Cum să te baţi cu criminalitatea financiară? Sfaturile unui investitor britanic
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cum să te baţi cu criminalitatea financiară? Sfaturile unui investitor britanic

GALERIE
Charles Delingpole
  • Charles Delingpole
- +

Infracţiunile de natură economico-financiară cresc de la an la an. Partea bună este că şi tehnologia evoluează constant, fiind un aliat de nădejde în lupta cu astfel de fenomene.

Într-un răspuns transmis la solicitarea „Ziarului de Iaşi”, britanicul Charles Delingpole -  antreprenor de tehnologie cu peste 10 ani de experienţă executivă în spaţiul serviciilor financiare din SUA, Europa şi Asia - arată că inteligenţa artificială (AI), învăţarea automată (ML) şi analiza datelor pot fi folosite în combaterea criminalităţii financiare. El a oferit şi câteva sfaturi pe acest subiect pentru comunitatea de afaceri ieşeană.

„Pentru orice fondator care construieşte un serviciu ce permite unei părţi să tranzacţioneze cu alta, sfatul meu ar fi să se gândească la strategiile lor de risc şi de conformitate din timp şi, în mod ideal, înainte ca ceva să nu meargă. Adesea, în special pentru companiile emergente, accentul lor este în primul rând introducerea produsului pe piaţă şi îmbarcarea cât mai multor clienţi cu putinţă pentru a genera venituri. Mulţi oameni de afaceri simt stresul aplicat de investitorii lor pentru a «construi şi rupe lucrurile repede», lăsând conversaţia despre risc şi conformitate ca un gând ulterior. Prin configurarea în prealabil a protocoalelor corecte de risc şi conformitate, echipa poate tranzacţiona cu încredere ştiind cine sunt clienţii companiei, ceea ce înseamnă că îşi pot dezvolta afacerea cu mai multă încredere”, a explicat Charles Delingpole pentru „Ziarul de Iaşi”. 

Când vine vorba de gestionarea riscurilor, specialistul constată că multe instituţii financiare îşi păstrează vechile sisteme deoarece au făcut investiţii semnificative greu de schimbat. Dezavantajul este că, pe măsură ce nevoile lor de gestionare a riscurilor cresc, nu au sisteme care să fie concepute la scară. Iar această lipsă de scalare devine un impediment atunci când se încearcă oferirea de noi servicii sau atragerea de noi clienţi. AI rezolvă această problemă, întrucât a fost concepută pentru a scala chiar de la început. „În primul rând, AI este cu adevărat extraordinară la ceea ce numim «descoperire serendipită», ceea ce înseamnă că vă ajută să găsiţi informaţii ascunse sau semnale de risc pe care nu le cunoşteţi, dar vă bucură extrem de mult că sunteţi conştient de ele. Oamenii pur şi simplu nu au capacitatea de a culege informaţii aşa cum a fost conceput AI. Al doilea beneficiu pe care AI îl pune la dispoziţie atunci când luptă împotriva criminalităţii financiare este că învaţă mereu. Fiecare nouă injecţie de date şi fiecare nou semnal de risc descoperit alimentează cunoştinţele modelelor sale de învăţare automată. Deci, în multe feluri, AI îşi regenerează inteligenţa la fel ca oamenii, devenind mai inteligent cu timpul, expunerea şi experienţa. Ultimul lucru de ştiut despre AI este că poate funcţiona 24/7 şi la scară. Din nou, natura «întotdeauna activă» a AI înseamnă că funcţionează constant pentru afacerea oamenilor. Şi, pe măsură ce cerinţele lor cresc, la fel şi tehnologiile lor AI. (...) Există modalităţi nesfârşite de a aplica ML şi AI, iar tehnologia evoluează, îmbunătăţindu-se în fiecare an”, a detaliat britanicul.

Cititi si: Programatorii, contabilii şi avocaţii din Iaşi se vor bate cu roboţii pentru un loc de muncă

Luând ca reper sondajul bianual al PwC din anul 2020, Charles Delingpole arată că  frauda comisă de clienţi este în fruntea listei tuturor infracţiunilor experimentate (la 35%), în creştere faţă de anul 2018, când era 29%. Companiile raportează că frauda clienţilor şi criminalitatea informatică sunt cele mai perturbatoare a tuturor infracţiunilor financiare. „La nivel global, toate regiunile au suferit fraude cu clienţii în ultimii doi ani, Orientul Mijlociu (47%, în creştere faţă de 36%) şi America de Nord (41%, în creştere faţă de 32%) înregistrând cele mai mari creşteri. Şi când vine vorba de spălare de bani, un raport al companiei globale de consultanţă Deloitte din 2020 a indicat că în fiecare an sunt spălate între 800 şi 2 miliarde de dolari din fonduri ilicite, ceea ce echivalează cu între 2% - 5% din PIB-ul global”, a menţionat el pentru „Ziarul de Iaşi”. 

Charles Delingpole este şi fondatorul ComplyAdvantage, companie cu sediul central în Londra care oferă tehnologie anti-spălare a banilor. Compania foloseşte AI, ML şi procesarea limbajului natural cu scopul de a ajuta organizaţiile reglementate să gestioneze obligaţiile de risc şi, totodată, să contracareze infracţiunile financiare. Colaborează inclusiv cu firme din România, la momentul actual oferind servicii pentru o companie axată pe crearea de jocuri digitale şi experienţe de cazino din Bucureşti. „După cum vă puteţi imagina, avem o bază de clienţi destul de diversă şi totuşi, în ciuda diferitelor modele de afaceri, toţi clienţii noştri împărtăşesc aceleaşi preocupări, mai ales atunci când vine vorba de protejarea afacerilor lor împotriva spălării banilor, fraudelor şi infracţiunilor financiare conexe”, ne-a mai spus Delingpole. Luna trecută el a participat, la invitaţia lui Eugen Buşoiu, fondatorul IAŞI AI, la o discuţie care a avut loc în cadrul comunităţii de inteligenţă artificială din Iaşi, ca parte din iniţiativa de a cunoaşte antreprenori de succes care aplică AI în produsele pe care le dezvoltă. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Temă

Cătălin ONOFREI

Temă

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Filmuletul zilei

opinii

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Ciprian IFTIMOAEI

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

New York, metropola vizionară

Mihai DORIN

New York, metropola vizionară

Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

pulspulspuls

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

Caricatura zilei

Urna

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.