Cum să faci rost de un obiect de care ai nevoie dar nu ai bani
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

O idee excelentă pentru cei loviţi de criză şi nu numai

Cum să faci rost de un obiect de care ai nevoie dar nu ai bani

Persoanele care au obiecte pe care vor să le dea la schimb altor persoane vor putea face asta în incinta ceainăriei Cărtureşti din Palas Mall.

GALERIE
carturesti
  • carturesti
- +

Ieşenii pot să economisească bani schimbând obiectele pe care nu le mai întrebuinţează cu altele ce le sunt de folos, participând vinerea viitoare, pe 26 aprilie, la un eveniment inedit. Începând cu ora 19, cei interesaţi pot aduce în ceainăria Cărtureşti din Palas Mall unul sau mai multe obiecte pentru schimb, împrumut sau donaţie.

 

Evenimentul este organizat de coordonatorii platformei „Use Together”, singura din ţară care promovează conceptul de consum colaborativ. Iniţiativa îi aparţine unei echipe de tineri ingineri, informaticieni şi economişti din Cluj-Napoca. Plafforma, care poate fi accesată la adresa www.usetogether.com, a fost lansată în august 2012, iar în jurul acesteia s-a dezvoltat până în prezent o comunitate care numără peste 1.200 de membri, din Cluj-Napoca, Bucureşti, Timişoara, Braşov, Oradea sau Iaşi. Conceptul acesteia e unul simplu, iniţiatorii plecând de la ideea că oamenii cumpără numeroase lucruri pe care le folosesc de câteva ori, după care le depozitează prin debarale sau pe balcon, cu gândul că poate vor avea din nou nevoie de ele.
 
" În 80% din timp folosim 20% dintre lucrurile pe care le avem”
 
„Dacă diverse obiecte ar fi folosite de mai multe persoane, atunci n-ar mai fi nevoie ca respectivele obiecte să fie produse în cantităţi mari, astfel că se economisesc şi resursele Planetei. Proiectul nostru are, aşadar, şi o componentă ecologică. A folosi la comun înseamnă să utilizăm resursele într-un mod inteligent şi sustenabil pentru a economisi bani, pentru a polua mai puţin şi pentru a cunoaşte oameni de calitate cu interese comune. De fapt, noi ne dorim beneficiile pe care ni le oferă obiectele, şi nu obiectele în sine. Vrem să ascultăm muzică, nu să avem un CD. Vrem să citim o carte, nu să avem o carte. Vrem să tundem iarba, nu să avem maşina noastră de tuns iarba. Se aplică şi la obiectele noastre principiul lui Pareto. În 80% din timp folosim 20% dintre lucrurile pe care le avem”, arată Victor Miron, iniţiatorul proiectului. Prin intermediul platformei menţionate, s-au facilitat până în prezent schimburi, împrumuturi sau donaţii de laptopuri, telefoane mobile, aparate foto, GPS-uri, modemuri, diverse scule, instrumente muzicale, cărţi, CD-uri, DVD-uri sau parfumuri.
 
Tranzacţii neobişnuite
 
Au avut loc, totodată, „tranzacţii” mai puţin obişnuite. „Au fost membri ai comunităţii care au dorit să schimbe periodic ceasuri de mână. De asemenea, îmi amintesc că cineva a dat o plasă de morcovi pentru mai multe discuri de vinil şi că au fost şi situaţii în care s-a oferit un obiect pentru un serviciu, de exemplu vinete congelate pentru o şedinţă foto. Eu am dus o domnişoară cu maşina de la Cluj la Timişoara şi am primit un tablou în schimb, domnişoara respectivă fiind pictoriţă”, a exemplificat Victor Miron. Pe site există, totodată, o secţiune unde utilizatorii pot anunţa ce alte obiecte sau servicii le-ar fi utile, însă nu sunt disponibile deocamdată. Site-ul poate fi accesat gratuit, iar ca să devii membru trebuie să te invite un prieten. În cazul în care nu cunoşti pe nimeni care să fie membru, trebuie să aplici pentru o invitaţie. Întrucât „tranzacţiile” se fac mizându-se pe buna credinţă a celor implicaţi, fiecare utilizator primeşte de la ceilalţi membri calificative. Cei care se dovedesc a fi neserioşi sunt taxaţi,ca să fie evitaţi. Cu scopul de a populariza principiile care au stat la baza dezvoltării platformei şi de a oferi un cadru pentru schimburi directe, coordonatorii proiectului „Use Together” organizează întâlniri lunare în fiecare dintre oraşele amintite.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfipte-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfipte-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Iohannis în Egipt

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.