Cum să faci rost de un obiect de care ai nevoie dar nu ai bani
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

O idee excelentă pentru cei loviţi de criză şi nu numai

Cum să faci rost de un obiect de care ai nevoie dar nu ai bani

Persoanele care au obiecte pe care vor să le dea la schimb altor persoane vor putea face asta în incinta ceainăriei Cărtureşti din Palas Mall.

GALERIE
carturesti
  • carturesti
- +

Ieşenii pot să economisească bani schimbând obiectele pe care nu le mai întrebuinţează cu altele ce le sunt de folos, participând vinerea viitoare, pe 26 aprilie, la un eveniment inedit. Începând cu ora 19, cei interesaţi pot aduce în ceainăria Cărtureşti din Palas Mall unul sau mai multe obiecte pentru schimb, împrumut sau donaţie.

 

Evenimentul este organizat de coordonatorii platformei „Use Together”, singura din ţară care promovează conceptul de consum colaborativ. Iniţiativa îi aparţine unei echipe de tineri ingineri, informaticieni şi economişti din Cluj-Napoca. Plafforma, care poate fi accesată la adresa www.usetogether.com, a fost lansată în august 2012, iar în jurul acesteia s-a dezvoltat până în prezent o comunitate care numără peste 1.200 de membri, din Cluj-Napoca, Bucureşti, Timişoara, Braşov, Oradea sau Iaşi. Conceptul acesteia e unul simplu, iniţiatorii plecând de la ideea că oamenii cumpără numeroase lucruri pe care le folosesc de câteva ori, după care le depozitează prin debarale sau pe balcon, cu gândul că poate vor avea din nou nevoie de ele.
 
" În 80% din timp folosim 20% dintre lucrurile pe care le avem”
 
„Dacă diverse obiecte ar fi folosite de mai multe persoane, atunci n-ar mai fi nevoie ca respectivele obiecte să fie produse în cantităţi mari, astfel că se economisesc şi resursele Planetei. Proiectul nostru are, aşadar, şi o componentă ecologică. A folosi la comun înseamnă să utilizăm resursele într-un mod inteligent şi sustenabil pentru a economisi bani, pentru a polua mai puţin şi pentru a cunoaşte oameni de calitate cu interese comune. De fapt, noi ne dorim beneficiile pe care ni le oferă obiectele, şi nu obiectele în sine. Vrem să ascultăm muzică, nu să avem un CD. Vrem să citim o carte, nu să avem o carte. Vrem să tundem iarba, nu să avem maşina noastră de tuns iarba. Se aplică şi la obiectele noastre principiul lui Pareto. În 80% din timp folosim 20% dintre lucrurile pe care le avem”, arată Victor Miron, iniţiatorul proiectului. Prin intermediul platformei menţionate, s-au facilitat până în prezent schimburi, împrumuturi sau donaţii de laptopuri, telefoane mobile, aparate foto, GPS-uri, modemuri, diverse scule, instrumente muzicale, cărţi, CD-uri, DVD-uri sau parfumuri.
 
Tranzacţii neobişnuite
 
Au avut loc, totodată, „tranzacţii” mai puţin obişnuite. „Au fost membri ai comunităţii care au dorit să schimbe periodic ceasuri de mână. De asemenea, îmi amintesc că cineva a dat o plasă de morcovi pentru mai multe discuri de vinil şi că au fost şi situaţii în care s-a oferit un obiect pentru un serviciu, de exemplu vinete congelate pentru o şedinţă foto. Eu am dus o domnişoară cu maşina de la Cluj la Timişoara şi am primit un tablou în schimb, domnişoara respectivă fiind pictoriţă”, a exemplificat Victor Miron. Pe site există, totodată, o secţiune unde utilizatorii pot anunţa ce alte obiecte sau servicii le-ar fi utile, însă nu sunt disponibile deocamdată. Site-ul poate fi accesat gratuit, iar ca să devii membru trebuie să te invite un prieten. În cazul în care nu cunoşti pe nimeni care să fie membru, trebuie să aplici pentru o invitaţie. Întrucât „tranzacţiile” se fac mizându-se pe buna credinţă a celor implicaţi, fiecare utilizator primeşte de la ceilalţi membri calificative. Cei care se dovedesc a fi neserioşi sunt taxaţi,ca să fie evitaţi. Cu scopul de a populariza principiile care au stat la baza dezvoltării platformei şi de a oferi un cadru pentru schimburi directe, coordonatorii proiectului „Use Together” organizează întâlniri lunare în fiecare dintre oraşele amintite.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Riscuri şi costuri pandemice

Alexandru LĂZESCU

Riscuri şi costuri pandemice

Dacă nu se iese din cercul vicios în care mediatizarea sufocantă împinge guvernele către o continuare a măsurilor restrictive severe de o manieră unidimensională care ignoră riscurile economice şi societale, pandemia va provoca sechele cu urmări potenţial catastrofale.

Filmuletul zilei

opinii

Un chip pururi adorat

Nichita DANILOV

Un chip pururi adorat

A luminat ea, femeia, vreodată, inima lui bântuită de disperare şi dorinţă de moarte? În întunecatele clipe ale existenţei sale, şi-a adus oare aminte Eminescu de trecerea Veronicăi prin viaţa sa? Sau a fost şi ea o dezamăgire pustiitoare, cum deseori e existenţa oricăruia dintre noi pentru un altul? A fost ea picătura de neant ce a umplut paharul suferinţei sale sau stropul de lumină ce i-a împrăştiat, fie şi pentru o clipă, întunericul?

Un spectacol de Ziua Culturii Naţionale

Dana ȚABREA

Un spectacol de Ziua Culturii Naţionale

De Ziua Culturii Naţionale, 15 ianuarie 2021, Teatrul din Iaşi a oferit publicului un spectacol dezgheţat, plin de miez şi lipsit de emfază. Carmen Dominte a câştigat cu „Sindromul Quijote” prima ediţie a proiectului Lecturi3, un parteneriat între Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi revista ALECART, având ca scop promovarea dramaturgiei contemporane din ţară şi Republica Moldova prin spectacole-lectură.

Regele „cârpaci” şi virtuţile secundare

Michael ASTNER

Regele „cârpaci” şi virtuţile secundare

Eram încă la ţară, la Amnaş, când am auzit, nu mai ştiu la ce emisiune de pe Radio România Actualităţi, cum că în epocă un caricaturist de la nu ştiu ce revistă de umor l-a prezentat pe regele Carol I drept cârpaci. Adică, vezi Doamne, ditamai regele umbla cu lucruri cârpite. Nu ţin minte, din păcate, de ce anume era vorba, de ciorapi sau altceva, dar asta n-are importanţă: ideea e că s-a făcut mişto de Carol I pe tema asta aşa, de parcă Regatul României era o ţară nu săracă, nu recent născută undeva la periferia Europei, ci vreuna cu vechime într-ale civilizaţiei şi-a bunăstării!

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

N-a pățit-o numai Trump

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.