De Sănătate

Punem punctul pe știi

Cum să stai la soare funcție de culoarea părului? Strategii de protecție a pielii: sfarturile dermatologului ieșean Corneliu Dobre

sâmbătă, 18 mai 2024, 03:00
4 MIN
 Cum să stai la soare funcție de culoarea părului? Strategii de protecție a pielii: sfarturile dermatologului ieșean Corneliu Dobre

În perioada următoare se preconizează o creștere semnificativă a temperaturilor, ceea ce ne impune să acordăm o atenție sporită îngrijirii pielii și gestionării expunerii la soare.

Pe măsură ce mercurul din termometre urcă, riscul de arsuri solare și de alte probleme cutanate crește, făcând necesară adoptarea unor măsuri preventive adecvate. Dr. Corneliu Dobre, medic primar dermatolog la Clinica de Dermatologie a Spitalului Clinic de Urgențe „Sf. Spiridon”, afirmă că există persoane mult mai sensibile decât media la soare și radiații ultraviolete.

Dr. Corneliu Dobre, medic primar dermatolog la Clinica de Dermatologie a Spitalului Clinic de Urgențe „Sf. Spiridon”

După 1 iulie, între 11 și 15 stați la umbră!

Printre cei care au probleme cu expunerea la soare se numără indivizii cu fototipuri la risc, cum ar fi persoanele cu vitiligo, roșcații, blonzii, cei cu pielea foarte albă, șatenii deschiși, șatenii și bruneții (creolii), precum și cei care nu se pigmentează și se ard ușor.

„Cei care au pielea albă, care nu prea se ard și care se bronzează relativ ușor, mai ales cei care se expun corect la soare. Asta înseamnă că e șaten, o șatenă deschis, care are pielea foarte albă, dar care se expune la soare începând cu răsăritul soarelui, respectiv timp de două ore, două ore și ceva, deci de la ora 6 la ora 8:30, după care nu se mai expune la soare. Această persoană, în maximum o săptămână, va prinde o nuanță de bronz, iar din acel moment perioada în care se expune la soare se poate extinde cu încă o oră. Nimeni nu ar trebui să se expună de la 1 iulie și până la 15-20 august mai târziu de ora 11, în intervalul 11-15. Aici vorbim despre expus în mod voluntar la soare, adică făcut plajă”, a declarat dr. Corneliu Dobre, medic primar dermatolog.

Medicul subliniază că vitamina D, obținută prin expunerea la soare, poate fi obținută și din alimente sau prin metode medicale, iar expunerea la radiațiile ultraviolete poate avea efecte grave asupra pielii, accelerând procesul de îmbătrânire cutanată. Aceasta este rațiunea pentru care persoanele originare din zonele tropicale, ecuatoriale și subtropicale, care sunt expuse natural la soare, prezintă adesea pigmentare. Adaptarea naturală la expunerea la ultraviolete este un aspect crucial în acest context.

Cum să „citim” SPF-ul de pe creme?

„Cea mai bună protecție la soare este îmbrăcămintea care ne protejează de soare. Prin urmare, o pălărie de soare cât mai mare. Nu contează atât de mult calitatea cremei. Sigur, o cremă absolut necunoscută este mai puțin garantată decât o cremă care are un brand mare. Însă, recomand întotdeauna o îmbrăcăminte adecvată, în care ne expunem cât mai puțin la soare, care să fie cât mai puțin aderentă la piele, care să fie făcută să fie bătută de vânt. Cu alte cuvinte, să existe o circulație amplă de aer între îmbrăcăminte și corp, să lase corpul să se aerisească. Obligatoriu din fibre naturale, in, bumbac de cea mai bună calitate. Să existe întotdeauna un strat de aer care să circule între piele și haine într-o culoare cât mai reflectivă”, a declarat medicul.

Dr. Corneliu Dobre explică că SPF-ul, sau Factorul de Protecție Solară, este de fapt o unitate de măsură. Acesta reprezintă intervalul de timp în care o piele expusă la soare, între orele 11:00 și 15:00, și neprotejată cu nimic, devine roșie sau roz în urma expunerii la soare. De exemplu, o expunere de opt minute poate duce la arsură solară. Prin urmare, SPF 1 este o cremă care protejează timp de opt minute împotriva razelor solare. Astfel, aplicând regula de trei simplă, SPF 2 va proteja pielea timp de 16 minute, iar SPF 20 ne va proteja pentru aproximativ 160 de minute. Totuși, este important să înțelegem că aceste cifre reprezintă protecția în condiții ideale. Corpul nostru este influențat de mulți factori, cum ar fi hainele care pot șterge crema, transpirația care o poate dilua, frecarea și chiar și vântul, care poate diminua efectul SPF prin purtarea particulelor de praf. Prin urmare, o cremă cu SPF ne poate oferi doar o protecție parțială. Acesta este motivul pentru care medicii recomandă reaplicarea cremei la fiecare două ore, indiferent de valoarea SPF indicată pe ambalaj.

Arsuri solare? Cât mai repede la medic

Medicul recomandă ca, în situația în care persoanele nu au respectat intervalul orar și s-au expus la soare, ajungând să se ardă, este esențial să caute asistență medicală. Arsurile solare sunt mai puțin severe în primele ore și devin mai grave în orele următoare. Prin urmare, dacă s-a produs o arsură solară, este crucial să se solicite ajutor medical la serviciul de urgență.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii