru a ne petrece timpul liber devine o obsesie. Dependenta nu este limitata la vicii precum fumat, alcool sau jocuri de noroc ci include si activitati precum jocurile video sau dependenta de telefon mobil (in special retelele de socializare).

Iata care sunt principalele semne ale dependentei:

  • Nevoia de a face acea activitate – chiar daca nu e o necesitate, simti ca trebuie sa faci acel lucru
  • Pierzi foarte mult timp – acea activitate care iti aducea bunastare iti ocupa acum cea mai mare parte din timp
  • Neglijeli persoanele de langa tine sau activitatea de la locul de munca
  • Faci in continuare acea activitate chiar daca aceasta iti dauneaza

Si ca sa-ti dau un exemplu concret, dependenta inseamna atunci cand joci jocuri video foarte mult timp pe zi, neglijand munca, familia, prietenii si chiar sanatatea.

Cum realizezi ca ai trecut la distractie la dependenta?

Daca iti place sa faci acea activitate, cel mai probabil nu vei observa faptul ca ai trecut de la distractie la dependenta. Insa iti poti pune cateva intrebari pentru a vedea daca acest lucru este adevarat:

  • Chiar ma bucur de aceasta activitate sau doar mi-a intrat in reflex? – daca pur si simplu ti-a intrat in reflex si nu iti mai aduce aceeasi stare de bine ca la inceput, poate fi un semn de dependenta
  • Pot sa ma opresc? – daca nu mai faci acea activitate si nu simti nevoia de a continua, inseamna ca cel mai probabil a fost distractie.
  • Cum imi afecteaza viata personala? – daca o anumita activitate iti afecteaza viata de zi cu zi sau relatiile cu celelalte persoane, atunci foarte probabil aceasta nu mai este doar o distractie
  • Ce spun personele din jurul meu? – daca mai multe persoane ti-au atras atentia asupra faptului ca o anumita activitate nu iti face bine, atunci ar trebui sa-ti pui un semn de intrebare daca aceasta este distractie sau depenedenta

Sfaturi pentru pastrarea unui echilibru

Iata cateva sfaturi pe care le poti aplica pentru a pastra un echilibru in viata ta:

  • Stabileste limite de timp – asa cum spuneam si mai sus atunci cand am vorbit de jocuri de noroc, in orice activitate este importanta stabilirea unei limite de timp. De exemplu, daca vrei sa te relaxezi la jocuri video, stabileste o limita clara de timp pe care sa n-o depasesti.
  • Fa mai multe activitati – nu te limita la o singura activitate pentru a-ti oferi satisfactie. Exploreaza mai multe hobby-uri sau activitati pentru a nu deveni dependent de una singura.
  • Cere ajutor – daca simti ca nu te poti opri din activitatile pe care le faci, nu ezita sa cauti ajutor specializat. Un consilier te poate ajuta sa intelegi mai bine problema si sa gasesti solutii pentru a trece peste.

H2 Concluzie

In concluzie, este extrem de important ca distractia sa fie o parte importanta a unei vieti echilibrate, insa este de asemenea foarte important sa recunoastem din timp semnele unei posibile dependente.

Prin indentificarea acestor semne, te poti bucura de activitatile care iti aduc bunastare fara alte riscuri asociate. Echilibrul intre distractie si dependenta nu inseamna sa renunti la activitatile care-ti plac ci mai degraba la a te bucura de acestea fara a pierde controlul.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii