anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Cum să mimezi cu succes în politică

GALERIE
Alexandru-Calinescu
  • Alexandru-Calinescu
- +

Aşa cum falsificatorii de tablouri introduc pe piaţă pânze care îi pot înşela pe cumpărătorii de bună credinţă, la fel partidele noastre ne procopsesc cu falsuri de oameni politici. Aceste surogate de politicieni mimează că au doctorate, că au făcut stagii în străinătate, că averea lor nu e a lor, ci a nevestelor, că au principii, că se sacrifică pentru binele ţării...

Se poate observa, în viaţa politică, o adevărată voluptate a mimării. O performanţă remarcabilă a reuşit recent premierul Ciucă atunci când a mimat că vorbeşte cu Ion, robotul promovat pe post de consilier. Dacă am înţeles bine, conversaţia n-a avut loc cu adevărat, deoarece replicile robotului erau preînregistrate, şi de fapt nu el dădea replica pentru că încă nu fusese pus în funcţiune. E un frumos exemplu de potemkiniadă, adusă la standarde moderne. Pretinsa conversaţie între prim-ministru şi „consilier” nu este însă mai puţin interesantă. Întrebat de „robot” ce e România, Ciucă dă un răspuns (mă rog, se face că dă) memorabil: „România este o ţară frumoasă cu oameni frumoşi”. Imediat, gândul mi-a zburat la Dan Puric, în a cărui peltea ideologică „oamenii frumoşi” joacă un rol important. Formula circulă, o regăseşti la te miri cine şi e mană cerească pentru discursurile naţionaliste. Concluzia se impune de la sine: acesta este nivelul intelectual al lui Ciucă şi al celor de la vârful puterii, mai sus de Dan Puric ei n-au ajuns şi nici nu pot ajunge.

Există şi alte moduri de a mima un răspuns. Dăunezi, cu ocazia vizitei în Bulgaria, Iohannis a avut o scurtă întâlnire cu ziariştii. O jurnalistă i-a pus o dublă întrebare: a) ce crede despre incidentul cu drona americană doborâtă în Marea Neagră b) de ce sunt secrete datele privind costurile călătoriilor prezidenţiale cu un avion de lux. După câteva secunde de bărbătească încordare şi matură chibzuinţă, preşedintele a răspuns că incidentul cu drona este foarte grav. A mai adăugat câteva cuvinte după care a ignorat complet întrebarea despre costurile călătoriilor. A mimat, nu-i aşa, că nu auzise întrebarea. Atitudinea sa arată un total dispreţ faţă de presă şi faţă de concetăţenii săi. Arată totodată şi un deficit de inteligenţă, pentru că altcineva, mai dotat intelectual, ar fi putut „inventa” un răspuns care să-l scoată, onorabil, din încurcătură. Să nu uităm că Iohannis e un profesionist al mimării: de pildă, a tunat şi a fulgerat împotriva PSD pentru ca apoi să binecuvânteze intrarea acestui partid la guvernare şi alianţa cu PNL.

Aşa cum falsificatorii de tablouri introduc pe piaţă pânze care îi pot înşela pe cumpărătorii de bună credinţă, la fel partidele noastre ne procopsesc cu falsuri de oameni politici. Aceste surogate de politicieni mimează că au doctorate, că au făcut stagii în străinătate, că averea lor nu e a lor, ci a nevestelor, că au principii, că se sacrifică pentru binele ţării etc. Mimează că organizează concursuri corecte şi, în realitate, îşi aduc în posturi călduţe rubedeniile şi pilele. Se fac că desfiinţează pensiile speciale, iar când le ajunge cuţitul la os şi riscă să piardă bani europeni, dau vina pe USR. Trimit nulităţi la filialele ICR din străinătate, după un simulacru de audiere în parlament. Iohannis se bate cu pumnul în piept că va fi necruţător cu plagiatorii după care se face că plouă când e vorba de Ciucă şi Bode. Se vor mai mima alegeri în universităţi, când se pare că rectorii pot fi aleşi pe viaţă? Da, fiindcă toată lumea ţine la aparenţe. E important să se mimeze - la toate nivelele - democraţia, ca să nu facem figură proastă în ochii Occidentului.

„Ţara lui pseudo”, numea un scriitor, în urmă cu câteva decenii, România. Pseudo-rivalitatea între PSD şi PNL s-a transformat într-o pseudo-alianţă PSD-PNL. Avem aici condiţii perfecte pentru creşterea partidului AUR? Bineînţeles, dar ce-are a face: după alegeri şi pesediştii, şi peneliştii vor jura, cu mâna pe inimă, că au combătut cu toate puterile extremismul.

 

Alexandru Călinescu este profesor emerit la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Cosmin PAȘCA

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Aşa cum ANAF face publice listele marilor datornici persoane juridice, statul ar trebui să pună la dispoziţia cetăţenilor o listă, ideal sub forma unei aplicaţii, în care să existe un update la zi cu situaţia datornicilor infractori. Fireşte, nu înşiraţi acolo toţi găinarii, ci doar persoanele publice condamnate definitiv, respectiv cazurile penale cu prejudicii mari, să zicem de peste 50.000 de euro. Sunt informaţii de interes public, teoretic nu există vreun motiv să cadă sub incidenţa GDPR.

opinii

Inevitabilul scandal

Briscan ZARA

Inevitabilul scandal

Cele mai mari, mai sângeroase şi mai distrugătoare conflicte sunt acelea care au la bază atât diferenţe ideologice, cât şi interese de diverse feluri. Marile războaie au fost o asemenea combinaţie letală.

Soacra cu o singură noră

Cristina DANILOV

Soacra cu o singură noră

Două scaune sunt goale în Paradis - unul pentru o soacră bună și al doilea pentru o noră bună, am auzit pe cineva spunând odată. Iar tradițiile popoarelor lumii conving: natura tensionată a relației dintre soacră și noră este recunoscută de toată omenirea și în orice timp. 

Pe urmele incaşilor (II)

Mihai DORIN

Pe urmele incaşilor (II)

Lima este un loc de plecare, pentru a descoperi fabuloasa civilizaţie a incaşilor, nu o ţintă. Conchistadorii s-au ferit de vechile cuiburi de vulturi ale incaşilor, situate pe crestele Anzilor ori pe îngustele văi ale râurilor repezi. Lumea străveche e şi astăzi în inima munţilor; cea nouă, pe litoralul deşertic de la Pacific. Fractura e vizibilă până astăzi. 

pulspulspuls

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Zvonurile care tropăie prin târg de ceva vreme încoace legate de faptul că nea Măricel de la partidoiul local ar fi trimis la încălzire, printre alţii, şi un şef de spital ca să-l arunce la anul în competiţia pentru primărie, ei bine, cică aceste zvonuri ar arăta, de fapt, o strategie mai amplă la nivel naţional, şi nu ar fi neapărat o iniţiativă locală decât, eventual, în materie de alegere a omului. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.