Cum să ne protejăm pielea în sezonul rece. Sfaturile medicului dermatolog Corneliu Dobre

sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 04:00
6 MIN
 Cum să ne protejăm pielea în sezonul rece. Sfaturile medicului dermatolog Corneliu Dobre

Un medic ieșean confirmă faptul că frigul și vântul pot afecta pielea într-un mod destul de agresiv, mai ales în sezonul rece. Condițiile meteo din această perioadă provoacă deshidratarea pielii și poate duce la crăpături, iritații și un aspect neplăcut.

Dr. Corneliu Dobre, medic primar dermatolog la Clinica de Dermatologie a Spitalului Clinic de Urgențe „Sf. Spiridon”, subliniază că protecția și hidratarea pielii sunt esențiale.

Rolul cremelor în protecția pielii

Dermatologul Corneliu Dobre explică faptul că atunci când ieșim în frig, mai ales pe vânt, trebuie să fim atenți la modul în care ne protejăm pielea. Pielea are un mecanism natural de răcire și de eliminare a deșeurilor, prin transpirație și evaporarea acesteia, care ajută la răcirea întregului organism. În condiții de frig, zonele expuse la temperaturile scăzute se răcesc mai repede, iar fața și mâinile, fiind cele mai expuse, vor suferi acest proces mai rapid. De aceea, dermatologul subliniază că este important să ne hidratăm corect pielea, iar hidratarea nu trebuie să fie superficială. Aplicarea cremelor înainte de a pleca de acasă nu este recomandată, deoarece aceasta nu asigură o hidratare profundă, iar pielea va pierde rapid apă sau chiar se va răci suplimentar în contact cu aerul rece sau vântul. Aceasta spune că este indicat să aplicăm crema seara, înainte de culcare, pentru ca aceasta să pătrundă adânc în straturile pielii și să ofere protecția necesară. Astfel, dimineața, când plecăm de acasă, pielea este deja hidratată corespunzător și protejată.

„În conformitate cu recomandările științifice, consultăm harta ANM (Agenția Națională de Meteorologie) și verificăm indicele UV. Atunci când indicele UV este sub 5, în mod obișnuit nu mai este necesar să aplicăm SPF. Trebuie să fim atenți la momentul în care indicele UV scade sub 5, iar în această perioadă, nu este nevoie de protecție solară. De asemenea, trebuie să ținem minte că SPF se referă la protecția oferită de crema cu factor SPF specificat pe etichetă”, a precizat dr. Corneliu Dobre.

Citește și: Încălzirea caselor cu sobe pe lemne, risc sporit de apariție a bolilor pulmonare

Dermatologul explică faptul că persoanele cu pielea sensibilă, cum ar fi cei cu ten foarte deschis și care nu se bronzează ușor, sunt considerate a avea pielea la risc. Aceste persoane trebuie să utilizeze protecție solară (SPF) până când indicele UV scade sub 5. În zilele înnorate, norii filtrează aproximativ 95% din radiațiile ultraviolete, astfel încât chiar și atunci când pare că ar fi soare, indicele UV rămâne sub 5. În perioada aceasta, la paralela 45, unde ne aflăm, ultravioletele sunt mai slabe, iar indicele UV scade sub 5, ceea ce face ca protecția solară să nu mai fie necesară. Prin urmare, dermatologul subliniază că până când indicele UV atinge valoarea de 5, este recomandat să protejăm pielea.

Detergenții pentru vase degresează pielea

Mulți oameni se confruntă iarna cu pielea iritată, crăpată sau descuamată. Dermatologul subliniază că, în primul rând, este esențial să consultăm un medic, deoarece astfel de probleme pot ascunde o afecțiune. Dacă pielea devine agresată, cauzele pot fi diverse, inclusiv excesul de igienă, spălarea frecventă a mâinilor, în special cu săpun lichid, sau utilizarea de detergenti lichizi fără protecție adecvată, respectiv mănuși. Medicul spune că o mare problemă este că mulți nu realizează cât de mult detergenții pentru vase degresează pielea, mai ales atunci când spală vasele manual cu buretele. Deși pielea nu se crapă imediat, aceasta degresează partea superficială a pielii sub influența detergentului de vase, iar acest lucru poate duce la apariția unor fisuri mici care, deși invizibile, fac pielea mai vulnerabilă la agresiunile mediului. De asemenea, aceasta explică faptul că este important să păstrăm stratul de lipide de la suprafața pielii intact, deoarece celulele epidermei depind de acest strat de grăsime naturală secretat de glandele sebacee. Acest strat funcționează ca o barieră, prevenind pierderea apei și protejând pielea de infecții, cum ar fi bacteriile sau ciupercile.

