Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cum să nu vă îngrășați dacă stați închiși în casă. Sfaturi de la un medic nutriţionist pentru ieşenii izolaţi la domiciliu

„M-au sunat foarte mulţi pacienţi care se confruntă cu mâncatul emoţional, pe fond de stres“

GALERIE
mancare
  • mancare
- +

Dr. Adina Rusu (FOTO), medic nutriţionist dietetician ieşean, atrage atenţia că în perioada izolării la domiciliu din cauza epidemiei de coronavirus rămânem expuşi la o altă problemă majoră de sănătate şi anume cea cauzată de creşterea în greutate. Lipsa de mişcare şI faptul că stăm mai mult timp acasă duce la o creştere a apetitului şi la un consum mai mare de alimente de care organismul nostru nu are în mod neapărat nevoie. De asemenea, stresul şi anxietatea ne pot creşte apetitul. 

Specialistul ieşean ne recomandă să ne stabilim un program zilnic de activităţi fizice, să avem grijă ce şi cât mâncăm, evitând pe cât posibil dulciurile şi fast food-ul şi să evităm să ieşim zilnic la cumpărături. În acest sens, indicat este să ne facem cumpărăturile săptămânal, să realizăm o listă cu ceea ce avem în casă şi care este termenul de valabilitate al produselor şi să avem grijă să nu ne lipsească alimentele bogate în proteine, cele de origine vegetală, dar şI fructele şi legumele.

- Există şanse mai mari să ne îngrăşăm în această perioadă în care stăm mai mult acasă?

- Zilele în care stăm acasă sunt, în general, mai puţin organizate, favorizând apariţia comportamentelor obezogene, cum ar fi sedentarismul, petrecerea unui timp mai îndelungat în faţa televizorului, a tabletei sau a telefonului, tulburări ale somnului, precum şi dezvoltarea unor pattern-uri alimentare dezechilibrate.Inactivitatea poate perturba apetitul şi poate duce la supraalimentare, la consumul pasiv al unei cantităţI de alimente ce depăşeşte necesarul organismului nostru. De asemenea, timpul îndelungat petrecut în faţa televizorului poate modifica aportul caloric atât prin influenţa reclamelor pe care le privim, cât şi ca urmare a consumului pasiv de alimente. În plus, timpul redus de somn este asociat cu obezitatea, atât prin creşterea cantităţii de alimente consumate, cât şi prin scăderea consumului energetic al organismului. Cu cât dormim mai puţin, putem resimţi o senzaţie mai puternică de foame, avem mai mult timp să mâncăm, iar organismul nostru tinde să compenseze oboseala, nevoia de energie, prin modificarea preferinţelor alimentare în favoarea alimentelor calorice, bogate în zahăr şi în grăsimi.

- Care sunt problemele care pot să apară din punct de vedere al alimentaţiei în perioada de izolare la domiciliu?

- Dezechilibrele alimentare care pot apărea în această perioadă pornesc de la nerespectarea meselor principale, precum şi de la modificarea preferinţelor alimentare. Mersul la serviciu impune, în general, un program clar al meselor, cel puţin pentru mic dejun şI prânz. Foarte mulţi oameni sunt obişnuiţi să mănânce înainte de a pleca de acasă, având o a doua masă, în pauza de prânz de la serviciu, sau la finalizarea programului de lucru. Acum, aceste repere dispar, fiind necesar să ne impunem singuri o disciplină alimentară. De asemenea, există riscul să constatăm o reducere a consumului de fructe şi de legume proaspete, având în vedere recomandările cu privire la frecvenţa cumpărăturilor alimentare. În plus, statul în casă, la calculator sau la televizor poate favoriza suplimentarea numărului de gustări de pe parcursul zilei, ceea ce poate însemna un aport energetic crescut semnificativ.

- Ce ar trebui să evităm să mâncăm în această perioadă pentru a nu ne îngrăşa?

- Foarte important este să mâncăm la timp, să nestabilim un program pe care să încercăm să îl respectăm cât mai riguros. Este indicat să evităm să consumăm foarte multe dulciuri, precum şi alimente de tip fast food, pe care creierul nostru le poate asocia cu o senzaţie de plăcere de moment, creând, astfel, premisele dobândirii unor obiceiuri alimentare nesănătoase care ne pot cauza neplăceri pe termen lung. Trebuie să învăţăm să preparăm acasă alimente cât mai gustoase, dar şi cât mai sănătoase. Gătitul alimentelor poate constitui o activitate relaxantă şI trebuie să învăţăm să profităm de această perioadă de stat acasă care ne poate oferi posibilitatea de a ne corecta alimentaţia, de a găti cât mai mult şi de a mânca alimente cât mai sănătoase, lucruri pentru care poate că nu găseam suficient timp în mod uzual. De asemenea, este important să nu mâncăm în faţa televizorului sau la calculator deoarece riscăm să nu mai conştientizăm cât şi când mâncăm.

- Care sunt persoanele cele mai predispuse la îngrăşare în această perioadă?

- Cele mai predispuse sunt persoanele care aveau deja tendinţa de a creşte în greutate, persoanele supraponderale sau obeze. Aceste persoane se confruntau deja cu anumite dereglări metabolice şi cu modificări ale apetitului, astfel încât această perioadă, de schimbare, poate constitui o provocare pentru aceşti oameni. Persoanele care au obiceiuri alimentare sănătoase, chiar dacă se mai abat de la acestea, reuşesc în general să păstreze un echilibru; riscurile mari sunt tot la cei care aveau deja obiceiuri alimentare nesănătoase.

- Având în vedere că statul acasă înseamnă implicit lipsă de activitate fizică, de mişcare, cum putem compensa arderea caloriilor?

- Ne putem stabili un program zilnic de activităţI fizice, moderate, care să nu forţeze foarte mult organismul. De asemenea, treburile casnice pot aduce un consum energetic suplimentar. Dar, cel mai eficient ar fi să controlăm aportul energetic, cu alte cuvinte, să avem grijă la ceea ce mâncăm. În acest sens, ideal ar fi să ţinem un jurnal alimentar în care să notăm alimentele pe care le consumăm zilnic. Vom conştientiza, astfel, ce mâncăm, care sunt alimentele care ne dau o mai bună saţietatesau care ne stimulează apetitul şi vom putea să ne corectăm mult mai uşor obiceiurile alimentare.

- Stând acasă, senzaţia de foame apare mai des, este reală sau este indusă de stres, anxietate?

- Stresul şi anxietatea pot avea efecte diferite asupra apetitului. Stresul acut poate determina o inhibare, pe moment, a apetitului, dar cu cât această perioadă de stres se lungeşte, se cronicizează, efectul este invers, de stimulare a apetitului. De asemenea, în perioadele de stres se modifică preferinţele alimentare în favoarea celor care ne creează o senzaţie de confort, adică alimentele dulci şi cele bogate în grăsimi. Este important să conştientizăm faptul că această plăcere este doar o senzaţie de moment şi că aceste alimente nesănătoase, prin influenţa pe care o au asupra microbiotei, asupra florei intestinale, ne influenţează în mod negative psihicul. Alimentaţia sănătoasă, echilibrată, este cea care ne dă o stare psihică bună şi care ne poate ajuta să trecem cât mai uşor de această perioadă de stres.

- Există o listă cu alimente pe care trebuie să le avem în permanenţă în casă pentru a evita să ieşim zilnic din casă pentru cumpărături?

- Pentru a ne putea organiza cât mai bine cumpărăturile, este indicat să facem o listă cu toate alimentele pe care le avem în casă şi cu perioada de valabilitate a acestora. În felul acesta, vom putea consuma mai rapid alimentele mai perisabile şi vom putea evita risipa de resurse alimentare. Este important să urmărim să avem în meniul zilnic alimente bogate în proteine de bună calitate, fie că sunt de origine animală (carne, peşte, brânzeturi, ouă) sau de origine vegetală (fasole, linte, soia, ciuperci, hrişcă, quinoa, etc.). De asemenea, nu trebuie să neglijăm consumul de crudităţi, astfel că, este important ca de pe lista de cumpărături săptămânale să nu lipsească legumele pentru salate. Cu o bună organizare, putem merge la cumpărături o dată la şapte - zece zile sau chiar mai rar.

- Este recomandat să avem stabilit un meniu zilnic şi să încercăm să evităm gustările dintre mese?

- Este indicat să ne programăm un meniu pe o perioadă chiar mai lungă, de o săptămână, pornind de la alimentele pe care le avem la dispoziţie. Chiar dacă vor mai apărea schimbări de la o zi la alta, având o organizare a alimentaţiei, putem preveni atât dezechilibrele alimentare, cât şi cheltuielile în exces. Putem avea o gustare între mese, astfel încât să nu ni se facă foarte foame până la prânz sau până la cină. Trebuie însă să evităm să mâncăm încontinuu, întrucât chiar dacă ni se pare că mâncăm puţin între mese, aceste gustări pot însuma chiar până la 1.000 de kcal pe zi.

- Spuneaţi că v-au contactat telefonic mai mulţI pacienţi în această perioadă.Care sunt problemele cu care se confruntă?

- Foarte mulţi dintre pacienţi se confruntă cu mâncatul emoţional, pe fond de stres, precum şi cu disponibilitatea redusă a anumitor tipuri de alimente. Este important de ştiut, pentru cei care urmează un regim alimentar pentru scăderea în greutate, că putem slăbi indiferent de alimentele pe care le avem în casă, prin combinarea corectă a nutrienţilor, prin gătirea corespunzătoare a mâncărurilor şi prin reducerea porţiilor.

- Au apărut tot felul de reclame la suplimente sau ceaiuri pentru imunitate precum şi diverse recomandări cu privire la alimente pe care ar trebui să le consumăm sau nu pentru a fi mai protejaţi în faţa acestei pandemii. Sunt acestea eficiente?

- Este adevărat că, în aceste vremuri foarte grele, sunt unii care încearcă să profite de teama oamenilor şi încercând să le vândă tot felul de remedii sau de sfaturi pentru imunitate. Nu există o apă, vreun ceai sau vreun aliment care să ne facă, aşa dintr-o dată, mai imuni, mai rezistenţI în faţa bolilor. Trebuie să respectăm aceleaşi reguli de bun simţ privind respectarea meselor principale, a porţiilor corecte de alimente, trebuie să avem o bună hidratare şi să încercăm să ne odihnim. Este important să ne păstrăm echilibrul, atât fizic, cât şi psihic!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri