Cum să scapi de datoriile imputate de Fisc folosind chiar indolenţa funcţionarilor de aici?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

Cum să scapi de datoriile imputate de Fisc folosind chiar indolenţa funcţionarilor de aici?

GALERIE
contracte
  • contracte
- +

Modul superficial în care angajaţii Fiscului au întocmit documentele a putut fi folosit de o fostă patroană pentru a nu plăti datoriile firmei.

O ieşeancă a reuşit să scape de o datorie imputată de Fisc. După ce societatea la care ieşeanca era unic acţionar şi administrator a intrat în insolvenţă, inspectorii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice s-au îndreptat împotriva lui L.P., cerând angajarea răspunderii solidare a acesteia. Conform legii, dacă o societate este introdusă intenţionat în insolvenţă, administratorul acesteia răspunde de datorii cu propria sa avere.

Conform reprezentanţilor AJFP, societatea condusă de L.P. figurează în evidenţa fiscală cu datorii de 16.129 lei, din care debitul propriu-zis se ridică la 9.112 lei. Din executarea silită nu s-a reuşit recuperarea datoriei, în octombrie 2014 fiind constatată starea de insolvabilitate a societăţii. Faptul că L.P. nu a iniţiat procedura de lichidare a societăţii a fost interpretat de inspectorii fiscali ca fiind un refuz de clarificare a situaţiei obligaţiilor fiscale. În instanţă, L.P. a precizat că intrarea societăţii în insolvenţă s-a datorat crizei economice din 2009, care a dus la lipsa contractelor şi la dispariţia veniturilor. În plus, datoriile pretinse de Fisc ar data din 2009, iar declararea insolvabilităţii s-a făcut abia în 2014, ceea ce ar însemna că datoriile s-au prescris. Mai mult, decizia de angajare a răspunderii solidare a fost emisă abia în noiembrie 2019.

O parte dintre argumentele aduse de L.P. au fost acceptate de judecătorii Tribunalului. Aceştia au constatat că din decizia de angajare a răspunderii solidare nu rezultă în ce constă suma imputată, cum a fost calculată, ce reprezintă şi, mai ales, din ce perioadă datează datoria. Decizia fusese întocmită în baza procesului verbal de insolvabilitate, nici în acesta nefiind precizat anul de când datau obligaţiile fiscale.

„Absenţa motivării explicite favorizează emiterea unor acte administrative abuzive, de vreme ce absenţa motivării lipseşte de orice eficienţă controlul judecătoresc. De altfel, şi în jurisprudenţa comunitară s-a reţinut că motivarea trebuie să fie adecvată actului emis şi trebuie să prezinte de o manieră clară şi neechivocă algoritmul urmat de instituţia care a adoptat măsura atacată, astfel încât să li se permită persoanelor vizate să stabilească motivarea măsurilor şi, de asemenea, să permită curţilor comunitare competente să efectueze revizuirea actului“, au precizat judecătorii, care au menţionat şi că inspectorii fiscali nu au oferit detalii justificative nici măcar în faţa instanţei.

La sfârşitul anului trecut, magistraţii Tribunalului au decis anularea deciziei de angajare a răspunderii solidare emise de AJFP. Sentinţa a fost atacată de Fisc, dosarul aflându-se acum pe rolul Curţii de Apel.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.