„Este esențial să purtăm mănuși atunci când spălăm vasele, pentru a proteja pielea mâinilor de substanțele agresive din detergenți și apă caldă. De aceea, le recomand pacienților mei să aplice câteva tehnici corecte pentru a preveni deteriorarea pielii. În primul rând, nu este indicat să speli fiecare farfurie sau furculiță imediat ce s-a murdărit. Este mai eficient să aduni vasele într-o chiuvetă cu două compartimente, adăugând detergent și apă și lăsându-le să se înmoaie pentru câteva minute. După ce vasele au fost înmuiate, punem mănușile de protecție și le spalăm rapid, pentru a evita contactul prelungit al mâinilor cu apa și detergenții. Durata procesului de spălare trebuie să fie scurtă pentru a preveni deteriorarea stratului protector al pielii. După ce am terminat, ne clătim bine mâinile cu apă, le uscăm cu un prosop curat și, după 10-15 minute, aplică o cremă hidratantă pentru a menține pielea sănătoasă”, a explicat dr. Corneliu Dobre.

Ce haine este recomandat să purtăm pentru a ne proteja pielea

Dermatologul subliniază că un aspect esențial, care nu trebuie neglijat, este purtarea mănușilor atunci când temperaturile scad sub 7-8°C. În prezent, există o gamă variată de mănuși din materiale tehnice, care sunt permeabile și permit eliminarea transpirației, dar totodată protejează împotriva frigului. Medicul spune că aceste mănuși de înaltă calitate nu sunt realizate din materialele textile clasice, nu din piele, și sunt concepute astfel încât să permită umezelii să iasă, fără a lăsa frigul să pătrundă din exterior. Aceasta subliniază faptul că este importantă utilizarea mănușilor, a fularelor și să avem grijă la îmbrăcăminte, respectiv hainele nu trebuie să fie mulate pe corp, iar pielea trebuie să aibă posibilitatea să respire, fiind recomandat să existe întotdeauna un strat de aer între piele și haine.

Nu sunt recomandate băile fierbinți sau foarte reci

De obicei, în special iarna, mulți oameni preferă dușurile fierbinți, însă dermatologul recomandă ca temperatura apei să fie doar puțin mai ridicată decât cea a corpului, adică maxim 40°C. Orice agresiune termică, fie ea de căldură sau de frig, nu este benefică pentru piele. Astfel, nu sunt recomandate băile fierbinți sau foarte reci. Ideal este ca apa din duș să fie la aproximativ 40°C, iar echilibrul termic este cel mai important pentru sănătatea pielii. De asemenea, medicul spune că un nivel incorect de umiditate poate afecta sănătatea pielii și a întregului organism. Atunci când aerul este prea uscat, acesta tinde să absoarbă apă din corp, iar pielea este principalul organ prin care pierdem apă. În sezonul cald, pierdem mai multă apă prin transpirație, iar în perioadele reci, prin urină, dar oricum pielea va fi afectată de deshidratarea provocată de aerul uscat.

„O casă bine construită este esențială. Când te muți într-o locuință, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să achiziționezi un higrometru. Acesta măsoară umiditatea relativă din încăpere. Este important ca umiditatea să fie între 40% și 60% și să se afle în zona verde a higrometrului. Nu trebuie să fie nici prea uscată, nici prea umedă sau prea caldă. Dacă umiditatea nu se încadrează în acest interval, putem apela la dezumidificatoare sau umidificatoare, însă ideal ar fi ca casa să fie construită corect, astfel încât să fie bine aerisită și să mențină o umiditate optimă de la sine, fără a depinde de aparate”, a declarat medicul.

În ceea ce privește alimentele sau suplimentele care pot sprijini sănătatea pielii, dermatologul recomandă să consumăm fructe și legume proaspete, în special în perioada toamnă-iarnă și primăvara. Dacă nu avem acces la ele, putem lua un complex de vitamine. Dermatologul spune că, în schimb, în perioada în care avem acces la fructe și legume proaspete, nu este necesar să apelăm la suplimente.

Citește și: Ce puteți face ca să evitați răcelile în perioada următoare? Sfaturile unui medic infecționist

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii